Wonen in Amsterdam: waarom een woning kopen in onze hoofdstad?

Vanuit de hele wereld en heel Nederland verhuizen mensen naar onze hoofdstad. Waar komt deze aantrekkingskracht vandaan? Waarom verhuizen mensen naar Amsterdam? En wat heeft deze stad allemaal te bieden? In dit artikel lees je meer over wonen in Amsterdam en waarom je een huis kopen in Amsterdam zo interessant is.

Wonen in Amsterdam: voor iedereen wat te bieden

Wonen in de gemeente Amsterdam en vanuit het gehele land verhuist men om aan de Amsterdamse Zuidas te gaan werken en in de meest multiculturele stad van Nederland te gaan wonen. Het mag zeker gezegd worden: Amsterdam heeft heel veel te bieden. Van het hippe Amsterdam weest, het genieten aan de oude grachten, de bruisende Jordaan tot het geliefde Amsterdam Noord

Wonen in Amsterdam populair onder hoogopgeleide starters

Vanwege de economische activiteiten rondom de Amsterdamse effectenbeurs, luchthaven Schiphol, de Zuidas, een creatieve industrie en de aanwezigheid van diverse hogescholen en universiteiten is Amsterdam enorm gewaardeerd onder hoogopgeleide starters op de woningmarkt. Vanuit deze achtergrond is er veel vraag naar starterswoningen. In de wijken van Amsterdam vind je steeds meer hippe restaurantjes, gezellige cafés en sfeervolle koffiezaken.

Amsterdam heeft uiteraard veel ruimte voor entertainment en ontspanning. Dat kan in de ongeveer 40 stadsparken en het Amsterdamse bos. Lekker bootcampen in het Oosterpark, barbecueën in het Westerpark op een zomerse avond of gewoon een rondje hardlopen in het Vondelpark zijn aangename en aantrekkelijke manieren om je vrijetijd te besteden. Op cultureel gebied heeft Amsterdam ook veel te bieden. In de omgeving van Museumplein zijn er parels van musea en uiteraard het Concertgebouw te vinden. Op dit plein en stadspark is bijna altijd wat te doen.

Huis kopen in Amsterdam: hoe werkt het en hoeveel moet je bieden?

Een goede strategie om een huis te kopen, is te starten bij een Hypotheekadviseur Amsterdam. Aan de ene kant zal de adviseur je helpen met het in kaart brengen van je financiële mogelijkheden en aan de andere kant zal je beter begrijpen hoe de vastgoedwereld in Amsterdam werkt en heb je een goede voorbereiding en misschien wel een hypotheekbelofte op zak. Dat is natuurlijk veel prettiger huizen zoeken. Huizen en met name appartementen zijn zo enorm gewild in Amsterdam. Hierdoor is de de fase van bieden en bezichtigen anders dan in de rest van Nederland. Het overbieden komt namelijk veel voor op de Amsterdamse woningmarkt.

Doordat veel woning op inschrijving worden verkocht en bezichtigingen altijd erg druk zijn, voel veel starters en kandidaat kopers zich gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. Een goede makelaar Amsterdam speelt hier op in door de vraagprijs juist strategisch laag te houden. De makelaar probeert hiermee meer publiek en biedingen te realiseren, waardoor de marktwaarde vaak ook boven de vraagprijs ligt. Een goede hypotheekadviseur in Amsterdam kan ook helpen in de situatie. Wanner de koopsom toch hoger blijkt te zijn dan de vraagprijs is een mogelijke financiering van de aankoop goed vorm te geven. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een familiebankconstructie, een bijdrage uit het eigen spaargeld of een schenking voor de eigen woning.

Veel starters op de woningmarkt bieden op de Amsterdamse woningmarkt zonder voorbehoud van financiering. Dit is nu een veelbesproken en belangrijk onderwerp. Een bieding die onder zo’n voorwaard wordt gedaan, beschermt degene die de bieding heeft gedaan tegen het risico dat men de financiering niet rond krijgt. Dat kan gebeuren wanneer de hypotheekaanvraag door de geldverstrekker wordt afgewezen. Met behulp van deze ontbindende voorwaarden kan in een dergelijke situatie de koop worden ontbonden. Hierbij hoeft de koper geen boete aan de verkoper te betalen wat in anders tot wel 10 procent van de koopsom kan zijn.

Risico’s huis kopen in Amsterdam

Veel kopers nemen onverantwoorde risico’s vanwege de krapte op de Amsterdamse woningmarkt. Er wordt namelijk een bod uitgebracht zonder het besproken financieringsvoorbehoud. Dit heeft vaak de voorkeur van de verkopers. In dit situatie dat je een hypotheekbelofte van een onafhankelijke hypotheekadviseur hebt gekregen, de koopsom op de bank hebt staan of gemakkelijk een deel kunt lenen bij familie is dit natuurlijk niet zo’n groot risico. Wanneer je niet over zulke buffers kan beschikken, wordt het sterk afgeraden om van deze ontbindingen voorwaarde af te zien. Je kunt beter contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur, die je kunt helpen om je bod iets aantrekkelijker te maken voor de verkoper. Een adviseur kan je dan helpen met manieren om het voorbehoud te beperken.

Promoveer je binnenkort aan de universiteit of werk je als advocaat-stagiair aan de Zuid-As? Dan heb je vaak een contract waar geldverstrekkers niet zo goed mee om weten te gaan. De arbeidsovereenkomst is namelijk voor een bepaald aantal jaar geldig en aanbieders van hypotheken vinden dat lastig om goed te begrijpen. Een adviseur kan hierbij helpen en ervoor zorgen dat de beste hypotheek wordt geregeld.

Heb je een huis gekocht of ga je dat leuke appartementje huren in Amsterdam? Goed idee om dan eens onze onafhankelijke energievergelijker te gebruiken. Start met energie vergelijken, dat is gemakkelijk, gratis en snel en vind de beste energiedeals via Energiewijzer.nl!

7.8/10 - (113 stemmen)

Plaats een reactie