Energierekening

Energierekening te hoog? Wilt u de energierekening controleren en de energiekosten opnieuw berekenen? Het kan snel en simpel met de energievergelijker van Energiewijzer.nl. Maak een vergelijking en bereken uw voordeel. De energierekening is voor veel mensen erg onduidelijk. Ontdek alles over de energierekening en lees meer informatie op Energiewijzer.nl. Op deze pagina kunt u ook de energierekeningen van verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken om vervolgens te ontdekken bij welke energieleverancier u de laagste energierekening ontvangt.

Begrijpbare energierekening

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zou de energierekening die consumenten ontvangen duidelijk en begrijpelijk moet zijn. De praktijk is helaas anders en voor velen is de jaarlijkse energienota best onduidelijk. Energieleveranciers zijn daarom verplicht zich te houden aan een gedragscode ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie‘ om ervoor te zorgen dat iedereen de energierekening begrijpt, kan controleren en vergelijken. Het vergelijken van de jaarlijkse eindafrekening loont. Bij de ene aanbieder betaalt u namelijk meer of veel minder.

Energierekeningen vergelijken

Het is de bedoeling dat u het aanbod, het energiecontract en de factuur naast elkaar kan leggen en gemakkelijk kunt berekenen of de factuur correct is met wat er met u is afgesproken en de afgesproken energietarieven overeenkomen. Bovendien moet duidelijk worden als u ook zelf energie opwekt via bijvoorbeeld zonnepanelen en dit heeft teruggeleverd aan het net hoeveel teruglevering en hoe de saldering heeft plaatsgevonden. Verder moet er een specificatie beschikbaar zijn van de posten als u behoefte heeft van een nadere uitsplitsing.

energierekening

Energierekening: alle kosten en verbruik op een rij

Energierekening berekenen? De energierekening ontvangt u van uw energieleverancier. Gas en licht zijn voor veel huishoudens de grooste kostenpost en vormt een enorme maandelijkse vaste woonlast. Op het overzicht kunt het gebruik van al het stroom en gas wat u in het afgelopen jaar heeft verbruikt terugvinden.

Wat staat op de energierekening

Alle energiekosten kunt u terugvinden op de energierekening: U kunt hierbij denken aan uiteraard de geleverde stroom en gas en prijs hiervan. De stroomprijs is per kwh en de gasprijs per m3. Ook kunt u het vastrecht, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten en heffingskorting en mogelijke welkomsaanbiedingen in het overzicht van de energiekosten lezen.
Op basis van uw energieleverancier heeft u hogere of lagere energietarieven. Hierdoor betaalt u meer of minder dan andere consumenten in de regio waar u woont.

Veel consumenten zijn nog nooit van aanbieder gewisseld en maken gebruik van de standaard aanbieder in de regio, zoals Eneco, Essent of Nuon. Ongeveer 70% van alle huishoudens in Nederland betaalt teveel voor gas en licht. Dit heeft te maken met het feit dat deze mensen nog een standaard energiecontract hebben.
Het is slim om een energiecontract samen te stellen op basis van persoonlijke energiebehoefte en voorkeuren. Hierdoor kunnen mensen al snel vele honderden euro’s besparen tot wel 750,- euro per jaar.

Checklist controle energierekening

Aangezien de energiekosten soms niet kloppen en er bij energieleveranciers ook fouten gemaakt kunnen worden, is het erg belangrijk om uw energieverbruik goed in de gaten te houden met behulp van een slimme thermostaat en uw energienota goed te controleren. De belangrijkste informatie om te checken zijn als volgt:

  • Kloppen de meterstanden en de (actie)tarieven?
    Elke consument heeft recht op vermindering van energiebelasting. Zelfs wanneer u energie opwekt via zonnepalen en uw verbruik 0 kWh is, blijkt het dat u hier nog steeds recht op heeft. Let op of de energietarieven tussentijds zijn aangepast. De energieleverancier mag dit niet als gemiddeld over de hele factuurperiode vermelden.
  • Worden de bedragen op de factuur inclusief btw vermeld?
    Het is aanbieders van stroom en gas verplicht de bedragen van uw verbruik inclusief btw te vermelden.
  • Is het nieuwe termijnbedrag (voorschotbedrag) redelijk en goed ingeschat?
    Dit bedrag is gebaseerd op uw verbruik van het afgelopen jaar. Heeft u het afgelopen jaar te weinig betaald, zal uw nieuwe termijnbedrag wat hoger zijn.
  • Zijn de aanbiedingen, actie energietarieven verwerkt en is de welkomstpremie via uw aanvraag of overstap via Energiewijzer.nl goed verrekend?

Energiewijzer.nl maakt het vergelijken van energieleveranciers graag gemakkelijk. Bij ons kunt u snel, eenvoudig en geheel gratis overstappen naar een andere energieleverancier.

Onafhankelijk energierekeningen van meerdere leveranciers vergelijken

U kunt met onze gratis online energievergelijker onafhankelijk energie vergelijken, verschillende filters toepassen om de goedkoopste energieleverancier te vinden en uiteindelijk geheel gratis van energiebedrijf te wisselen.