Zonnepanelen huren

Overweegt u zonnepanelen, maar zijn de financiële kosten een probleem. Dan is het misschien een optie om de zonnepanelen te gaan huren. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden, voorwaarden en instinkers bij het huren van zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen huren?

Bij het huren van zonnepanelen maakt u vanaf de eerste dag gebruik van de opgewekte energie. Energie die u niet terugvindt op de energierekening, en dus worden de energiekosten lager. U hoeft geen grote uitgave te doen, en geld lenen is ook niet nodig. Bij het huren betaald u een maandelijkse vergoeding, die over het algemeen lager ligt dan de maandelijkse opbrengsten van de zonnepanelen.

Diverse aanbieders

Ondertussen zijn er al diverse aanbieders die zonnepanelen te huur aanbieden. Dit zijn onder andere de bekende energieleveranciers Vattenfall (voorheen: Nuon), Greenchoice en Essent. Minder bekend zijn Zelfstroom, Solease en Hallo Stroom. U gaat dan een vaste huurperiode van 10 jaar aan, na die tien jaar kunt u de zonnepanelen overnemen. Dit klinkt allemaal heel erg mooi en simpel, maar het is allemaal nogal doordacht.

Het aanbod onder de loep.

Door het aanbod goed onder de loep te nemen en goed de kleine lettertjes te lezen kom je achter de volgende punten; de huurvoorwaarden zijn kort en begrijpelijk beschreven, das zeer positief. Het negatieve eraan is dat er veel ongunstige bepalingen zijn opgenomen. De maandelijkse kosten bij huren zijn hoger dan wanneer u de panelen zou kopen met zowel eigen geld, als wanneer u de panelen zou financieren met behulp van een lening.

Nadelige voorwaarden bij zonnepanelen huren

Niet elke leverancier heeft nadelige voorwaarden, maar u komt ze wel tegen. Lees de voorwaarden dus altijd goed door en laat ze ook nog door iemand anders lezen, voordat u een huurcontract afsluit. Een aantal punten die u tegen kunt komen zijn;

  • het voortijdig opzeggen van uw contract is erg duur. U moet in de meeste gevallen het resterende bedrag aan huur betalen. Kunt u uw contract maandelijks opzeggen dan brengt dit een flinke rekening aan de-montage en administratiekosten met zich mee.
  • In sommige gevallen is er contractueel vastgelegd dat er een jaarlijkse stijging is van de huur, terwijl de opbrengst vanuit uw panelen niet mee omhoog gaan. U gaat dus meer betalen, voor minder opbrengst aan stroom.
  • In de meeste contracten staat dat de verhuurder de huurovereenkomst kan wijzigen wanneer er regels in de wet komen te veranderen. Aan uw kant kunt u geen wijzigen laten plaatsvinden.
  • Het voordeel dat huren van panelen met zich meebrengt kan veranderen als de salderingsregeling komt te vervallen. Wanneer dit komt te gebeuren, kunt u als huurder uw contract niet opzeggen. Uiteraard is dit niet alleen bij het huren, maar ook bij het kopen een nadeel. U kunt de financiële voordelen op de lange termijn op gebied van overheidsbeleid niet overzien.

Gunstige punten aan de voorwaarden

  • Er zijn aanbieders die zonnepanelen verhuren wanneer u een huurwoning heeft. In dit geval moet de verhuurder of wooncorporatie wel een contract hebben met de verhuurder van de panelen. De prijs die u aan de huur van panelen betaald, worden dan door de wooncorporatie verrekend met de huur van uw woning. U heeft dan geen last van de hierboven genoemde punten bij het opzeggen van de huur van de panelen wanneer u gaat verhuizen.
  • Wanneer u gaat verhuizen kunt u bij het huren van de panelen uit diverse scenario’s kiezen. U kunt de panelen laten mee verhuizen, indien u dit doet betaald u voor de demontage van de panelen bij de oude woning en de montage bij de nieuwe. Uw huurcontract kan overgenomen worden door de nieuwe huurder indien die dat ziet zitten of u koopt uw huurcontract af en u verkoopt de panelen tweedehands. Dit laatste kan best kostbaar zijn, omdat de afkoopsom duurder kan zijn dan de opbrengst van de panelen, de kosten voor demonteren en opnieuw installeren.
  • Het voordeel aan huren is dat u zich geen zorgen hoeft te maken om eventuele defecten en garantie op de panelen. U bent namelijk niet de eigenaar van de zonnepanelen en de omvormer, de verhuurder is verantwoordelijk voor de panelen.

Vergelijken van de kosten

Wanneer u wel over financiële middelen beschikt, maar u toch afvraagt of u de zonnepanelen moet kopen of huren is er een antwoord; zelf kopen is veel gunstiger dan huren. In de meeste gevallen wordt er aan huren gedacht omdat er geen financiële middelen beschikbaar zijn.In dit geval is het gunstig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de panelen met geld lenen aan te schaffen.
U kunt bij de verhuurder van de panelen opvragen wat de kosten voor huren van 10 jaar zijn.

Rekenvoorbeeld voor huren of geld lenen

We gaan bij dit rekenvoorbeeld uit van 12 zonnepanelen die € 65,- per maand kosten bij huren. Wanneer u geld gaat lenen voor de panelen dan kost dat € 46,- netto bij een annuïteiten hypotheek waarbij u 2,5% rente betaald en indien u gebruik maakt van een energiebespaarlening met lage rente € 33,-. Controleer voordat u een beslissing maakt of uw gemeente gebruik maakt van een SVn duurzaamheidslening, in dit geval kan lenen nog goedkoper.
U moet wanneer u kiest voor lenen wel rekening houden dat u te maken krijgt met een BKR-registratie controle en bij huren is dit niet van toepassing.