Wonen in Delft

In de studentenstad Delft is er ook veel te vinden voor gezinnen en tweeverdieners. Wonen in Delft betekent rust die sommige wijken bieden en tegelijkertijd veel faciliteiten hebben, waardoor de stad populair is onder hoger opgeleiden. Hierdoor zijn veel appartementen en prachtige woningen nabij het centrum van de stad snel verkocht. De woningmarkt in Delft is erg wisselend net als andere middelgrote tot grote steden brengt iedere wijk variatie.

Wonen in studentenstad Delft

Langs de snelweg A4 en de A13 geklemd, gelegen aan De Schie tussen de steden Den Haag en Rotterdam ligt de plaats Delft. Tegenwoordig is nog goed aan Delft te zien dat er in de zeventiende eeuw een bloeiende handelsstad zich heeft gevormd. Dat komt bijvoorbeeld door de schilderachtige grachten in het centrum met een prachtige geschiedenis.

In Delft kun je lekker winkelen, een hapje eten in de talloze gezellige restaurantjes, een bioscoopje doen of naar het museum aan. Voor de boodschappen hoef je nooit lang te zoek naar een supermarkt. Nee, aan faciliteiten heeft Delft echt geen gebrek. De stad Delft heeft daarentegen een dorps karakter. Overdag is het in veel wijken behoorlijk rustig op straat.

Wanneer je aan mensen vraagt waar ze aan denken bij Delft dan gaat het natuurlijk over Delfts blauw. Het aardewerk met blauw gekleurde decoratie als alternatief voor het Chinese porselein. Veel mensen visualiseren zich ook het opvallende grote stadsplein, de Markt, dat tussen de Nieuwe Kerk en het stadhuis van Delft ligt. De Oranjes worden hier begraven. Op de terrasjes is het vooral bij zonnige dagen erg genieten.

Demografie: wie zijn de inwoners van Delft?

Een aantal eeuwen geleden behoorde Delft met ongeveer 15.000 inwoners na Amsterdam tot de grootste stad van ons land. Op 1 januari 2019 telde de gemeente Delft 103.163 inwoners. Naar verwachting zal de stad verder groeien vanwege de populariteit onder woningzoekers. In verhouding tot andere steden zijn in Delft relatief veel mannen te vinden. 53 procent is man en 47% is vrouw. Veel studentenwoningen worden bewoond door mannen. In Delft studeren veel mannen een technische studie. In de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar is het verschil daarom nog groter. Het is nogal een uitdaging om een vrouw te kunnen vinden onder studenten. Veel studenten van de TU Delft zijn namelijk mannelijk. Veel onderzoekers van bijvoorbeeld Deltares, TNO en CE Delft zijn man. Delft heeft dan ook het beeld van kenniscentrum met als slogan Creating History. Dit trekt veel hoogopgeleiden naar de stad.

Wijk van Delft: centrum is altijd dichtbij

Delft heeft de volgende 13 wijken: Binnenstad, Vrijenban, Hof van Delft, Voordijkshoorn, Delftse Hout, Tanthof West, Tanthof Oost, Voorhof, Buitenhof, Abtswoude, Schieweg, Wippolder, Ruiven. De buurt Harnaschpolder is geen wijk. maar onderdeel van de wijk Voordijkshoorn. Het gedeelte Poptahof (buurten Poptahof-Noord en Zuid) wordt nog weleens gezien als een aparte wijk. Het is eigenlijk een onderdeel van de wijk Voorhof. In welke wijk je ook woont met de fiets ben je eigenlijk altijd wel binnen 15 minuten in de historische binnenstad. In het oude centrum van de stad Delft wonen momenteel ongeveer 12.500 inwoners met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. De prijs van een leuke woning in Delft is ongeveer 2650 euro.

Veel jonge mensen zoeken een woning in het Hof van Delft. Dit plekje ligt in de buurt van het pas verbouwde treinstation. De meeste huizen zijn vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Zeg maar in de jaren dertig. Onder hoogopgeleid twintigers, dertigers en jonge gezinnen is dit echt de meeste populaire wijk in Delft. Deze wijk heeft eigenlijk alles te bieden voor deze doelgroep. Er zijn zelfs drie scholen voor voorgezet onderwijs in de wijk te vinden. Voor natuur, groen en water hoef je niet in de smalle straatjes van het Hof van Delft te zijn. Doordat er leuke parkjes in de buurt zijn, zoals het Wilhelminapark en Agnetapark, kun je gelukkig genieten van de rust die dit met zich mee brengt.

In het oosten van Delft ligt een andere wijk. Deze heeft de naam Voordijkshoorn. Hoewel het centrum verder fietsen is, is de opzet van deze wijk wat ruimer dan je in Delft gewend bent. Bovendien kun je veel mogelijkheden vinden om te sporten en te relaxen in het Hof van Delftpark. Aan de andere kant van de stad zijn er veel woningen te vinden die in de jaren tachtig zijn gebouwd. In Tanthof zijn meer dan 80 plekken om te spelen, een kinderboerderij en een waterspeeltuin. Hierdoor is deze wijk aan de zuidwestzijde bijzonder kindvriendelijk te noemen.

Woningmarkt van Delft

In Delft staat woningmarkt ervoor zoals in veel steden in de Randstad. Een makelaar Delft zal je kunnen vertellen dat ruime huizen als warme broodjes over de toonbank gaan. Wanneer je de woningmarktcijfers van Delft bekijkt, kun je niet anders concluderen dat Delft erg in trek is. In 2015 werd een woning gemiddeld in 100 dagen verkocht. Dat is tegenwoordig sneller dan 60 dagen. Goed om hierbij op te merken dat het momenteel lastiger is om er tussen te komen. De meeste huizen in het Hof van Delft worden nu namelijk per inschrijving verkocht. Dat betekent online bieden of gewoon weg een lootje trekken. In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in de wijk enorm omhoog geschoten. Dat is gemiddeld 375.000 tot 390.000 euro.

Zonder een goede hypotheekadviseur Delft en aankoopmakelaar maak je weinig kans in dit deel van Delft wat eigenlijk een soort jachtgebied van kopers is geworden. Wil je je slag slag dan kun je wellicht kijken in Buitenhof en Voorhof wat huizen wat goedkoper zijn. Ook deze wijken beginnen echter drukker te worden. Wanneer je meer naar buitenwijk kijkt, zoals Tanthof bijvoorbeeld, kun je nog wel woninge vinden met een stuk lagere prijzen. In deze wijk voor gezinnen betaal je gemiddeld voor een rijtjeshuis tussen de 265.000 en 280.000 euro. Op Funda en andere huizensites kom je gelukkig nog genoeg leuke gezindswoningen tegen en in deze wijken aan de rand van Delft is de woningmarkt veel minder oververhit. De huizenmarkt is dus behoorlijk gevarieerd.

Delft: gewoon goed wonen

We kunnen niet anders concluderen: in Delft, ja in Delft is het gewoon heerlijk om te wonen. De combinatie van rust en de voorzieningen van de historische binnenstad komt bij steeds meer mensen op het netvlies. Dat is dan ook goed te merken aan de woningmarkt in het centrum van Delft. Woningen staan nog maar heel even te koop en zijn vervolgens snel verkocht. Laat je gek maken door de lokale makelaars en zorg ervoor dat je niet bied zonder voorbehoud van financiering zonder je positie goed te kennen. Het is wel aan te raden om goed je huiswerk te doen wanneer je een droomhuis in Delft wilt vinden. Gevonden? Maak dan gebruik van onze onafhankelijke energievergelijker. Het vinden van de beste energiedeals hebben we al voor je geregeld!

10/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie