Energie besparen op kantoor (10 tips)

Op een kantoor staan ontzettend veel computers. Ook staat de verlichting aan, wordt de verwarming aangezet of staat de airco aan. Hoe kunt u nu energie besparen op kantoor? Lees onze handige tips.

1. Verlichting

Beschikt u op kantoor over tl-verlichting? Dan is het raadzaam om dit op korte termijn te vervangen door zuinigere modellen. Kies bij voorkeur voor tl-D Eco lampen. Deze modellen zijn vele malen energiezuiniger. Wel zijn deze iets duurder in aanschaf. Op termijn haalt u dat er echter gemakkelijk uit.

2. Verwarming

Gedurende de wintermaanden is het natuurlijk belangrijk dat de verwarming aanstaat. Het klimaat in een bedrijfspand wordt doorgaans geregeld door een klokthermostaat. Hierbij is het raadzaam dat u regelmatig controleert of deze op de goede stand staat. Vaak is er namelijk een winter- en zomertijd ingesteld.

3. Radiatorfolie

Het is raadzaam om de verschillende radiatoren te voorzien van radiatorfolie. Het radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte niet richting de muur gaat. Dit stroomt namelijk nu gewoon het kantoor in. Radiatorfolie is niet duur en is gemakkelijk aan te brengen.

4. Airco

Gedurende de warme zomermaanden is het wel zo fijn om een airco aan te zetten. Dat zal zorgen voor een plezieriger werkklimaat. Het is echter raadzaam om te controleren of de airconditioner goed samenwerkt met de verwarmingsinstallatie. Vaak is de airco pas later geïnstalleerd, waardoor het kan voorkomen dat zij elkaar tegenwerken.

5. Ventileren

Het is belangrijk dat u continu ventileert in de kantoorruimte. Schone lucht wordt namelijk sneller warm. Bovendien is oude lucht niet goed voor de gezondheid van u en uw medewerkers. Zorg daarom eventueel voor een luchtverversingsinstallatie. Zorg ervoor dat het gebruik wordt aangepast op basis van de werkuren. Dat bespaart enorm. Dit kunt u laten doen door een professionele monteur.

6. Computers en laptops

Zorg ervoor dat alle computers na vijf minuten automatisch in slaapstand gaan. Daarmee kunt u veel energie besparen op kantoor. Zorg er verder voor dat alle computers daadwerkelijk uit zijn na werktijd.

Wilt u graag nieuwe computers kopen voor uw medewerkers? Dan kunt u er ook voor kiezen om over te gaan op laptops. Laptops zijn veel zuiniger in gebruik. Bovendien kunnen uw medewerkers deze overal mee naar toe nemen. Wel zo handig voor een eventuele zakenreis!

7. Zet de printer helemaal uit

Zorg ervoor dat u de printers helemaal uitzet aan het einde van de dag. Ook printers kunnen namelijk flink wat energie verbruiken.

8. Overige machines en apparaten

Energie besparen op kantoor? Dan is het belangrijk dat u overige randapparatuur ook uitzet. Bij aanschaf is het bovendien belangrijk dat u let op het energielabel. Kies bij voorkeur altijd voor een A+++-energielabel. Deze apparaten zijn het meest energiezuinig. Als een apparaat veel gebruikt wordt, kan dat op lange termijn altijd uit.

9. Serverruimte

Heeft u een eigen serverruimte op kantoor? Dan kunt u hier vaak ook nog energie besparen op kantoor. Veel serverruimten worden namelijk geforceerd gekoeld, terwijl de buitentemperatuur soms ook kan koelen. Met behulp van de buitenlucht kunt u dus ook veel energie besparen op kantoor. Plaats eventueel een warmtewisselaar om dit mogelijk te maken.

10. Voorkom sluipverbruik

Verder is het nog belangrijk om sluipverbruik te voorkomen. Vraag medewerkers om hun opladers uit de stopcontacten te halen, indien smartphones of laptops 100 procent vol zijn. Ook kunt u een aantal stand-by-killers kopen. Daarmee kunt u alle apparaten op stand-by volledig uitzetten aan het einde van de dag.

Nóg meer besparen op de energierekening?

Wilt u graag nog meer besparen op de energierekening? Dan kunt u ook als zakelijke klant ieder jaar overstappen van energieleverancier. Zakelijke klanten ontvangen geen welkomstkortingen, maar wel kunnen zij continu op zoek naar een scherper tarief. Gelukkig hoeft u er niet bang voor te zijn dat uw stroom tussendoor uitvalt. Dat wordt namelijk altijd geleverd door de netbeheerder.

Afhankelijk van uw bedrijfsgrootte en verbruik kunt u kiezen voor zakelijk energiecontract of een particulier energiecontract. U kunt hier energie vergelijken voor particulieren. Alle energieleveranciers zijn opgenomen in deze handige energievergelijker.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie