Energie besparen tijdens het koken

Geregeld staan we in de keuken. We bereiden hier ons ontbijtje, soms ook de lunch en doorgaans ook het avondeten. Er worden hier veel elektronische apparaten gebruikt. Hoe kunt u nu energie besparen tijdens het koken? U leest het in dit artikel.

Energie besparen tijdens het koken

Wilt u ook graag minder kwijt zijn voor de energierekening? Dan kunt u de volgende tips volgen. Energie besparen tijdens het koken is eigenlijk vrij gemakkelijk. U moet er gewoonweg eventjes rekening mee houden.

1. Wokken is voordeliger

Wist u dat wokken veel voordeliger is dan een gewone pan? Pak daarom ook eens de wokpan! U hoeft niet eerst water te verwarmen en de kleine stukjes groente en vlees zijn ook nog eens veel sneller klaar.

2. Afzuigkap

Het is belangrijk dat u de afzuigkap met enige regelmaat reinigt. Er komt namelijk veel vet en viezigheid in de afzuigkap. Verder is het belangrijk dat u de afzuigkap niet hoger zet dan nodig. Daarmee verbruikt u namelijk onnodig veel energie.

3. Magnetron

In sommige gevallen is het verstandig om de magnetron te gebruiken. Koken in magnetron is in de regel voordeliger dan in de pan. Bovendien is het gerecht vaak ook sneller klaar. Heeft u een flesje die u moet opwarmen? Warm deze dan op in de magnetron in plaats van een pannetje.

4. Snelkookpan

Energie besparen tijdens het koken kan erg eenvoudig met behulp van een snelkookpan. Deze pannen zorgen ervoor dat het eten aanzienlijk sneller klaar is. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook nog eens veel energie!

5. Apparaten met een display

Koop bij voorkeur geen apparaten met een display (bijvoorbeeld een tijdsklokje). Immers staat het display altijd aan en kost dat dus ook continu energie.

6. Oven

Gebruik bij voorkeur een heteluchtoven. De temperatuur kan namelijk lager worden ingesteld, maar u krijgt wel het resultaat. Bovendien is het gerecht ook nog eens sneller klaar! Dat zijn natuurlijk voldoende redenen om te kiezen voor een heteluchtoven. Laat de deur van de open nog even opstaan als u klaar bent. Dat zorgt er namelijk voor dat de warme lucht naar de woonkamer gaat.

7. Deksel op de pan

Energie besparen tijdens het koken? Zorg er dan voor dat u de deksel op de pan houdt. Er zal namelijk minder warmte verloren gaan, waardoor het gasfornuis weer minder hard hoeft te werken.

8. Juiste formaat pan

Het is ook erg belangrijk dat u kookt op het juiste formaat pan. Hoeft u maar weinig eten te bereiden? Kies dan ook voor een kleine pan. Daarnaast is het belangrijk dat u het juiste pitje gebruikt. Een kleine pan moet ook echt op een klein pitje. Zo kunt u eenvoudig energie besparen tijdens het koken.

9. Zuinige kookplaat

Kies bij voorkeur voor een zuinige kookplaat. Momenteel is koken op gas nog voordeliger, maar op termijn zal dat ongetwijfeld veranderen. Gas wordt namelijk steeds duurder. Het kan daarom best lonen om te investeren in een inductiekookplaat. Beschikt u thuis ook nog eens over zonnepanelen? Dan wordt een inductiekookplaat zeker aangeraden. Op termijn moeten we immers toch allemaal van het gas af.

10. Zuinige verlichting

Tot slot is het nog belangrijk dat u energiezuinige verlichting in de keuken heeft. Heeft u nog steeds gloeilampen in de keuken? Dan is het raadzaam om deze op korte termijn te vervangen voor led lampen. Deze zijn namelijk vele malen energiezuiniger én hebben bovendien ook nog eens een langere levensduur.

11. Nieuwe apparaten kopen?

Wilt u graag nieuwe apparaten kopen? Dan is het altijd belangrijk dat u let op het energielabel. Kies, indien mogelijk, altijd voor het A+++ model. Deze zijn namelijk het meest energiezuinig en dat kan op lange termijn zeker uit. Vaak zijn deze modellen wel iets duurder, maar zoals gezegd kunnen deze op termijn altijd uit.

Is uw keukenapparatuur defect? Vaak kunt u dit dan ook laten repareren. De koelkast is daar echter een uitzondering op. Koop bij voorkeur altijd een nieuwe koelkast, omdat deze nieuwe modellen namelijk veel energiezuiniger zijn.

Nog meer besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan is het raadzaam dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Indien u jaarlijks overstapt, kunt u jaarlijks genieten van een flinke welkomstkorting. Bepaalde energieleveranciers bieden een korting tot wel 300 euro! Op jaarbasis kunt u zelfs nog meer besparen, omdat u namelijk ook weer geniet van scherpe energietarieven.

U kunt hier gemakkelijk energie vergelijken. Vul hierbij altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de energievergelijker berekenen welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. We gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Deze worden niet opgeslagen op onze servers.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie