Overgaan op elektrisch koken? (+ andere duurzame keukentips)

Veel Nederlanders vinden het ontzettend leuk om te koken. Deze hobby kost altijd energie. Koken op gas is niet gewenst. Wellicht kunt u daarom overgaan op elektrisch koken. Dat is voordeliger. U leest er meer over in dit artikel.

Van het aardgas af

Nederland wil langzamerhand van het aardgas af. De ‘deadline’ daarvoor is nog niet direct in zicht, want dat is pas in 2050. Echter is het natuurlijk alvast goed om ermee aan de slag te gaan. U kunt werken naar een energieneutrale woning. Dat kan onder andere door te kiezen voor elektrisch koken. Elektriciteit kan immers op een duurzame manier worden opgewekt.

Handige energietips voor in de keukenelektronica

In de keuken kunt u op verscheidene manieren geld besparen. Zo kunt u kiezen voor inductiekookplaat. Daarmee kunt u elektrisch koken. Alhoewel gas- en inductiekookplaten zich nauwelijks van elkaar onderscheiden als het gaat om de CO2-uitstoot, is een inductiekookplaat op termijn wel veel milieuvriendelijker. Immers kan de kookplaat gebruikmaken van duurzame stroom.

Ook is het belangrijk dat u elektronische apparaten koopt die bij u passen. Woont u bijvoorbeeld alleen? Dan heeft u geen bijzonder grote apparatuur nodig. Ook is het verstandig om goed te letten op het energielabel van het apparaat.

Een goede combimagnetron met heteluchtfunctie is veel zuiniger dan een oven. Kiest u toch liever voor een oven? Dan kunt u eentje kiezen met een hoog energielabel. De beste ovens hebben een A+++-energielabel. Tot slot kunt u ook nog alle gloeilampen in de keuken vervangen voor ledlampen. Daarmee bespaart u op termijn ook veel geld. Ledlampen zijn namelijk veel zuiniger en hebben een langere levensduur.

Handige tips tijdens het koken

Tijdens het koken kunt u ook nog energie besparen. De hoeveelheid energie die u daadwerkelijk verbruikt tijdens het koken is voornamelijk afhankelijk van de manier hoe u kookt.

Het is in ieder geval belangrijk dat u kookt met de juiste pan. Voor een inductiekookplaat is het namelijk belangrijk dat u een pan heeft met een platte bodem. Ook moet de pan magnetisch zijn. Een aluminiumpan zal bijvoorbeeld niet werken op een inductiekookplaat. Ook mag de pan niet kleiner zijn dan de ‘kookzone’, want in dat geval zal er onnodige warmte verloren gaan. Kies daarom altijd voor de juiste pan. U kunt simpelweg zoeken op ‘inductiepan’ bij Coolblue voor pannen die geschikt zijn voor elektrisch koken.

Water koken

Voor veel gerechten heeft u warm water nodig. Het is belangrijk dat u niet meer water warm maakt dan dat u daadwerkelijk nodig heeft. Maak het water bovendien ook niet warmer dan nodig is. Wilt u bijvoorbeeld cup-a-soup maken? Dan hoeft het water niet te koken. Tot slot is het nog belangrijk dat u de waterkoker met enige regelmaat ontkalkt. Door de waterkoker regelmatig te ontkalken, werkt het verwarmingselement beter en sneller.

Nog meer geld besparen?

Met behulp van de bovenstaande tips kunt u voordeliger koken. Elektrisch koken is ook zeker de toekomst. Echter kunt u nog meer doen om geld te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Als u jaarlijks overstapt van energieleverancier, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Bovendien profiteert u weer van scherpe tarieven. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. De Energiewijzer helpt u daar graag mee!

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie