Wat is een thuisaccu?

In slechts een aantal woningen in Nederland is er al een dergelijk apparaatje geïnstalleerd: een thuisaccu. Een thuisaccu is een batterij met een zeer grote capaciteit, waar u uw elektrische apparatuur aan kunt aansluiten. Deze accu voorziet uw apparatuur voor een groot gedeelte van de dag energie. Op die manier is het ook mogelijk om minder afhankelijk te zijn van het energienetwerk. Dat is vooral fijn als u zelf zonnepanelen heeft.

Wat is een thuisaccu precies?

Een thuisaccu is een enorme accu, welke is samengesteld met Lithium-Ion-batterijen. Deze batterijen leveren voornamelijk op zonnestroom. Zodra deze leeg is, zal er opnieuw stroom van het energienet gehaald moeten worden. Met behulp van een thuisaccu hoeft u vaak gedurende de lente- en zomermaanden helemaal niets meer af te nemen van het energienet. Uiteraard dient u dan wel zelf energie op te wekken. Beschikt u thuis over zonnepanelen? Dan is een thuisaccu zeker een aanrader. Voor afgelegen woningen is deze accu ook een aanrader, indien er geen vaste elektriciteitsaansluiting aanwezig is. Gelukkig komt dat in Nederland niet bijzonder veel voor.

De voordelen

Vooral in de toekomst zal deze accu grote voordelen gaan hebben, namelijk:

  • U laadt uw thuisaccu op gedurende de daluren én u kunt de energie vervolgens gebruiken in de piekuren;
  • Kan ten alle tijden ingezet worden als noodstroomvoorziening. Heeft de rest van de buurt geen stroom? Dan vormt dat geen probleem voor u;
  • U slaat uw zonne-energie op, zodat u dit later weer kunt gebruiken;
  • Zelfvoorzienend en daarmee ook minder afhankelijk;
  • Kan ingezet worden voor de elektrische auto;
  • Een lagere energierekening.

Word ik volledig onafhankelijk van het energienet?

Veel huishoudens dromen ervan: onafhankelijk worden van het energienet. Dan hoeft u dus nooit meer een euro over te maken naar de energieleverancier. Dat zal in de toekomst dus ook daadwerkelijk mogelijk worden met de thuisaccu. Daarvoor heeft u wel een flinke accu nodig. Gedurende de lente- en zomermaanden is het nu al goed mogelijk, maar gedurende de wintermaanden zal het lastig zijn. De zon schijnt immers dan veel minder.

Salderingsregeling

Momenteel is de thuisaccu nog niet erg populair in Nederland. Dat heeft ook een belangrijke reden. Momenteel kunnen we namelijk nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Naar verluidt zal deze regeling op termijn wel verdwijnen. Dat is ook het moment dat de thuisaccu dus veel aantrekkelijker gaat worden. Immers krijgt u dan geen geld meer terug voor de stroom dat u terug levert aan het net.

Kosten en baten

Er zijn natuurlijk ook kosten verbonden aan de thuisaccu. Die zijn overigens ook niet mals. Deze bedragen tussen de 3.000 en 9.000 euro (afhankelijk van het merk en de grootte van de accu). De terugverdientijd bedraagt echter 16 jaar, terwijl de levensduur daar ook gelijk aan is. Een thuisaccu wordt dus alleen maar populair bij stijgende energietarieven, bij het afschaffen van de salderingsregeling en indien de accuprijzen verder dalen. Ook als u gewoonweg onafhankelijk wilt zijn, is het natuurlijk een goede investering.

Minder betalen voor uw energierekening?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Dan kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Met behulp van de Energiewijzer kunt u namelijk erg gemakkelijk vergelijken: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis van uw invoer berekent de energietool welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat bovenaan. Heeft u de geschikte energiemaatschappij gevonden? Dan kunt u overstappen middels de oranje knop. Voer uw gegevens in en u zult daarvan een bevestiging ontvangen van uw nieuwe energieleverancier. De overstap is na enkele weken geregeld: daar hoeft u verder niets meer voor te doen. Dat doet uw energieleverancier namelijk voor u middels de overstapservice.

9.6/10 - (16 stemmen)

Plaats een reactie