Is het nog slim om zonnepanelen aan te schaffen in 2024?

Je hoort er nog steeds veel over op het nieuws. De regelingen rondom zonnepanelen blijven maar veranderen. Dat veel mensen zich daarom afvragen is het nog wel slim om in 2024 zonnepanelen aan te schaffen is dan ook niet zo gek. Er zijn verschillende ontwikkelingen die je moet laten meewegen in je besluit. We gaan je er alles over uitleggen!

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je opwekt en niet zelf verbruikt, teruggeleverd kan worden. Hier ontvang je dan een vergoeding voor. Het wordt dan weggestreept op je energierekening, waardoor deze een stukje lager uit kan vallen. De meeste vragen die gesteld worden over een zonnepaneel kopen, gaat over de afbouw van de salderingsregeling. Gelukkig hoef je je hier nog geen zorgen om te maken. De salderingsregeling wordt voorlopig namelijk nog niet afgebouwd. Het kabinet had plannen om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te schaffen tot nul procent in 2031. Maar de Eerste Kamer heeft tegen dit voorstel gestemd, dus de salderingsregeling blijft voorlopig zoals die is. De salderingsregeling maakt zonnepanelen kopen gunstiger voor mensen die het minder breed hebben. De afschaffing van deze subsidie zou ervoor zorgen dat deze groep benadeeld zou worden.

Zonnepanelen plaatsen

Is het dan nog wel nuttig om zonnepanelen te plaatsen nu? Om hier kort op te antwoorden: ja, het is in veel gevallen nog steeds rendabel om zonnepanelen te installeren. Het grootste voordeel momenteel is dat de aanschaf van zonnepanelen nu historisch laag is. Het aanbod aan installateurs en de productiecapaciteit die steeds groter wordt hebben hiervoor gezorgd. In dat geval is het zeker nu het perfecte moment om alsnog te investeren in zonnepanelen. Het is dan ook nog steeds rendabel om zonnepanelen te nemen. De subsidie zonnepanelen wordt dan wel wat lager en de terugverdientijd zal misschien iets hoger worden, maar voor de meeste huishoudens is het nog steeds de moeite waard.

Is het slim om nog zonnepanelen te plaatsen in 2024?
Ja, in de meeste gevallen is het nog steeds rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Maak wel altijd een goede berekening en laat het onderzoeken door een expert of dat ook in jouw situatie zo is. De investering in zonnepanelen zal je altijd wel wat gaan opleveren, het kan alleen wat langer duren voordat het winstgevend wordt. Wat het beste voor jouw situatie is, hangt af van verschillende aspecten. Zo kan het verschillen per hoe groot je woning is, met hoeveel mensen je samen woont en hoeveel energie je dagelijks verbruikt. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp hebt, zal je een stuk meer verbruiken.
Review post