Energie besparen in de woonkamer

In huis gebruiken we, gemiddeld gezien, circa 100 elektronische apparaten. Dat is natuurlijk ontzettend veel én al deze apparaten verbruiken natuurlijk ook energie. De meeste apparaten staan in de woonkamer, dus in die ruimte kunt u ook nog veel energie besparen. Wilt u graag energie besparen in de woonkamer? Dat kan met behulp van deze tips.

1. Stel de thermostaat gerust een graadje lager in

De verwarming hoeft niet altijd op een hoge temperatuur te staan. Het kan ook geen kwaad om de radiator eens een graadje lager te zetten. Als u de thermostaat iets lager instelt, kunt u al ontzettend veel energie besparen in de woonkamer. U kunt tot wel zeven procent op uw stookkosten besparen door de verwarming een graadje lager te zetten.

2. Vermijd ‘stand-by’

Het is natuurlijk erg gemakkelijk om uw televisie of computer in stand-bymodus te zetten. Echter is dat vaak geen gewenste optie. Zet de tv en computer bij voorkeur helemaal uit. Eventueel kunt u ook gebruikmaken van standby-killer.

3. Vervang gloeilampen door led lampen

Heeft u thuis nog steeds gloeilampen in huis? Dan is het raadzaam om deze op korte termijn te vervangen. Gloeilampen zijn namelijk flinke energieverbruikers. Ook als uw gloeilampen nog niet defect zijn, is het vooralsnog verstandig om deze te laten vervangen. Immers kunt u daarmee erg eenvoudig energie besparen in de woonkamer. Led lampen gaan bovendien ook nog eens veel langer mee. Wel zijn deze lampen iets duurder.

4. Muren met een lichte kleuren

Het klinkt misschien gek, maar muren met lichte kleuren zorgen ervoor dat u ontzettend veel energie kunt besparen in de woonkamer! Deze reflecteren het daglicht, waardoor u minder gebruik hoeft te maken van verlichting. Houdt u wel van lichte kleuren én wilt u de woonkamer eens aanpakken? Dan kunt u deze een prachtige witte kleur geven.

5. Radiatorfolie op de verwarming

Met behulp van radiatorfolie kunt u eenvoudig energie besparen in de woonkamer. Deze oplossing is erg efficiënt en weerkaatst circa 95 procent van de warmte. Bovendien is deze folie ook nog eens onzichtbaar én erg voordelig om aan te schaffen. U kunt deze folie bovendien gemakkelijk zelf plaatsen.

6. Gordijnen

Het is raadzaam om de gordijnen gedurende de avonduren te sluiten. Bovendien is het verstandig om de gordijnen op een strategische plek neer te hangen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat deze niet voor de verwarming hangen. De warmte blijft immers dan achter de gordijnen hangen én komt daardoor de woonkamer niet in.

7. Vergeet de lichten niet uit te zetten

Het is belangrijk dat u de lichten uitzet als u zich niet in de woonkamer bevindt. Doet u dat niet? Dan verbruikt u natuurlijk onnodig energie. Vergeet u nogal vaak om uw lichten uit te zetten? Dan kunt u ook kiezen voor een schakelklok. De lichten zullen in dat geval automatisch uitgaan gedurende de avonduren.

8. Voorkom sluipverbruik

Tot slot is het belangrijk om sluipverbruik te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u opladers uit de stopcontacten haalt, indien u deze niet gebruikt. Veel elektrische apparaten verbruiken namelijk vooralsnog stroom, ook als deze niet gebruikt worden. Haal daarom de stekkers uit apparaten die u niet gebruikt. Zo kunt u eenvoudig energie besparen in de woonkamer. Door stroomverbruik te voorkomen kunt u tot wel 100 euro op jaarbasis besparen.

Nóg meer geld besparen?

Wilt u graag nog meer geld besparen? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen van energieleverancier. Als u energie vergelijken gaat, kunt u eenvoudig en snel diverse energieleveranciers met elkaar vergelijken. Voer simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in én u kunt tot wel 400 euro op jaarbasis besparen. Start direct met vergelijken en bekijk wat u kunt besparen.

5/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie