De elektrische auto is vandaag de dag natuurlijk niet meer weg te denken van de Nederlandse en ook Europese wegen. Vooral wanneer we kijken naar het wagenpark van de meeste bedrijven, dan zien we dat vooral de bedrijven die veel auto’s leasen, de keuze hebben gemaakt om over te stappen naar een elektrische auto. Toch is er wel een maar, die we graag met je willen bespreken. Wanneer je namelijk een auto least, dan krijg je hier natuurlijk in de meeste gevallen een tankpas bij. Waar je tegenwoordig op iedere hoek van de straat wel kunt tanken, zit dit met een elektrische auto natuurlijk net even anders. Met een minuut of 5 is je tank vol, terwijl de accu van een elektrische auto een stuk meer tijd nodig heeft. Zorg je er dan als werkgever voor dat je werknemer een laadpaal bij het huis heeft of hoe zit dat?
De afspraken met je werkgever
Op het moment dat je een auto van de zaak gaat leasen bij Arval, dan betaalt je werkgever in veel van de gevallen de kosten voor het leasen. De andere kosten, de bijtelling, die betaal jij als werknemer. Deze bijtelling is de belasting die je betaald omdat je als het ware een vorm van salaris krijgt, maar dan in de vorm van een auto. Je werkgever betaalt immers de kosten voor het leasen. Omdat je natuurlijk ook moet tanken of laden, is het belangrijk hier afspraken over te maken. Vaak krijg je een tank- of laadpas, die je naar alle redelijkheid mag gebruiken. De grotere bedrijven beschikken vaak op de zaak wel over één of meerdere laadpalen, waar de kleinere werkgevers er vaak voor kiezen een laadpaal te laten plaatsen bij de werknemer thuis. Maak hier dus goede afspraken over met elkaar.
Vergoeding van de kosten
Wanneer je thuis een laadpaal laat plaatsen, dan wordt er vaak een extra meter tussen geplaatst, zodat je precies kunt zien hoeveel energie er is verbruikt aan het laden van je auto. Afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt met je werkgever, kan het zijn dat je deze deels of volledig vergoed krijgt. Uiteraard is het in het geval van een volledige vergoeding, wel zo netjes om de auto waar mogelijk, zo veel mogelijk op de zaak op te laden, aangezien ze daar, in het geval van een groot bedrijf, vaak beschikken over een voordeliger tarief voor grootverbruikers.
Laden in combinatie met zonnepanelen
Om ervoor te zorgen dat je nog duurzamer rijdt, dan je eigenlijk al doet met een elektrische auto, kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Sterker nog, in bepaalde gevallen wordt dit ook door de werkgever aangemoedigd en in bepaalde mate of zelfs volledig bekostigd. Vooral wanneer ze anders de kosten voor het laden moeten betalen, is het een betere investering om direct ook een aantal zonnepanelen op het dak te laten leggen. Natuurlijk is dit niet bij iedere werkgever het geval en mag je al blij zijn dat je überhaupt de beschikking hebt over een leaseauto, zodat je deze kosten buiten de bijtelling om in ieder geval niet hebt.