Consumenten laten gemiddeld 224 euro per maand liggen door hypotheek niet over te sluiten

Een meerderheid van de Nederlandse huizenbezitters blijkt het oversluiten van hun hypotheek niet te overwegen. Dit ondanks de explosieve toename in de oversluitmarkt vanwege de extreem lage rente, zoals Hypotheken Data Netwerk (HDN) vorige zondag bekend maakte. Zij denken hier niet voor in aanmerking te komen en oversluiten lijkt hen teveel gedoe of teveel tijd te kosten. En dat terwijl oversluiten, afhankelijk van het type hypotheek, maandelijks gemiddeld een bruto besparing van 224 euro oplevert. Oversluiters geven tevens aan dat een hypotheek oversluiten minder tijd kostte dan verwacht. Bijna een derde van de oversluiters is proactief benaderd door hun bank, tussenpersoon of andere hypotheekverstrekker, om te checken of oversluiten loont. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS – de bank die zich inzet om financieel welzijn van Nederlanders te stimuleren – waarbij ruim duizend Nederlandse huizenbezitters is gevraagd naar hun oversluitgedrag.

Geruster over financiën

In het onderzoek is ook gekeken naar wat mensen doen met het bedrag dat zij maandelijks weten te besparen na hun hypotheek te hebben overgesloten. Hieruit blijkt dat 34% hun spaarrekening aanvult, 29% investeringen doet in hun huis – bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen – en 19% een deel van hun schulden afbetaalt. Oversluiters hebben over het algemeen het gevoel meer ruimte in hun portemonnee te hebben en ze zijn geruster over hun eigen financiën.

Proactieve benadering blijft achter

Taco Bergsma, financieel adviseur SNS Winkel Amsterdam Zuidoost: “Bij een overgrote meerderheid van de mensen die bij ons binnenloopt met vragen rondom het oversluiten van een hypotheek, zien we dat zij hun maandlasten kunnen verlagen. Met de lage rentestand zie ik dat dit soms de helft van de huidige hypotheeklasten scheelt. Mijn tip voor iedereen met een hypotheek: laat je goed informeren door een financieel adviseur of door je bank. Hypotheken zijn zó persoonlijk, dus staar je niet blind op de scherpste rente en laat je goed informeren over de voorwaarden. Dit is in ieder geval hét moment om te kijken of je maandelijks meer ruimte in je portemonnee kunt overhouden. Het geld dat je kunt missen levert momenteel meer op als je het gebruikt om over te sluiten dan wanneer het op je spaarrekening staat. En checken kan altijd!”

Besparing maandlasten

Van de mensen uit het onderzoek die de hypotheek heeft overgesloten, ziet de maandelijkse besparing er als volgt uit:

  • Aflossingsvrije hypotheek: tussen €20 en €450 per maand
  • Annuïtaire hypotheek: tussen €20 en €1.000 per maand
  • (Bank)spaarhypotheek: tussen €20 en €1.350 per maand
  • Lineaire hypotheek tussen €150 en €200 per maand
  • Beleggingshypotheek tussen €50 en €350 per maand
10/10 - (8 stemmen)

Plaats een reactie