Prinsjesdag 2018: Energierekening gaat omhoog

Het is deze week weer Prinsjesdag. Wie op de derde dinsdag van september de troonrede heeft aangehoord, kan er niet omheen: de energierekening gaat helaas omhoog. Energie vergelijken loont zeker weten! Uit de troonrede blijkt dat het goed gaat met de economie. Bijna iedereen heeft het volgend jaar een stuk beter. De koopkracht gaat er namelijk iets op vooruit. Wat betekenen de nieuwe plannen voor jou? En welke onderwerpen zijn belangrijk? In dit artikel leest u de belangrijkste wijzigingen van de afgelopen Prinsjesdag 2018.

Prinsjesdag en de energiemarkt: Energierekening flink omhoog

Een verhoging van de WOZ-waarde is niet de enige wijziging van Prinsjesdag 2018 die u in uw portemonnee gaat raken. Het huidige kabinet Rutte III heeft namelijk nog meer in petto door het opschroeven van de belasting op energieverbruik. Vanaf 2019 gaat u veel meer belasting betalen op aardgas, elektriciteit en de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE). Doordat de vermindering van de belasting omlaag gaat, betekent dit voor een gemiddeld huishouden een verhoging van ruim € 152 extra belasting. Ka-ching!

Prinsjesdag 2018 en de belastingschijven

Momenteel hebben we in Nederland te maken met vier belastingschijven. Een belangrijke en veelbesproken wijziging van Prinsjesdag 2018 is dat dit aantal geleidelijk wordt verlaagd naar twee. Wat betekent dit voor u: twee belastingschijven? Wanneer u een jaarlijks inkomen heeft tot € 68.600, betaalt u daar vanaf 2021 37,05% inkomstenbelasting over. Heeft u zo’n prachtig inkomen en verdient u meer? Over alles wat u daarboven verdient, betaalt u 49,5% inkomstenbelasting.

Hypotheekrenteaftrek in stappen omlaag

Heeft u een eigen huis? Dan mag u de hypotheekrente die u betaalt over uw hypotheek aftrekken van uw inkomen. Een goede hypotheekadviseur of belastingadviseur kan u hiermee helpen. Hierdoor betaalt u minder inkomstenbelasting. Vanwege het veranderen van de belastingschijven door Prinsjesdag 2018 kunt u de hypotheekrente aftrekken tegen een lager tarief. Dat brengt met zich mee dat het voordeel van twee belastingschijven wordt verminderd.

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om het vergroten van het verschil tussen arm en rijk door deze verandering te voorkomen. Een belangrijke maatregel is de verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Het maximale percentage aan belasting waarover u hypotheekrente in 2019 mag aftrekken, gaat namelijk met 0,5% omlaag naar 49%. Bovendien wordt vanaf 2020 de aftrek van de hypotheekrente sneller afgebouwd. De maximale aftrek wordt in stappen verlaagd van 3% tot 36,93% in 2023.

Eigenwoningforfait wordt verlaagd

Om consumenten met een eigen huis voor bovenstaande wijzigingen te compenseren, verlaagd het Kabinet de eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is het bedrag dat u bovenop uw belasting inkomen wordt geteld als vergoeding voor het bezit van een eigen koophuis. Hoe ziet de verlaging van het eigenwoningforfait er uit? Op basis van de eerste verwachtingen zal de verlaging er als volgt uit zien: van 0,7% in 2018 naar 0,65% in 2019. Medio volgend jaar zullen er in drie stappen nog eens 0,05% worden verminderd tot 0,5% in 2023.

Wet-Hillen wordt afgebouwd

Het zat er al een tijdje aan te komen en bij velen was dit plan eerder bekend: de afschaffing van de zogenaamde Wet-Hillen. Wanneer u uw woning vrijwel of volledig heeft afbetaald, is er de mogelijkheid dat u meer eigenwoningforfait moet betalen dan het bedrag dat u ontvangt gedurende de hypotheekrenteaftrek. In deze situatie is er in feite een bijtelling in plaats van een aftrek van toepassing. Dat doet pijn! Met behulp van deze Wet-Hillen wordt ervoor gezorgd dat de in deze situatie de bijtelling op nul wordt gezet. U hoeft dan niets bij te betalen. Helaas wordt deze wet in 30 jaar afgebouwd vanaf 2019.

