Wat is een energieneutraal huis?

Een energieneutraal huis is milieuvriendelijk. Het betekent simpelweg dat de energierekening wordt teruggebracht naar nul, maar de bewoners van de woning zullen niet achteruitgaan op het wooncomfort. Dat klinkt natuurlijk erg fijn, want wat als u nooit meer een energierekening op de mat krijgt?

Wat is een energieneutraal huis precies?

Volgens de Europese richtlijnen heeft een energieneutraal huis een zeer lage hoeveelheid energieverbruik. De energie wordt onder, in of dicht bij het gebouw geproduceerd. Dat wil zeggen dat een woning net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Als alle woningen in Nederland energieneutraal zouden zijn, zou er circa 15 procent minder energie verbruikt worden in het land.

De eerste stappen worden gezet

In Nederland worden al enkele energieneutrale woningen gebouwd. Hierbij gaat het zowel om koop- en huurwoningen. Echter moet dit straks de standaard worden. Zo moeten vrijwel alle nieuwbouwwoningen in 2020 vrijwel energieneutraal zijn. Als doelstelling heeft de Nederlandse overheid dat alle huizen in 2050 energieneutraal zijn.

Maatregelen

Als u een energieneutraal huis wilt, zult u natuurlijk een aantal maatregelen moeten nemen. Door maatregelen te nemen, kunt u uw verbeteren tot een hoger energielabel. Energielabel A+++ is het hoogst haalbare. Enkele maatregelen die u kunt nemen zijn:

  • Zonnepanelen op het dak, om zodoende de elektrische apparaten mee te voeden;
  • Driedubbele beglazing, wat ook wel bekend staat als HR+++ glas;
  • Het goed isoleren van alle ruimtes in huis (wanden, vloeren en daken);
  • Een verwarming, welke werkzaam is op een warmtepomp of zonneboiler;
  • Een cv-ketel die erg zuinig is of wellicht helemaal geen gasaansluiting;
  • Tot slot een systeem die restwarmte kan terugwinnen.

Kosten

De bovenstaande maatregelen kosten natuurlijk ook geld. Uiteindelijk gaat u er natuurlijk ook zelf door besparen en daarmee heeft u het uiteindelijk ook weer terugverdiend. Echter moet u de kosten natuurlijk wel eerst zelf opbrengen. In sommige gevallen kunt u gelukkig een subsidie aanvragen, waaronder voor isolatie of zonnepanelen.

Energie besparen in huis

Energie besparen is niet alleen goed voor uw eigen portemonnee, maar ook draagt u uw steentje bij aan een beter klimaat. Daarnaast verhoogt u het leefcomfort in huis. Zo zal het niet meer tochten in huis en heeft u nooit meer koude voeten. Dat is toch wat wij allemaal willen?

Heeft u voorlopig nog geen plannen om uw huis volledig energieneutraal te maken? Dan kunt u natuurlijk vooralsnog besparen op uw energierekening. U kunt namelijk ook energie vergelijken en overstappen. Met behulp van onze handige energievergelijker kunt u namelijk ruim 40 energieleveranciers vergelijken. Controleer welk contract voor u het voordeligste is en stap vandaag nog over.

9.2/10 - (20 stemmen)

Plaats een reactie