Geld besparen met wassen

Onnodig veel energie verbruiken is natuurlijk zonde. Gelukkig kunt u erg gemakkelijk geld besparen met wassen. Zo kunt u onder andere kiezen voor het ecoprogramma en kunt u uw kleding laten drogen op de waslijn. Benieuwd naar onze andere tips? Lees dan dit artikel.

Kies voor een energiezuinige wasmachine

Wilt u graag écht geld besparen met wassen? Dan mag een energiezuinige wasmachine natuurlijk niet ontbreken. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel A-label wasmachines beschikbaar in de witgoedzaken. Echter zijn er verschillende gradaties binnen dit label. A+++ is het meest zuinige. De voorkeur gaat natuurlijk ook uit naar dit model.

Houd er rekening mee dat het energielabel is gebaseerd op het ecoprogramma. Als u gewone wasjes draait, verbruikt de wasmachine al gauw 40 procent meer energie. Het jaarverbruik is daarmee ook flink hoger. Het is dan ook raadzaam om te kiezen voor het ecoprogramma.

Kies voor het juiste laadvermogen

Het is onnodig om te kiezen voor een groot model indien u alleen woont. Heeft u echter een groot gezin? Dan wordt een groter model aangeraden. Koop daarmee altijd een wasmachine op maat, welke past bij uw huishouden. Een grote wasmachine was per kilo kleding wel zuiniger, maar dat voordeel verdwijnt natuurlijk al gauw als u de wasmachine niet helemaal volstopt.

Wasmachines met een score A voor centrifugeren

Kies bij voorkeur altijd voor een wasmachine met score A voor centrifugeren. Dat zal ervoor zorgen dat de was zo droog mogelijk uit de wasmachine komt. Daarmee hoeft het ook minder lang te drogen op de waslijn. Stopt u het nadien in de wasdroger? Dan kunt u ook kiezen voor een korter programma. Natuurlijk gaat de voorkeur uit naar de waslijn.

Handmatig instellen van temperaturen

Het kan ook verstandig zijn om soms wasmachines handmatig in te stellen. Echter kan niet iedere wasmachine dit. Als u een nieuwe wasmachine kopen gaat, is het raadzaam om te kijken naar deze feature. Daarmee kunt u namelijk ontzettend veel geld besparen met wassen.

Uw oude wasmachine inleveren?

Heeft u een nieuwe wasmachine gekocht? Dan is het raadzaam dat u uw oude wasmachine inlevert bij een recyclepunt. Uit oogpunt van het milieu is het niet verstandig om uw oude wasmachine te verkopen. Immers wordt uw onzuinige wasmachine dan wederom gebruikt door een ander huishouden.

Kies voor eco-stand met een lage temperatuur

Beschikt uw wasmachine over een eco-stand? Dan is het altijd raadzaam om gebruik te maken van deze functie. Daarmee kunt u namelijk ontzettend veel energie besparen. Hoge temperaturen vragen om meer energie, terwijl eco-programma’s juist gebruik kunnen maken van lagere temperaturen.

De eco-stand is vooral geschikt voor normaal vervuilde kleding. Is uw kleding echt heel vies geworden? Dan kunt u ook eens het normale programma overwegen. In dit geval zal de wasmachine uw vieze was ook wassen op de hogere temperatuur.

Hygiëne

Met oog op hygiëne is het in sommige gevallen wel belangrijk om op 60 graden Celsius te wassen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om vaatdoekjes te wassen op een hoge temperatuur. Ook beddengoed mag op een hoge temperatuur gewassen worden.

Als u vaak op lage temperaturen wast, is het bovendien raadzaam om de wasmachine eenmaal per maand te laten draaien op een hoge temperatuur. Stop niets in de wasmachine, behalve bleekmiddel en waspoeder. Uw wasmachine wordt zodoende goed gereinigd.

Verder is het belangrijk dat u rubberen afdichting regelmatig goed schoonmaakt. Zorg er tot slot voor dat het zeepbakje schoon blijft.

Alleen wassen met een volle trommel

Als u een wasje gaat draaien, is het raadzaam om de wasmachine pas écht aan te zetten wanneer de trommel helemaal vol zit. Zorg ervoor dat u de volledige capaciteit gebruikt. Dat is vaak nog wel iets meer dan twee derde van de trommel. Als u er nog een hand bovenop kunt plaatsen, is dat vaak voldoende was. U kunt de was ook afwegen om zodoende de maximale capaciteit te behalen. Geld besparen met wassen is zodoende erg eenvoudig.

Vermijd ‘snelle was’

Veel wasmachines beschikken over het programma ‘snelle was’. Echter is dit over het algemeen geen goed programma. Dit kost namelijk bijzonder veel water en energie. Kies daarom bij voorkeur voor het ecoprogramma, zoals we hierboven al eerder beschreven.

Centrifugeren

Wilt u uw was nadien in de wasdroger stoppen? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een wasprogramma, waarbij centrifugeren ook is ingesteld. Daarmee komt de was veel droger uit uw wasmachine én kunt u kiezen voor een korter programma in de wasdroger. De wasdroger is namelijk een grotere energieverbruiker dan de wasmachine.

Was ophangen

Bij voorkeur hangt u de was natuurlijk op aan de waslijn. Gebruik alleen een droger als het echt moet. U kunt de was natuurlijk buiten ophangen. Lukt dat niet? Dan kunt u kiezen voor een wasrekje of waslijn in uw woning. Zet wel een raam open, want goed ventileren is namelijk erg belangrijk. Als u niet ventileert, kan dat zorgen voor schimmels in huis. Het kan erg vochtig worden in huis door de was. Goed ventileren is daarmee erg belangrijk! Energiezuinig ventileren in huis is gelukkig erg goed mogelijk. Dat is ook erg belangrijk voor uw gezondheid.

Nog meer besparen?

Dit waren onze tips voor geld besparen met wassen. Wilt u nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt er ook voor kiezen om over te stappen van energieleverancier. Indien u jaarlijks overstapt van energieleverancier, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Bovendien bent u ervan verzekerd dat u scherpe energietarieven betaalt. Bij een vast energiecontract staan de energietarieven namelijk vast! Wilt u graag energie vergelijken? Maak dan gebruik van de Energiewijzer! Vul uw postcode + huisnummer en verbruik in voor een gepersonaliseerd overzicht. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie