Energie besparen met de verwarming

De verwarming is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de energierekening. Echter kunt u gemakkelijk energie besparen met de verwarming. U hoeft in principe alleen maar slim om te gaan met uw verwarming. Houd uw deuren goed dicht en zorg ervoor dat u de verwarming een graadje lager zet. Zo hebben we nog een aantal tips die u direct kunt toepassen.

Hoeveel kan ik besparen?

Het verschilt sterk per woning wat u precies kunt besparen. Zo verbruikt een vrijstaand huis sowieso meer energie dan een rijtjeswoning. Bovendien zijn er ook nog sterke verschillen tussen het type woning. Indien uw woning slecht geïsoleerd is, zal er meer warmte verloren gaan. Zodoende wordt besparen met de verwarming al gauw moeilijker. Gemiddeld bespaart men echter 550 euro op jaarbasis met behulp van deze tips.

Als u slim en efficiënt verwarmt, hoeft u namelijk veel minder gas te gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor uw eigen portemonnee! Wilt u graag energie besparen met de verwarming? Hieronder volgen de belangrijkste tips.

1. Sluit de deuren

Het is belangrijk dat u de deuren in huis sluit. Verwarm ook alleen de kamers waar u zich bevindt. Vergeet u vaak uw deuren dicht te doen? Dan kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een deurdranger. Met behulp van dit handige hebbedingetje sluiten de deuren automatisch. Daarmee kunt u zo’n 190 euro op jaarbasis besparen. Dat is dus zeker de moeite waard.

2. Een graadje lager

Zet de thermostaat gerust een graadje lager. Daar merkt u helemaal niets van, maar toch kunt u zo’n 70 tot 80 euro op jaarbasis besparen. Vaak is 19 graden Celsius warm genoeg.

3. Thermostaat terugzetten

In de avonduren kunt u uw thermostaat nog een beetje terugzetten. Als u deze overdag op 19 graden Celsius heeft, kunt u deze in de nachturen terugschakelen naar 15 graden Celsius. Een uur voordat u op bed gaat, kunt u uw thermostaat al terugschakelen naar 15 graden Celsius. Beschikt u echter over vloerverwarming? Dan is het raadzaam om deze terug te schakelen naar 17 graden Celsius, want anders duurt het erg lang voordat dat weer op temperatuur is.

4. Niemand thuis?

Is er niemand thuis? Ook in dat geval kunt u de thermostaat instellen op 15 graden Celsius. Daarmee bespaart u op jaarbasis ook al gauw 130 euro. Beschikt u over vloerverwarming? Dan geldt hetzelfde advies als hierboven: 17 graden Celsius is dan de norm.

5. Slaapkamer verwarmen

Uw slaapkamer verwarmen is overbodig. Slaap bij voorkeur met een dikke deken. Daarmee bespaart u al gauw 50 euro op jaarbasis. Bovendien is het ook nog eens goed voor u om te slapen in een koudere omgeving. Heeft u niet genoeg aan een dikke deken? Dan kan een kruik ook de uitkomst bieden. U kunt ook een vloerkleedje kopen. Zodra u dan in de ochtend uit bed stapt, stapt u direct op een zachte en warme ondergrond.

6. Slimme thermostaat

Wilt u liever zelf niet denken aan de thermostaat? Dan kunt u ook kiezen voor een slimme thermostaat. Met behulp van dit apparaatje kunt u simpelweg programma’s instellen. Dat is ontzettend handig. Het apparaatje weet precies wanneer u wel of niet thuis bent. Op basis daarvan past het slimme apparaatje de thermostaat ook aan. Zo leeft u ontzettend zuinig en verspilt u geen energie. Daarvoor hebt u wel een slimme meter nodig. Echter is energie besparen met de verwarming zo wel erg gemakkelijk.

7. Weekendje weg?

Gaat u een weekendje weg of gaat u op vakantie? Dan kunt u de thermostaat nog verder terugdraaien. Stel de thermostaat in op vorstvrij (5 tot 10 graden Celsius) en laat alle deuren in uw woning open. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur in huis gelijk is. In sommige gevallen kunt u zelfs een vakantieprogramma instellen. Vrijwel iedere slimme thermostaat beschikt over deze optie. Nog een reden om maar eens eentje in huis te halen!

8. Radiatorfolie

Heeft u radiatoren tegen de buitenmuur aan én is deze onvoldoende geïsoleerd? Dan kunt u ook radiatorfolie achter de radiatoren plakken. Zodoende zal er minder warmte naar buiten ontsnappen via de buitenmuur. De cv-ketel hoeft daardoor ook weer minder hard te stoken! Ook als u uw buitenmuur overigens wel hebt geïsoleerd, kan radiatorfolie nog steeds verstandig zijn. Uiteraard is het ook belangrijk om uw woning goed te isoleren, indien dat nog niet het geval is.

9. Verwarmingsleiding isoleren

Cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, waaronder de kruipruimte, verliezen altijd warmte. Om die reden kunt u de verwarmingsleiding isoleren. Dat zorgt ervoor dat deze minder warmte verliezen. De kosten bedragen slechts een eurootje per meter en het levert minstens het dubbele aan besparing op.

10. Goede isolatie

Natuurlijk is het van groot belang dat u uw woning goed isoleert. Daar profiteert u niet alleen van gedurende de wintermaanden, maar ook tijdens de zomermaanden. In de wintermaanden gaat er namelijk minder warmte verloren, terwijl het in de zomermaanden juist koeler blijft. Wilt u graag energie besparen met de verwarming? Dan is goede isolatie een absolute must. Uiteraard gaat daar wel een flinke investering aan vooraf, maar op lange termijn haalt u dat er zeker weer uit. Energie besparen met de verwarming is zodoende het meest efficiëntste.

Minder betalen voor uw energierekening?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Dan is het belangrijk dat u overstapt naar een nieuwe energieleverancier. U kunt namelijk gratis overstappen wanneer u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Via uw nieuwe energieleverancier ontvangt u dan een welkomstkorting en bovendien profiteert u van scherpe, vaste energietarieven. Kies bij voorkeur altijd voor een jaarcontract, zodat u ook ieder jaar weer kunt overstappen. U kunt hier energie vergelijken. Bekijk direct wat u kunt besparen! Overstappen van energieleverancier duurt slechts enkele minuten en de besparing loopt gemiddeld op tot 400 euro.

5/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie