Warm weer: ventilator óf toch de airco?

De airco kan zorgen voor voldoende verkoeling in huis. Echter is deze niet bepaald energiezuinig. Een ventilator verbruikt daarentegen maar weinig energie. Kiest u voor de ventilator of toch voor de airco?

Het energieverbruik van een airco

Een airco is allesbehalve energiezuinig. Deze verbruikt namelijk ontzettend veel energie als deze aanstaat. Bovendien wordt er ook voldoende energie verbruikt tijdens de productie en distributie van het apparaat. Dat zorgt voor een hoog elektriciteitsverbruik. Een gemiddeld huishouden, met een airco, verbruikt zo’n 160 tot 430 kWh per jaar. Een ventilator verbruikt daarentegen slechts 15 kWh op jaarbasis. Daarmee is dat apparaat natuurlijk vele malen energiezuiniger.

Airco is duurder in aanschaf

Een airco is niet alleen duurder in gebruik, maar is ook duurder in aanschaf. Dergelijke apparaten kost al gauw enkele honderden euro’s. U kunt echter al een kwalitatieve ventilator kopen voor slechts een paar euro.

Uw woning verkoelen

Soms is zowel de ventilator als de airco nog niet direct nodig. U kunt er namelijk ook zelf voldoende aan doen om uw woning koel te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld de zonneschermen uitklappen. Ook kunt u overdag de gordijnen dichthouden. De zon zal in dat geval niet naar binnen schijnen, waardoor het ook weer minder warm wordt in huis. Zorg ook voor een lage luchtvochtigheid in huis, waardoor u zelf minder snel gaat transpireren. U zult dan ook minder verlangens hebben naar verkoeling middels de airco of de ventilator.

Ventilator is het meest zuinigst

De ventilator is vele malen zuiniger dan de airco. Wordt het warm in huis? Zet dan bij voorkeur een ventilator aan. De ventilator zorgt ook voor een flinke verkoeling. Hoe groter de waaier is, hoe meer lucht de ventilator zal verplaatsen. Om die reden kunt u daarom ook bij voorkeur voor een groot model kiezen. Het wordt afgeraden om meerdere ventilators aan te schaffen. Een grote behoeft de voorkeur.

Toch liever een airco?

Heeft u het nog steeds erg warm in huis? Dan kunt u natuurlijk ook voor een airco kiezen. Deze verkoelen natuurlijk meer, maar zijn ook aanzienlijk duurder in aanschaf en gebruik. Als u een airco kopen wilt, is het raadzaam om te kiezen voor een splitsysteem. Deze zijn namelijk beter voor het milieu. Ook is het natuurlijk belangrijk om te letten op het energielabel. Kies bij voorkeur voor een A+-label.

De airco met mate gebruiken

Verder is het natuurlijk ook erg belangrijk dat u de airco met mate gebruikt. De airco hoeft niet constant aan te staan. Stel de temperatuur ook niet lager in dan nodig. Zet u de airco wel erg laag? Dan kost dit vanzelfsprekend ook meer energie. Een ander nadeel daarvan is, is dat het verschil met de buitentemperatuur dan wel erg groot wordt. Gedurende de avonduren kan de airco in ieder geval uit. Zet dan bij voorkeur een raam open.

Besparen op uw energierekening?

Waar kiest u voor: de ventilator óf toch de airco? Wat u keuze ook wordt, het is natuurlijk altijd fijn om te besparen op de energierekening. Gelukkig is dat tegenwoordig goed mogelijk. U kunt namelijk ontzettend gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Daarvoor kunt u de Energiewijzer raadplegen. Met een overstap kunt u flink besparen. U kunt namelijk profiteren van een welkomstkorting en bovendien kunt u profiteren van extra scherpe energietarieven. De prijs per kWh en prijs per m3 gas zijn namelijk veel lager dan bij variabele energiecontracten.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie