Groene energie of sjoemelstroom: wat is het verschil?

Vrijwel alle energieleveranciers hebben groene stroom op het schap liggen. Dat klinkt goed alleen niet alle groene energie is hetzelfde. Er zijn namelijk twee soorten groene energie: echt groene energie en grijze energie die vergroend is.

Echt groene stroom is duurzaam

Groene energie is pas echt groen wanneer het duurzaam is opgewerkt. Met andere woorden dat het met behulp van de zon, wind, water of biomassa is gemaakt. Grijze energie wordt opgewerkt door middel van fossiele brandstoffen, zoals kolen of gas. Verder is er dan nog stroom die groen is gemaakt. Dat noemen we vergroende energie. Eigenlijk is dat normale grijze stroom, die op een niet duurzame manier is opgewekt. Vergroende energie is ‘vergroend’ doordat energieleveranciers deze stroom groen hebben gemaakt met certificaten uit het buitenland.

Sjoemelstroom of vergroende stroom

De certificaten uit het buitenland zijn met name afkomstig uit Noorwegen. In dit land wordt uitsluitend groene stroom geproduceerd door middel van waterkrachtcentrales. Voor stroom uit waterkracht krijgen de Noren certificaten die bewijzen dat de stroom op een groene manier is opgewerkt. Aangezien energie in Noorwegen al 80 jaar groen is, blijkt er weinig behoefte aan deze certificaten. En om die reden worden de certificaten verkocht.

Energieleveranciers uit Nederland maken gebruik van deze situatie door deze certificaten te kopen en op grijze stroom te plannen. Om die reden lijkt de stroom groen. In Nederland hebben consumenten namelijk veel interesse in groene stroom. Om aan deze vraag te voldoen, willen energieleveranciers graag duurzame energie aanbieden. Ze willen hier helaas zo min mogelijk voor betalen en doen. Het kopen van certificaten uit Noorwegen blijkt goedkoper dan zelf groene energie op te werken. Uiteindelijk blijft de stoom gewoon grijs. Deze praktijken worden ‘vergroende stroom’ en ‘sjoemelstroom genoemd.

Groene energie bij Energiewijzer.nl

Energiewijzer.nl vindt het oneerlijke dat energieleveranciers sjoemelstroom als groene energie aanbieden. Binnen onze energievergelijking wordt er daarom hierin onderscheid gemaakt. Energie vergelijken is gemakkelijk, snel en je kunt kiezen uit groene stroom uit Nederland. Bij Energiewijzer noemen we groene stroom pas groen wanneer er minimaal 80% van de energie duurzaam in Nederland wordt opgewerkt. Deze standaard hebben we overgenomen van het klimaatbureau Hier.nu.

Deze organisatie hanteert de grens van 80%, omdat de zon niet altijd schijnt en de wind ook niet altijd waait. Vanuit deze achtergrond is het haast ondoenlijk om 100% duurzame energie te realiseren. In de toekomst hopen we bij Energiewijzer.nl dat deze grens naar 100% zal gaan verschuiven.

De energievergelijking van Energiewijzer biedt ook de mogelijkheid om te filteren op compensatie van Gas CO2 gecompenseerd. In de energievergelijker kun je ook terug vinden welke percentage nu eigenlijk, groen, grijs of vergroend is.

2.7/10 - (28 stemmen)

Plaats een reactie