Waarom betalen we meer energiebelasting in 2018?

Dit jaar hebben we meer betaald voor energiebelasting en voor de ODE (Opslag Duurzame Energie). Waarom betalen we eigenlijk meer energiebelasting in 2018? U leest het in dit artikel.

Waarom betalen we meer energiebelasting in 2018?

In 2018 heeft de overheid ervoor gekozen om meer te investeren in duurzame energie. Dat bedrag betaalt de consument: zij betalen namelijk meer per kWh stroom en per m3 gas. Gelukkig verbruiken we al minder energie dan verwacht en de gemiste inkomsten worden gecompenseerd door meer belastingen. Dat klinkt natuurlijk een beetje oneerlijk, maar het is natuurlijk voor een goed doel. We willen allemaal een schone en duurzame toekomst, toch?

De overheid heft meer en wil daarmee huishoudens ook aanmoedigen of minder of juist duurzamer te verbruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld nog wel subsidies beschikbaar voor duurzame maatregelen.

Wat gebeurt er met de belastingen?

Het bedrag dat de overheid ophaalt met de ODE wordt geïnvesteerd in subsidieregelingen. Daar kunnen onder andere ondernemers die energie produceren van profiteren. Zij kunnen zodoende investeren in duurzame maatregelen, waardoor het milieu minder zwaar wordt belast. De energiebelasting in 2018 wordt echter wederom gebruikt voor de begroting. Dat is ieder jaar zo.

Een hogere energierekening

Doordat de overheid een hogere energiebelasting in 2018 rekent, zijn de belastingen dit jaar ook omhooggegaan. Dat heeft u waarschijnlijk al gemerkt in uw maandelijkse termijnbedrag. Helaas hebben energieleveranciers hier geen invloed op. Wel kunt u natuurlijk kiezen voor een voordelige energieleverancier. Hoe lager de energietarieven zijn, hoe minder belasting u in feite ook betaalt. Immers betaalt u per prijs kWh of per m3 gas belasting. Hoe hoger dit tarief is, hoe hoger de belasting ook uitvalt.

Om die reden is het ook raadzaam om eens te kijken naar een nieuwe energieleverancier. Als u namelijk een contract heeft met onbepaalde looptijd, betaalt u vaak variabele tarieven. Over het algemeen zijn deze duurder. Start daarom eens met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

3.8/10 - (85 stemmen)

Plaats een reactie