Zo gaat u energiezuinig om met uw koelkast

Hoe zorgt u ervoor dat uw koelkast zo min mogelijk energie verbruikt? En wanneer is het tijd om een nieuwe koelkast aan te schaffen? U leest het in dit artikel.

Bespaartips voor de koelkast

Het is ontzettend gemakkelijk om energiezuinig om te gaan met uw koelkast. Daarvoor kunt u de onderstaande tips lezen. Vrijwel alle tips zijn direct toepasbaar en daarmee kunt u ook al direct beginnen met energie besparen.

1. De juiste temperatuur

Het is belangrijk dat u zowel uw koelkast als de vriezer op de juiste temperatuur hebt staan. Eerstgenoemde mag op 4 graden Celsius en de vriezer kan op -18 graden Celsius. Het is in de regel helemaal niet nodig om het nog kouder te zetten. Dat kost namelijk alleen nog maar meer energie.

2. Volle koelkast

Iedere keer als u de deur opent, stroomt er weer warme lucht naar binnen. Dat gaat zich nestelen op de lege plaatsen. Het apparaat moet vervolgens weer aan het werk om die warme lucht af te koelen. Uiteraard kunt u niet vermijden dat u uw koelkast zo nu en dan openmaakt. Immers moet u zo ook gewoon uw producten pakken. U kunt de lege plekken eventueel opvullen met flesjes water of pakken drinken.

3. Vlees ontdooien

Het is raadzaam dat u uw vlees ontdooit in de koelkast, waardoor deze weer minder hard hoeft te werken. Immers hoeft het systeem minder te koelen vanwege de kou van deze producten.

4. Warm eten

Heeft u net gegeten en heeft u nog wat warm eten over? Wacht dan nog even totdat u het in uw koelkast stopt. Het apparaat zal immers harder moet werken als er warm eten in staat.

5. Houd de rubbers schoon

Het is belangrijk dat u de rubbers goed schoonhoudt. Als de rubbers goed sluiten, zal dat ervoor zorgen er geen koude lucht naar buiten lekt. Ook zorgt het ervoor dat er geen warme lucht naar binnenkomt. Onderhoud deze dus op regelmatig basis.

6. Voorkom ijsvorming in de vriezer

Zorg ervoor dat u de vriezer regelmatig ontdooid. Ieder laagje van 2mm op het vrieselement kost tien procent meer energie. Bij ijsvorming kunt u uw koelkast dus bij voorkeur ontdooien.

Ontdooien is overigens erg eenvoudig. Plaats een kom met gekookt water in uw vriesvak. Dat zal ervoor zorgen dat uw vriezer binnen no-time ontdooid. Er zijn ook koelkasten die uw vriezer automatisch kunnen ontdooien. Deze zijn echter wel een stukje duurder.

7. Buitenkant schoonmaken

Ook is het belangrijk om de buitenkant van uw koelkast regelmatig te reinigen. Een dikke laag stof zal alleen maar zorgen voor een verhoging van het energieverbruik. Zorg er daarom voor dat dit goed schoon is!

8. Op vakantie?

Gaat u op vakantie? Zorg er dan voor dat u uw koelkast uitzet. Dat is dan ook direct een prima gelegenheid om deze weer eens helemaal schoon te maken. Houd de deur wel een kiertje, zodat er geen nare geurtjes ontstaan. Zodra u terug bent van vakantie, is het apparaat niet alleen schoon maar heeft het ook nog eens geen energie verbruikt.

Nieuwe koelkast nodig?

Is uw huidige koelkast defect of is deze aan vervanging toe? Dan is het raadzaam om een nieuw model te kopen. Koop bij voorkeur een model met een energielabel van A+ of hoger. A+++ is het hoogste energielabel. Deze modellen zijn energiezuinig en daarmee kunt u flink besparen op de energierekening. Bovendien wordt het milieu minder geschaad.

Kies het juiste formaat

Het is ook erg belangrijk dat u het juiste formaat kiest. Woont u alleen of heeft u een klein gezin? Dan is een klein model vaak al voldoende. Heeft u echter een groot gezin? Kies dan ook voor een groter model. Koop bij voorkeur liever een grote koelkast dan twee kleinere koelkasten. Twee koelkasten zal alleen maar zorgen voor onnodig veel energieverbruik.

Let op het energielabel

Het is altijd belangrijk dat u let op het energielabel. Kies bij voorkeur voor een A+++ model. Deze modellen verbruiken het minste energie en op termijn heeft u daar zeker veel baat bij.

Vergelijk prijzen

De prijzen van koelkasten kunnen flink uiteenlopen. Het is dus ook raadzaam om te vergelijken. Via het internet kunt u gemakkelijk verschillende webshops met elkaar vergelijken. Daarmee kunt u al gauw enkele honderden euro’s met elkaar besparen.

Vermijd de Amerikaanse model

U kunt het Amerikaanse model beter vermijden. Dit model verbruikt namelijk ontzettend veel energie en is eveneens slecht voor het milieu. Het Amerikaanse model is niet alleen duur in aanschaf, maar verbruikt ook nog eens 40 procent meer energie. Koop deze daarom liever niet.

Oude koelkast inleveren

Het is belangrijk dat u uw oude koelkast niet verkoopt. Oudere modellen zijn immers flinke energieslurpers. Het is beter voor het milieu als men een nieuwe koopt. Lever uw oude koelkast daarom bij voorkeur in bij een recyclepunt bij de gemeente.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt u ontzettend veel geld besparen door simpelweg jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Energie vergelijken is erg eenvoudig: u voert simpelweg uw verbruik + postcode en huisnummer in en u kunt direct beginnen met vergelijken. De goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan. Overstappen kan binnen slechts enkele minuten en is erg eenvoudig. Uiteraard gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om en wordt dit niet opgeslagen op onze servers. Wij respecteren uw privacy.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie