Uw woning winterklaar maken

De zomer is voorbij en de winter is weer in aantocht. Langzamerhand wordt het weer kouder en daarom is het belangrijk om het huis eens goed na te lopen. Wilt u ook graag uw woning winterklaar maken? Lees dan dit artikel.

Goed isoleren

Goede isolatie is ontzettend belangrijk. Daarmee kunt u uw woning echt winterklaar maken. Controleer daarom of alle deuren goed sluiten en controleer de ramen. Ook is het belangrijk om het dak te controleren. Breng eventueel tochtstrips aan.

Dicht kieren en naden

Kieren en naden zorgen ervoor dat er kou naar binnen kan komen. Het is dus belangrijk dat u u deze kieren en naden dichtkit. Dat kan gemakkelijk met kit of isolatieschuim. Controleer alle ruimtes in uw woning. Controleer ook de plekken waar leidingen lopen.

Controleer het dak

Via het dak van de woning gaat doorgaans veel warmte verloren. Het is dus ook erg belangrijk om dit goed te controleren. Vooral vrijstaande woningen hebben hier ‘last’ van.

Goed ventileren

Het is ontzettend belangrijk om goed te ventileren: vooral als uw woning goed geïsoleerd is. Uw woning ‘ademt’ namelijk minder goed. De gebruikte zuurstof en vocht blijft dan binnen. Vochtige lucht wordt bovendien minder snel opgewarmd dan schone lucht. Zorg daarom voor een goede luchtcirculatie in huis. Zet bijvoorbeeld eens een raam of een deur open of kies voor mechanische ventilatie.

Verlichting

Gedurende de wintermaanden gaat de verlichting weer sneller aan. Zorg er daarom voor dat u de gloeilampen vervangt door energiezuinige lampen. Daarmee kunt u flink besparen op uw energierekening. Zet de verlichting uit in de ruimtes waar u zich niet bevindt.

Cv-ketel controleren

Het is belangrijk om uw cv-ketel te controleren. Plan voordat de koude dagen beginnen alvast een afspraak in met uw monteur. Onderhoud en ontluchten is ontzettend belangrijk.

Verwarming ontluchten

Het is ontzettend belangrijk om de verwarming eens te ontluchten als u deze een tijdje niet gebruikt hebt. Daarvoor kunt u een speciale ontluchtingssleutel gebruiken. Met behulp van een doekje kunt u het systeem vervolgens eenvoudig ontluchten. Dat kost maximaal een kwartiertje van uw tijd.

Buitenkraan afsluiten

Het is ook raadzaam om de buitenkraan af te sluiten. Als het gaat vriezen, kan het water in de buitenkraan namelijk bevriezen. Dat heeft als gevolg dat de leidingen gaan uitzetten en springen. Dat wilt u natuurlijk niet: vooral niet tijdens de wintermaanden. Maak uw woning winterklaar en vergeet de buitenkraan dus niet.

Thermostaat instellen

Als u uw woning winterklaar wilt maken, is het tot slot nog belangrijk om te thermostaat weer goed in te stellen. Eventueel kan een slimme thermostaat daarvoor handig zijn. Dan kunt u simpelweg programma’s instellen, zodat u nooit te veel energie verbruikt.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt ontzettend eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent de energievergelijker welke energieleverancier het goedkoopste is. Overstappen duurt vervolgens slechts enkele minuten.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie