Internationaal Energie Agentschap

De afkorting IEA staat voor International Energy Agency (Nederlands: Internationaal Energie Agentschap). Deze in Parijs gevestigde intergouvernementele organisatie bestaat uit 26, voornamelijk Westerse, landen. Het IEA is opgericht in 1973. Zijn rol is om problemen te coördineren in tijden van een tekort aan olie. Het IEA adviseert de aangesloten landen, maar onderhoudt ook contacten met andere landen, zoals Rusland, China en India.

De IEA-landen hebben afgesproken om ieder een strategische voorraad aardolieproducten aan te houden, genoeg voor 90 dagen verbruik. In Nederland wordt dit geregeld door de stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten.

De laatste decennia is echter de energiemarkt veranderd, dus ook het IEA. Het agentschap richt zich nog steeds op de oliecrisis, mocht deze er komen, maar nu ook vooral op bredere fronten, zoals klimaatverandering, energiebronnen en data-verwerking.

Het IEA bestaat uit 190 energie-experts en statistici uit alle 26 landen. Ze hebben een kantoor voor elk van de volgende genoemde onderwerpen: Energiestatistieken, Samenwerking met niet-IEA landen, Energietechnologie en onderzoek, De oliemarkt en noodvooruitzichten en Langetermijnsamenwerking en energie-analyses.

De deelnemende landen zijn: Australië, België, Canada, Denemarken, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Korea, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Nederland, Noorwegen, Portugal, Oostenrijk, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.