Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

U heeft interesse in zonnepanelen, maar hoeveel zonnepanelen heeft u eigenlijk nodig voor optimaal resultaat. Dit heeft alles te maken met uw stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. In dit artikel zullen we u uitleggen hoe u het optimale resultaat kunt berekenen en waar u op moet letten bij de aanschaf.

Wat heeft u nodig?

Om de meest gunstige financiële voordelen uit de zonnepanelen te halen, is het tot 2022 het meest optimale, om precies genoeg panelen te plaatsen om uw totale jaarlijkse stroomverbruik ermee op te wekken. Om te berekenen hoeveel panelen u dan nodig heeft, moet u de volgende weten;

  • een schatting of overzicht van uw jaarlijkse energierekening, waarop staat hoeveel stroom u per jaar verbruikt.
  • een inschatting wat de panelen per stuk zullen opbrengen aan stroom
  • de afmetingen van uw dak en de oriëntatie ervan die is uitgevoerd door een specialist.

Zelf het aantal zonnepanelen berekenen

Een gespecialiseerde installateur kan voor u een nauwkeurige opbrengstverwachting maken. Het kan zijn dat u voordat u iemand laat komen zelf al een berekening wil maken, in dat geval moet u de volgende formule gebruiken; (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / (het vermogen van 1 paneel in wattpiek).

Voorbeeld bij de formule

  • Jaarlijks Stroomverbruik 3000 kWh
  • Paneel 290 Wp
  • 3000 x 1,1= 3300 / 290 = 11,4 panelen

In dit geval zou u voor 12 panelen kunnen kiezen, dit omdat de panelen in de verstreken jaren toch wat achteruit gaan en de opbrengst per jaar kan verschillen.

Overzicht benodigde zonnepanelen

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt samen met het vermogen van de paneel in wattpiek. In de tabel hieronder gaan we uit van zonnepanelen met 300 Wp.

Jaarlijkse gewenste opbrengst Aantal benodigde panelen
1.000 4
2.000 7
3.000 11
4.000 15
5.000 18

Wattpiek; het vermogen van zonnepanelen

Bij zonnepanelen spreken we als het om het vermogen gaat over wattpiek (WP). Hiermee wordt dan het maximale piekvermogen dat de paneel opwekt bedoeld onder standaard laboratoriumcondities. Dit zijn de zogenaamde STC-condities en staat voor optimale instraling en temperatuur van 25 graden.

Met behulp van de wattpiek kan het piekvermogen worden berekend, dit is nodig om de jaarlijkse opbrengst van de paneel te bereken. Daarnaast worden deze gegevens gebruikt om te bepalen wat de capaciteit van de omvormer moet zijn voor het aantal benodigde zonnepanelen. Vaak wordt hierbij geadviseerd om de omvormer iets lager te kiezen dan de capaciteit van het zonnesysteem, denk aan zo’n 10%.
In dat geval kunt u genoeg hebben aan een kleinere omvormer omdat deze dan efficiënter zal werken.

Anno 2020 zijn er zonnepanelen met een standaard formaat met een piekvermogen van ongeveer 370 Wp. Het gaat hierbij om zonnepanelen van 6 bij 10 stuks met een formaat van 1 meter bij 1 meter 65 per stuk. Panelen met piekvermogens tussen de 270 en 300 zijn de meest gangbare, echter zijn er ook hogere. Het nadeel van zonnepanelen met een extra hoog vermogen is dat ze duurder zijn. Duurdere panelen zijn alleen gunstig wanneer uw dak ruimte beperkt is. Ze bieden meer opbrengst per vierkante meter, maar op gebied van de financiële investering gaat dat niet altijd op.

Jaaropbrengst bereken van uw zonnepanelen

Om te berekenen wat de jaaropbrengst van de panelen zal zijn gebruiken we in Nederland de volgende regel; De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek.
Een voorbeeld bij deze regel is; 10 zonnepanelen van 300 Wp leveren dus zo’n 0,9 x 10 x 300 = 2700 kWh op.

Bij de kustgebieden van Nederland is de jaarlijkse straling hoger is kan het voorkomen dat deze iets meer zijn. Dit betekent niet dat koelere temperaturen slechter zijn, zonnepanelen presteren namelijk bij dezelfde hoeveelheid zonlicht beter wanneer ze kouder zijn.

Wanneer we extreem zonnige jaren hebben zoals we tegenwoordig meemaken, dan kunnen de panelen tot wel 25% meer leveren dan normaal. Liggen de zonnepanelen niet op het zuiden, maar meer zuidwest of zuidoost dan is het verstandig om 10% van je jaarberekening af te trekken.

Oost-west

Zonnepanelen zijn eigenlijk in alle opstellingen lonend. Wat we tegenwoordig zien zijn zonnepaneelparken waarbij de panelen voor de helft op het oosten zijn gericht en de andere helft op het westen. Dit noemen we de oost-west-opstelling. Door deze opstelling wordt de opbrengst geleidelijk over de dag verdeeld, en vindt er geen piek plaats op een bepaald moment in de dag. Denk bij de oost-west-opstelling aan het opkomen en ondergaan van de zon. Door deze opstelling belasten de panelen het elektriciteitsnet minder.

Controleer uw jaarlijkse stroomverbruik

Zoals u heeft kunnen lezen leveren zonnepanelen per stuk rond de 260 kWh per jaar op. Een gemiddeld genomen huishouden verbruikt op jaarbasis ongeveer 3000 kWh. Om de jaarlijkse stroom terug te kunnen verdienen via de panelen heeft u ongeveer 12 panelen nodig. Daarnaast moet u kijken naar wat voor apparaten u gebruikt en hoeveel. Zijn deze zuinig in verbruik of kosten ze een flink deel van de jaarrekening. Controleer daarnaast goed uw jaarrekeningen, en bedenk wat er in de toekomst eventueel binnen het huishouden zou veranderen. Als u later panelen moet laten plaatsen bent u financieel slechter uit, dan direct alles laten plaatsen.

Dakoppervlak

U moet wel voorzichtig zijn met een simpele berekening maken van uw dakoppervlak. Er zijn nog diverse zaken waar u rekening mee moet houden in de berekening. Denk aan het percentage aan schaduw op uw dak. Wilt u zeker zijn van de mogelijkheden dan is het raadzaam op een gespecialiseerde installateur de berekening te laten maken. U weet dan direct waar u aan toe bent.