Energiezuinig ventileren in huis

Het is ontzettend belangrijk om te ventileren in huis. Dat is namelijk nodig voor uw gezondheid. De vervuilde lucht moet naar buiten én de schone lucht moet weer naar binnen. Dat kost altijd wel wat energie. Hoe kunt u nu energiezuinig ventileren in huis? U leest het in dit artikel.

Waarom ventileren?

Ventileren is ontzettend belangrijk. Iedere dag komt er weer vervuilde lucht in huis. Dat moet naar buiten, terwijl de schone lucht weer naar binnen moet. Vervuilde lucht kan namelijk zorgen voor allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen. Onverhoopt zal dit altijd wat energie kosten, maar met behulp van deze tips kunt u zo energiezuinig ventileren als kan. Het is daarmee nooit verspilling van energie. Immers staat uw gezondheid voorop.

Vocht tegengaan is belangrijk

Energiezuinig ventileren betekent ook dat u vocht moet tegengaan. Daarmee hoeft u immers weer minder te ventileren. Zo kunt u bijvoorbeeld de was buiten ophangen of kunt u koken met een raam open. Ook de afzuigkap aanzetten is natuurlijk geen slecht plan. Verder is het ook belangrijk om de kruipruimte te ventileren. Daarnaast is het belangrijk dat je niet rookt in huis.

Heeft u ergens lekkage of vochtdoorslag? Dan is het belangrijk dat u dit zo spoedig mogelijk laat repareren. Daarmee kunt u schimmel of rottend materiaal zoveel mogelijk voorkomen. Als u een huis huurt, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw verhuurder en/of beheerder. Als zij geen oplossing bieden, kunt u naar het Bouw- en Woningtoezicht bij de gemeente.

Energiezuinig ventileren in huis

Het is verstandig om continu te zorgen voor frisse lucht in huis: dag en nacht én in ieder seizoen. Door te luchten wordt de vervuilde lucht uit het huis gevoerd. Echter is luchten geen vervang voor ventileren. Zodra het raam namelijk weer dichtgaat, zal er ook weer vervuilde lucht ontstaan.

Tijdens bepaalde momenten kunt u er ook voor kiezen om extra te ventileren. Dat is vooral nog tijdens het douchen en het koken. Er komt hier veel vocht bij vrij en dat kan zorgen voor schimmels. Zorg er daarom voor dat u een raampje openzet tijdens het douchen en koken. Ook wanneer u veel mensen in huis hebt, is het raadzaam om voldoende te ventileren. Daarnaast is het nog raadzaam om goed te ventileren als u aan klussen bent. Zo komen er bijvoorbeeld veel stoffen vrij bij schilderen.

Stookkosten zijn geen verspilling

Een woning, welke goed geventileerd is, zal ongeveer een kwart van het gasverbruik gebruiken om de binnengekomen lucht weer te verwarmen. Dat is echter geen verspilling, want het is nodig voor uw gezondheid. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om deze stookkosten tegen te gaan. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor mechanische ventilatie of balansventilatie. De meeste huizen hebben echter natuurlijke ventilatie: het openzetten van een raampje. Controleer de roosters regelmatig of deze wel goed schoon zijn.

Heeft u daarentegen mechanische ventilatie? Dan is het belangrijk dat u deze open laat staan. Indien deze sluiten, zal er namelijk lucht aangezogen worden.

Besparen op energiekosten?

Energiezuinig ventileren in huis: u komt er niet omheen. Het kost dus altijd energie. Echter kunt u wel degelijk besparen op deze kosten. U kunt namelijk overstappen van energieleverancier. Door jaarlijks over te stappen, kunt u ook ieder jaar weer profiteren van een flinke welkomstkorting. Bovendien weet u zeker dat u geniet van vaste, scherpe tarieven. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk welke aanbieder in uw geval het voordeligste is!

2/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie