Wonen in Utrecht: kopen of huren in de Domstad

Op zoek naar een koopwoning in een populaire wijk van Utrecht? In Utrecht gaan woningen momenteel als warme broodjes over de toonbank. Wees daarom niet verbaasd wanneer je bij een bezichtiging in de rij aansluit met meer dan twintig wachtenden voor je. Allemaal mensen die staan te springen om een bod te mogen doen op het huis als ze een kwartiertje binnen mochten kijken. Het doen van je huiswerk, snel kunnen schakelen en het inwinnen van goed advies en kennis over de Utrechtse woningmarkt is geen overbodige luxe mocht je kans willen maken. Een slimme strategie om een huis te kopen, is te starten bij een goede hypotheekadviseur Utrecht.

Wonen in Utrecht: de stad

Het grootste dorp van Nederland. Zo kun je het beste het wonen in de gemeente Utrecht omschrijven. Het is groot maar direct ook gezellig en sfeervol te noemen. In Utrecht kun je dan ook veel mooie plekjes vinden. Wanneer je in het centrum bent, komt je veel oude gebouwen tegen die uit de Middeleeuwen komen. De panden worden nu gebruikt als café, kantoor, winkel of woning. Houd je van shoppen? In het centrum van Utrecht vind je met Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad is de hoge Domtoren van meer dan 100 meter hoog. De toren steekt overal bovenuit en dat is best een prachtig gezicht. In Utrecht vind je verder een centrum waar veel congressen en conferenties worden gehouden. De naam hiervan is de Jaarbeurs Utrecht. Doordat Utrecht een studentenstad is te noemen, zal het je niet verbazen dat er drie hogescholen en twee universiteiten in de stad te vinden zijn.

Een wijntje drinken op het terras van Hofman bij het Janskerkhof of ga je gezellig een drankje doen langs een van de grachten? Voor liefhebbers van een terrasje pakken is er van alles te doen. Bijzonder blijven toch de oude werfkelders langs de grachten die momenteel gebruikt worden voor prachtige terrassen en cafés, zoals Broadway American Steakhouse aan de Oudegracht. Zeker wanneer de zon schijnt, is het dringen voor een mooie plekje aan de gracht.

Utrecht als woonplaats

Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is Utrecht de vierde stad van Nederland. De stad groeit als kool, want veel mensen willen wonen in Utrecht. De hoeveelheid inwoners van de stad is ongeveer 352.795 inwoners (1 januari 2019). Naar verwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal de stad met zo’n 22 procent groeien tot ongeveer 425.000 inwoners in het jaar 2030.
Een groot pluspunt van Utrecht is natuurlijk de centrale ligging in Nederland. Dat voordeel zorgt voor een belangrijk aandeel in de populariteit van de stad. Of je nu naar Hilversum, Almere of Apeldoorn moet reizen voor je werk vanuit Utrecht ben je er door de goede infrastructuur vrij snel. Utrecht heeft het grootste knooppunt met betrekking tot het openbaar vervoer. Bovendien heeft de stad alle voorzieningen die je van een grote gemeente mag verwachten. Vanwege een groot aantal studenten in de stad en mensen die na de studie lekker blijven hangen, is Utrecht een stad met veel jonge mensen. Ongeveer 40 procent van de Utrechters bestaat uit een generatie twintigers en dertigers. Door de verwachte vergrijzing van het bewonersbestand zal Utrecht een grotere hoeveelheid senioren tot haar inwoners mogen gaan rekenenen. Momenteel zijn er ongeveer 15.000 ouderen in de stad en dat aantal zal in 2040 groeien tot meer dan 27.000 75-plussers.

Veel mensen zijn gelukkig in Utrecht blijkt uit cijfers van het CBS. Scheiden Utrecht en partners die uit elkaar willen gaan in de Domstad kom wel steeds vaker voor. Inwoners zijn hoog opgeleid en hebben vaak een goed inkomen. Hierdoor zijn de partners minder van elkaar afhankelijk. Bij relatieproblemen en slechte communicatie kiest men steeds vaker voor snel en goedkoop online scheiden of een oplossing met behulp van een goede mediator Utrecht.

Wijken in Utrecht

Voor ieder wat wils in Utrecht. De woonplaats heeft namelijk tien uiteenlopende wijken. Van vinexwijk tot oude binnenstad. Het uiterlijk van de wijken in Utrecht is enorm verschillend. In het centrum tref je allerlei smalle steegjes, grachten en oude pandjes kris kras door elkaar aan, maar in Leidsche Rijn is alles juist gestructureerd, zoals je van een Vinex buurt kan verwachten. In Utrecht zijn er momenteel behoorlijk wat verhuisbewegingen. Jonge gezinnen en tweeverdieners vertrekken nu veel uit het drukke centrum. Deze doelgroep wilt graag wonen in het populaire Wittevrouwen, Buiten Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt. Dit zijn wijken in Utrecht waar mensen graag willen wonen. Deze wijken liggen op het noordoosten van Utrecht Centraal Station. Op de woningmarkt in Utrecht staan er niet veel huizen aangeboden op Funda en het komt niet vaak voor dat in deze gewilde wijken een nieuwe woning vrij komt. Wanneer er wel wat nieuws beschikbaar komt, is het vaak in een paar dagen weg. Veel huizen worden dan ook voor de markt uit verkocht. Veel koopwoningen komen niet op Funda terecht. Het is daarom verstandig om een goede makelaar Utrecht in te schakelen.

