Energiecontract en scheiden hoe gaat dit

Energiecontract en de scheiding.

Energiecontract en scheiden. Hoe werkt dit precies? Jullie hebben besloten te gaan scheiden. Uiteraard komen er dan heel veel dingen of je af. Waar begin je en waar moet je rekening mee houden. Een van de dingen waar je niet snel aan denkt is de energierekening. Dit komt waarschijnlijk doordat er ook veel onduidelijkheid is over de gevolgen van de scheiding op je energiecontract. Een energierekening staat niet op de woning, maar op naam van de partner die het heeft afgesloten.

Energiecontract en scheiden: wat gebeurt er bij een scheiding?

Als jullie gaan scheiden, moeten er afspraken gemaakt worden over de woning. Wie blijft er in de woning achter, neemt jij of je partner het huurcontract over of ga jij vanaf nu alleen de hypotheek betalen. Het energiecontract valt ook onder de woning. Hier zul je niet snel bij stilstaan, omdat je het contract op je eigen naam vastzet. De volgende mogelijkheden kunnen plaatsvinden wanneer je uit elkaar gaat:

  • De partner met het energiecontract blijft wonen in de huidige woning
    Als het contract op naam van de partner staat, die in de woning blijft wonen is er geen probleem, en blijft alles zoals het is geregeld.
  • De andere partner blijft in de huidige woning.
    De partner met het energiecontract mag deze meenemen naar de nieuwe woning. De achterblijvende partner moet een nieuw contract afsluiten. Echter moet dit wel door middel van een spoedaanvraag, anders zit de achterblijver in de woning zonder energie. Een reguliere aanvraag duurt 4 tot 6 weken. 
  • Beide partners verhuizen en het huis komt te koop
    De partner met het energiecontract neemt deze mee naar de nieuwe woning en de andere partner sluit een nieuw contract af.

Let wel op je voorschotbedrag

Jullie moeten wel de hoogte van het voorschotbedrag in de gaten houden. Dit wordt vastgesteld op het aantal personen in het huishouden. Door het vertrek van een van de partners zal dit omlaag kunnen. Het energieverbruik zal namelijk flink dalen.

Welk type energiecontract hebben jullie?

Energiecontract en scheiden? Belangrijk is dan vervolgens om goed te kijken naar het soort contract dat er eigenlijk is afgesloten. Is dit voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd dus een vast contract. Bij een vast contract die voortijdig beƫindigd wordt, komt er een boete vrij, die kan oplopen tot honderden euro`s. Hierbij is het dan verstandig om het contract mee te nemen.

Is het contract voor een bepaalde periode, dan is het verstandig om direct te kijken of er een goedkopere energieleverancier is die bij de situatie past. Door het onafhankelijk energie vergelijken, kun je vaak tot 350 euro besparen.

 

 

 

3.5/10 - (16 stemmen)

Plaats een reactie