WOZ-waarde gaat stijgen

Vanaf 2019 zullen bezitters van een eigen huis eraan geloven: de gemiddelde waarde van de woning gaat weer stijgen. Nederlandse gemeenten stellen elk jaar de waarde vast van onroerende zaken vast. Deze keer is de stijging tussen de 7,5% en 9,5%. De WOZ-waarde is een beoordeling van de marktwaarde van uw woning en bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en heffingen. Een hogere WOZ-waarde zorgt daarmee voor hogere rekeningen.

Subsidie voor monumenten

Bent u de eigenaar van een rijksmonumentenpand? In dat geval mag u een deel van de onderhoudskosten van uw inkomen aftrekken bij de belastingaangifte. Vanaf volgend jaar gaat dat veranderen. Deze vorm van persoonsgebonden aftrek wordt vervangen door een subsidieregeling met een maximale hoogte. U kunt dan namelijk maximal het percentage van 35% voor het instandhouden van het monument terugkrijgen. Hierbij kunt u denken aan onderhoud, zoals stukadoorswerk, schilderen en timmeren.

Grens Nationale Hypotheek Garantie stijgt

Wanneer u een huis koopt, is het verantwoord om daar een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Met deze zogenaamde Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verlaagt u de hypotheekrente en beschikt u over een vangnet wanneer u in de financiële problemen komt en de hypotheek niet meer kan betalen. Om een hypotheek met NHG te kunnen afsluiten, mag momenteel het huis niet duurder zijn dan € 265.000.
Vanaf volgend jaar gaat deze NHG-grens omhoog, naar verwachting naar ongeveer € 290.000. Hierdoor kunt u dus een duurder huis kopen en financieren met NHG. Waarom gaat de grens van NHG omhoog? Dat heeft te maken met de huizenprijzen die steeds verder stijgen. De grens van NHG is hier namelijk op gebaseerd. Afgelopen juli kochten mensen gemiddeld genomen een huis met een aanschafprijs van € 291.000. Het is zelfs mogelijk dat de NHG-grens nog verder zal stijgen wanneer de huizenprijzen in het laatste kwartaal van het jaar explosief stijgen. De kostengrens zal dan verder worden verhoogd.

Lage btw-tarief gaat stijgen

het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6% naar 9%. Het kabinet beinvloedt met deze wijziging de prijzen van allerlei diensten en goederen, zoals de wekelijkse boodschappen of het laten doen van klusjes. Denk aan de rekening voor onderhoud aan uw woning die hierdoor hoger uit zullen vallen, zoals schilderen, stukadoren en isoleren. Deze verandering van Prinsjesdag 2018 zal ook gemerkt worden door veel zzp’ers.

Ontdek hoe je toch een lagere energierekening ontvangt

Zoals u heeft gelezen, gaat er heel wat veranderen op gebied van huis, energie en hypotheek. In uw voordeel, maar vaak ook niet. Bent u benieuwd of u er onderaan de streep op vooruit kan gaan? Wilt u graag toch een lagere energienota ontvangen ondanks de forse verhoging van de energiebelasting? Goed idee natuurlijk! Kost u slechts 2 minuten van je tijd! Gelukkig kunt u gemakkelijk energie vergelijken via ons handige energievergelijker. Dat werkt erg eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent onze energiewijze welke aanbieder het goedkoopst is. De meest voordelige energieleverancier staat altijd bovenaan in uw persoonlijke overzicht. Zo gemakkelijk en snel werkt het nou eenmaal. Energie aanvragen of overstappen duurt vervolgens nog slechts enkele minuutjes.

4/10 - (14 stemmen)

Plaats een reactie