De voor- en nadelen van een slimme meter

Wellicht heeft u al in een slimme meter in huis. De oude meters worden namelijk vervangen tussen 2014 en 2020. Toch hebben sommige mensen zorgen over dit nieuwe model. Is het wel echt betrouwbaar en schendt het uw privacy niet? In dit artikel: de voor- en nadelen van een slimme meter.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een energiemeter die uw gas- en elektriciteitsverbruik meet. Dat is niet anders dan de traditionele variant, maar dit model kan communiceren met andere apparaten. Zo kunt u deze bijvoorbeeld ook verbinden met een slimme thermostaat. Ook kunt u uw meterstanden automatisch laten doorsturen naar uw netbeheerder. In dat geval hoeft u uw meterstanden niet meer handmatig door te geven. Wel zo handig!

De voordelen

De nieuwe meter kent verscheidene voordelen. Enkele belangrijke voordelen zijn als volgt:

  • U hoeft niet langer zelf de meterstanden door te geven;
  • Er hoeft geen meteropnemer langs te komen;
  • Uw verbruik hoeft niet geschat te worden. Immers is het exacte verbruik bekend. Uw jaarafrekening klopt daardoor ook altijd;
  • Iedere twee maanden ontvangt u een overzicht van uw verbruik. Aan het einde van het jaar komt u daardoor nooit voor verrassingen te staan. Met behulp van een slimme thermostaat kunt u zelfs nog nauwkeuriger meten (per dag);
  • Met behulp van diezelfde slimme thermostaat kunt u ook gemakkelijker energie besparen.

De slimme thermostaat

De slimme thermostaat kunt u koppelen aan de slimme meter. Een slimme thermostaat is al een artikel op zich waard. Daarom hebben we daar ook een apart artikel over geschreven. Het komt erop neer dat u ontzettend nauwkeurig energie kunt meten. Ook kunt u op afstand apparaten aan- of uitzetten. Daarmee kunt u dus ook ontzettend veel energie besparen.

De nadelen

De nieuwe meter is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Volgens sommigen kleven er namelijk ook nadelen aan deze meter. Enkele veelgenoemde nadelen zijn als volgt:

  • Een aantal huishoudens zijn bezorgd over hun privacy. Echter is de wet nauwkeurig bepaald en mag de netbeheerder niets doen zonder uw toestemming. Op afstand uitlezen kan dus ook geweigerd worden. In dat geval dient u echter wel zelf uw meterstanden door te geven;
  • Om de meter uit te lezen, wordt er een soortgelijke techniek gebruikt als bij het mobiele internet. Sommige burgers maken zich zorgen over de straling. Echter is daar nog geen bewijs van. Waarschijnlijk klopt dat ook niet;
  • Beschikt u thuis over zonnepanelen? Dan kan het zijn dat u stroom terug levert aan het elektriciteitsnet. De nieuwe meter houdt de opgewekte energie apart bij. De oude meter draaide de meter als het ware terug. Sommigen vinden dat fijner, maar een groot nadeel is het volgens ons niet. Het is zelfs overzichtelijker wat ons betreft.

Energie vergelijken?

Wilt u graag overstappen van energieleverancier? Gebruik de Energiewijzer! U kunt gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Met behulp van de energievergelijker kunt u tot wel 400 euro op jaarbasis besparen. Wacht niet langer en stap ook over.

7.5/10 - (83 stemmen)

Plaats een reactie