Het voormalige Wittevrouwenklooster is de naamgever van de geliefde woonwijk Wittevrouwen. Doordat de wijk dichtbij het centrum is gelegen, ben je met de fiets binnen no time in de binnenstad. Een woning in deze populaire wijk kost tegenwoordig gemiddeld meer dan drie ton. Regelmatig komen er fors hogere woningprijzen op de markt naar voren. De gemiddelde vierkante meterprijs in Utrecht is de laatste jaren flink aan het stijgen. Hierbij is de binnenstad zijn de duurste wijken te vinden. In Leidsche Rijn is het vaak goedkoper wonen. In Overvecht en Zuid is dat ook het geval. De komende jaren zullen de inwoners van deze drie wijken behoorlijk gaan stijgen. Dat heeft te maken met de mogelijkheden voor nieuwbouw in deze wijken. In de wijk Leidsche Rijn dichtbij de A2 snelweg is een groot aantal van 10.000 huizen te verwachtten. Rondom het gebied van de Jaarbeurs in het centrum en bij de Merwedekanaalzone zijn er ook veel plannen voor nieuwbouw Utrecht. Op deze plekken zal ook hoogbouw worden ontwikkeld en ontstaat er enkele woontorens.

Utrechtse woningmarkt is superhot

Iedereen lijkt graag in Utrecht te willen wonen. Wonen in Utrecht is dan ook erg in trek. Wanneer je op een huis op Funda reageert, komt het vaak voor dat de woning al weg is. Het ontdekken van jouw droomhuis in Utrecht is geen sinecure op dit moment.
Dat komt ook door de flink prijsstijgingen van de woningen. Hierdoor worden huizen in Utrecht niet meer bereikbaar voor een groot aantal doelgroepen in de stad. Vorig jaar was gemiddelde woningprijs nog ongeveer 260.000 euro. Dat is dit jaar al gegroeid naar 310.000 euro.
Je kan dan ook best spreken van een behoorlijk oververhitte huizenmarkt in Utrecht. Veel huizen worden inmiddels verkocht voor prijzen duurder dan voor de economische crises van 2008. De hypotheekrente is erg historisch gezien laag te noemen en er is weinig aanbod aan woningen op de markt. In de populaire wijken wordt bovendien verder weinig gebouwd. Er is dan ook geen verwachting dat de Utrechtse huizenmarkt zal afkoelen.

Heb je een droomwoning op het oog? Laat je niet gek maken door de verkoper, maar handel wel snel en zorg voor goede voorbereiding. Er komen van zelf nieuwe woningen voorbij dus wees niet teleurgesteld als het huis wat je wilde kopen het helaas niet is geworden. Wanneer je graag in Utrecht wilt wonen, is het verstandig om een goede aankoopmakelaar in te schakelen. Zo iemand heeft een groot netwerk en kan je helpen met het vinden van je droomhuis. Bovendien kan degene je helpen met het onderhandelen en bieden op de woning. Het is ook verstandig om je financieren eerst goed te laten doornemen door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Met een goede voorbereiding en weten wat je mogelijkheden zijn, stat veel sterker op de woningmarkt. Het is wel af te raden om onverantwoorde beslissingen te nemen. Kopen zonder voorbehoud van financiering is bijna nooit verstandig. Tenzij je over het geld zelf kan beschikken of via familie of onderneming. Het risico is vrij fors, want een boete van tien procent kan al vrij snel oplopen tot een groot bedrag. Wanneer je de hypotheek niet rond krijgt, zul je het boetebedrag moeten betalen aan de verkopers. Wees verstandig en zorg voor een veilig situatie bij het aankopen van je huis. Het hebben van een goede rechtsbijstandverzekering is dan ook geen overbodige luxe. Op de huizenmarkt spelen er immers grote belangen en grote bedragen.

Heb je een nieuwe woning gevonden of ben je van plan om dat leuke appartementje te kopen in Utrecht? Goed idee om dan eens onze onafhankelijke energievergelijker te gebruiken. Start met gaslicht vergelijken, dat is gemakkelijk, gratis en snel en vind de beste energiedeals via Energiewijzer.nl!

10/10 - (30 stemmen)

Plaats een reactie