Is vloerverwarming het alternatief voor de radiator?

Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming. Naast warme voeten zijn er nog meer redenen waarom u kunt kiezen voor vloerverwarming. In dit artikel vertellen we u daar meer over.

Minder ruimte nodig

Vloerverwarming is een goed alternatief voor de radiator. Immers bespaart het ruimte. Er is namelijk minder ruimte nodig rondom de muren, want de verwarming ligt simpelweg onder de vloer. Op deze manier kunt u de ruimtes in huis beter benutten. De buizen van de vloeren kunnen op verschillende manieren worden verwarmd: elektrisch of met water. De elektrische variant verbruikt meer energie, terwijl de watermethode gunstiger is voor de energierekening.

Energiezuiniger

Vloerverwarming is ook energiezuiniger dan de radiatorverwarming. De vloerverwarming verdeelt de warmte namelijk keurig over de ruimte. Dat geldt niet voor de radiatorverwarming. Deze verwarmt namelijk vooral het gedeelte waar de verwarming daadwerkelijk staat. Vloerverwarming is daarmee veel comfortabeler en energiezuiniger.

Zijn er ook nadelen van vloerverwarming?

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. Op de eerste plek komt dat het simpelweg erg duur is. De kosten van de installatie van vloerverwarming zijn veel duurder dan wanneer u kiest voor radiatoren. Ook zal een bestaande woning flink verbouwd moeten worden om het mogelijk te maken. Tot slot zal de hele vloer opengebroken moeten worden, in het geval van een lekkage.

De kosten

De kosten van vloerverwarming kunnen flink uiteenlopen. De gemiddelde prijs voor een vierkante meter varieert tussen 25 en 30 euro. Het type materiaal kan echter flink verschillen. Zo zijn er verschillende soorten vloerverwarmingen. Ook dient u nog rekening te houden met de installatiekosten. Dit moet natuurlijk wel goed gebeuren, want zodra u lekkage krijgt zal de gehele vloer weer opengebroken moeten worden. Indien u vloerverwarming wilt installeren in een oud huis, zal er nog een flinke verbouwing aan vooraf gaan. De oude vloer dient immers verwijderd te worden.

Besparen met uw vloerverwarming

Alhoewel de kosten van de installatie hoog zijn, kunt u natuurlijk wel besparen met uw vloerverwarming zodra u dit heeft. Immers wordt uw vloer op een vlotte manier verwarmd en wordt de warmte gelijk verspreid over de (woon)kamer. Als u geen warmte nodig heeft, kunt u de pomp simpelweg wat rust geven. Zorg er echter wel voor dat de pomp iedere dag minimaal een kwartiertje draait. U loopt namelijk het risico dat deze vast komt te zitten, indien deze een tijdje niet aanstaat. Met behulp van een slimme thermostaat kunt u dat op afstand regelen: ook wanneer u op vakantie bent.

Hoe kan ik nog meer geld besparen?

Wilt u nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook energieleveranciers vergelijken. U kunt gemakkelijk online een vergelijking maken. Met behulp van onze handige energievergelijker kunt u namelijk gemakkelijk en snel op zoek naar de voordeligste energieleverancier. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Bovendien profiteert u ieder jaar van een flinke welkomstkorting.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie