Hoe kan ik sluipverbruik voorkomen?

Sommige apparaten verbruiken ook stroom als deze niet gebruikt worden. Het kan voorkomen dat deze op stand-by staan, maar soms komt het ook omdat er nog een stekker in het stopcontact zit. Hoe kunt u sluipverbruik voorkomen? U leest het in dit artikel.

Gemiddelde kosten sluipverbruik

Een gemiddeld huishouden betaalt ongeveer 90 euro op jaarbasis aan sluipverbruik. Driekwart daarvan is echter gemakkelijk te vermijden. U kunt namelijk simpelweg de stekkers uit de stopcontacten halen. Daarmee bespaart u geld én bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu.

Energielabel

Hoe minder energiezuinig een apparaat is, hoe meer stroom deze ook zal verbruiken. Dat is natuurlijk logisch, maar dat geldt natuurlijk ook voor het sluipverbruik. Als u deze apparaten op stand-by laat, of u laat de stekker in stopcontact, zorgt dat ervoor dat apparaten onnodig energie verbruiken. Sluipverbruik vermijden is dan ook erg belangrijk.

Sluipverbruik voorkomen: een aantal handige tips

Gelukkig kunt u sluipverbruik voorkomen. Beschikt het elektronische apparaat over een uitknop? Zorg er dan voor dat u deze gebruikt in plaats van de stand-by knop. Daarmee kunt u sluipverbruik voorkomen.

Ook is het belangrijk dat u de stekkers uit de stopcontacten trekt, indien u een apparaat voor een lange periode niet gebruikt. Televisies, computers en veel andere elektronica verbruikt vooralsnog energie als de stekkers in de stopcontacten zitten.

Beschikt u over meerdere apparaten die dichtbij elkaar staan? Dan is een stekkerdoos met een schakelaar erg handig. U kunt dan simpelweg de rode knop indrukken en alle apparaten staan automatisch uit.

Tot slot zijn er ook nog stand-by killers. Dat wil zeggen dat u de stand-by modus forceert, waardoor de apparaten daadwerkelijk geen energie meer gebruiken. Deze handige apparaten zijn goedkoop verkrijgbaar. Bespaarstekkers gebruiken echter zelf ook energie, maar die hoeveelheid is marginaal.

De grootste sluipverbruikers in huis

Er zijn verscheidene apparaten in huis die onnodig energie verbruiken als u deze niet in gebruik hebt. Echter kunt u het wel voorkomen bij deze apparaten. De top 10 is als volgt:

  1. Miniboiler (150 kWh per jaar);
  2. Uitgebreide decoder met HDD (135 kWh per jaar);
  3. Niet-geïsoleerde kokendwaterkraan (80 kWh per jaar);
  4. VHS-dvd-combi (60 kWh per jaar);
  5. Satellietontvanger (60 kWh per jaar);
  6. Antenneversterker (45 kWh per jaar);
  7. Espressomachine (40 kWh per jaar);
  8. HDD-recorder (40 kWh per jaar);
  9. Basis decoder zonder HDD (35 kWh per jaar);
  10. Dvd-recorder (35 kWh per jaar);

Waarschijnlijk heeft u niet al deze apparaten in huis, maar controleer goed welke u wél in huis hebt. U kunt sluipverbruik voorkomen door de handige tips toe te passen. Een stand-by killer is ook erg wenselijk voor de bovenstaande apparaten.

Lees ook: energie besparen in de woonkamer

Nóg meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan is het raadzaam om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Als u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks profiteren van een welkomstkorting. Deze korting is vaak erg hoog. Bovendien bent u ervan verzekerd dat u een scherp energietarief betaalt. Indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd, betaalt u vaak overbodig veel per kWh stroom en per m3 gas. Dat kan dus veel goedkoper! Start direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen.

7/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie