Wonen in Leiden

Leiden is met 124.906 inwoners en 59.088 woningen de vierde gemeente van Zuid-Holland na Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Door de rijke geschiedenis is Leiden een bijzondere stad om te wonen. In de ‘Sleutelstad’ vind je de oudste universiteit van ons land en kun je genieten van een wandeling langs monumentale gebouwen, grachten en hofjes. Niemand kan ontkennen dat Leiden veel te bieden heeft.

Wonen in Leiden

Wonen in Leiden betekent genieten van het rijke, culturele aanbod en de vele mogelijkheden binnen de stad rondom werken, wonen en genieten. Als onderdeel van de Randstad ligt Leiden in de buurt van de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Delft en natuurlijk Rotterdam. Aan de andere kant ben je ook zo aan de kust van Katwijk en Noordwijk. Vanwege de strategische ligging, goede bereikbaarheid en prima voorzieningen weten steeds meer expats, toeristen en woningzoekenden Leiden te vinden. Het aanbod van huizen in Leiden is ruim en breed te noemen. Van nieuwbouwproject tot grachtenpanden. Van meer dan 3 miljoen voor een vrijstaande villa, 150.000 euro voor een leuk appartementje en meer dan drie ton van een tussenwoning. De huizenprijzen zijn enorm gevarieerd.

Woningmarkt van Leiden

Leiden heeft een aantal wijken die in de gemeente districten zijn genoemd: Binnenstad Zuid, Binnenstad Noord, Stationsdistrict, Leiden Noord, Roodenburgerdistrict, Bos- en Gasthuisdistrict, Morsdistrict, Boerhaavedistrict, Merenwijkdistrict en Stevenshofdistrict. Voor zowel jonge, hoogopgeleiden mensen als gezinnen heeft de stad een hoop te bieden. Dat begint met een overzichtelijke binnenstad, die zeker de moeite is om door middel van een wandeling te verkennen. Leiden heeft veel verschillende parken om heerlijk te genieten van de rust en ruimte. Wat echt typisch Leids is, is het water. Dat is er overal door de grachten die je in de gehele stad tegenkomt. Leiden heeft net als Amsterdam veel water binnen de poorten van de stad. Bovendien ligt Leiden aan de rand van allerlei plassen en meren, zoals Vlietland, de Kagerplassen en het Valkenburgse Meer. Het is dan ook een goed vertrekpunt om met je bootje een pleziertochtje te maken. Net als Rotterdam heeft Leiden ook te maken gehad met bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is de omgeving rond het treinstation en het gebied van de Marewijk met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig is het centrum van de Leidse vestingstad bespaard gebleven. De meest aantrekelijke wijken zijn Havenwijk-Noord, Havenwijk-Zuid, Levendaal-West, Raadsherenbuurt en Noordvest.

Vergelijkbaar als andere steden in de Randstad is het een grote uitdaging om een droomhuis te vinden. Zonder een hypotheekadviseur Leiden heb je niet veel kans. Zorg dat je goed je huiswerk doet wanneer je een huis gaat kopen in Leiden. Een plan van aanpak en de hulp van een aankoopmakelaar is onmisbaar om op de woningmarkt je slag te kunnen slaan. Een goede makelaar Leiden kan je dan ook prima gebruiken tijdens je zoektocht. In de up and coming buurten en wijken Molenbuurt, de Camp en Merenwijk Centrum zijn de vraagprijzen bovengemiddeld snel gestegen.

Wat heeft Leiden aan cultuur en natuur te bieden

Veel water en groen. Door de verschillende singels en grachten zijn dat de bekende eigenschappen van Leiden. Met een sloep varen op de bekendste gracht van Leiden, het Rapenburg, is echt genieten van de mooie gevels van de statige panden waar je dan langs mag varen. Wanneer je over de Leidse grachten vaart, kom je ook langs vele oude gebouwen, musea en allerlei Leidse hofjes.
Het ontdekken van Leiden is aan te raden om niet alleen via een wandeling te doen, maar ook met behulp van een boot. Overal zijn er aanlegplaatsen en de kades zijn laag. Je stapt zo vanuit de boot een terrasje op wanneer je met de boot komt.

In Leiden is er ook veel groen te vinden. Waar vroeger de oude stadswallen stonden, kun je nu de parken zoals het Plantsoen, Ankerpark, Huigpark en de Hortus Botanicus bewonderen. Aan de buitenkant van de stad zijn prachtige stadsparken, zoals polderpark Cronesteyn en de Leidse Hout.

Houd je van musea en monumenten? Dan kun je in Leiden veel mooie, rijksmonumenten bezoeken. Daar heeft de stad er zelfs 1250 van! Denk aan de Leidse Waag, de Burcht van Leiden en natuurlijk de Koornbrug. Qua musea vind je er Naturalis, het Rijksmuseum van Oudheden en Museum Het Leids Wevershuis die ook absoluut de moeite waard zijn. Gedurende het hele jaar worden er allerlei evenementen georganiseerd in Leiden. Echt typisch Leiden is natuurlijk het Leidens ontzet, Werfpop en de vele studentenfeesten die er zijn. Leiden is goed bereikbaar en heeft een prima openbaar vervoer.

Leiden is een heerlijke stad

Ga je naar Leiden verhuizen dan kom je te wonen in een stad waar altijd wel wat gebeurt. Je hoeft je er zeker niet te vervelen.
In een sloep genieten van de grachten onderweg naar jouw eigen woning of appartementje. Wat je ook gaat kopen, wonen in de geboortestad van oude meesters zoals Jan Steen en Rembrandt van Rijn zal sowieso een succes zijn. Droomhuis in Leiden gevonden? Maak dan gebruik van onze onafhankelijke energievergelijker. We hebben namelijk de beste energiedeals al voor je gevonden!

10/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie