Energie & zonnepanelen vergelijken voor 2024

In 2024 betaal je meer belasting over gas, en minder over stroom. Wil je jouw energierekening verlagen? Dan staan je drie dingen te doen: energie vergelijken, het energieverbruik terugdringen en zonnepanelen aanschaffen. Zo kan jouw besparing meer dan € 1000 per jaar bedragen.

Het is de besparing wanneer je van energieleverancier overstapt

Energieleveranciers concurreren hevig met elkaar. Ze lokken klanten met lage energietarieven of leuke welkomstbonussen. Zo bonus is aanlokkelijk, maar uiteindelijk betaal je meer voor energie. Het is dus zaak om voor de goedkoopste (en beste) energieleverancier te kiezen.

Overstappen kan met een variabel- of dynamisch contract altijd. Met een vast contract wacht je tot het einde van de looptijd nadert. Stap je eerder op dan betaal je een opzegboete.

Een alleenstaande kan met overstappen ongeveer € 250 per jaar besparen. Voor een gezin loopt dit op tot € 500. Energie vergelijken is zeer rendabel!

Energie besparen

De thermostaat een graadje lager, minder lang douchen en de verlichting in ongebruikte ruimtes uitschakelen. Het zijn standaard adviezen maar ze besparen je veel geld. Van enkele tientjes tot 200 euro, elke besparing is er eentje.

Je kunt ook energie (en geld) besparen door je huis goed te isoleren. Vooral met een oude woning loopt de besparing flink op. Andere praktische tips:

  •  Vervang gloeilampen voor ledlampen.
  • Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat of weggaat, op de nachtstand.
  •  Vloerverwarming is effectiever dan radiatoren.
  • Doe oude diepvriezers, verwarmingspompen en andere stroomvreters de deur uit: vervang ze voor energiezuinige apparaten.

Zonnepanelen aanschaffen

Het is een grote investering maar je krijgt er ook veel voor terug: zonnepanelen. Eén op de vier Nederlandse huishoudens wekt zelf zonder stroom op. Nederland heeft, in vergelijking met andere Europese landen, de meeste zonnepanelen. Dit is ook te danken aan de salderingsregeling.

Overigens gaat die regeling in 2030 geheel verdwijnen. Toch blijven zonnepanelen interessant, want het verlaagt je energierekening. Bovendien is zelf stroom opwekken beter voor het milieu. Je verbruikt geen grijze stroom en je bent je bewuster van je energieverbruik.

De hoge aanschafkosten kunnen een drempel zijn. Een installatie met 10 zonnepanelen (375 wattpiek) kost in 2024 ongeveer € 5000. Gemiddeld bespaar je met deze installatie, over 25 jaar, ongeveer € 1000 per jaar. De terugverdientijd ligt op 8 jaar. Dit is vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 5%. Het levert ook een flinke CO2-winst op. Dus, beter voor je portemonnee én het milieu.

Door het afbouwen van de salderingsregeling is het belangrijk om niet te lang met de aanschaf van zonnepanelen te wachten. Vergelijk je zonnepanelen voor 2024 en profiteer nog van deze regeling.

Review post