Bliss Hypotheekadviseurs verwacht introductie van persoonlijke hypotheekrente

Gaan geldverstrekkers binnenkort bieden op jouw hypotheekaanvraag? Wordt de hypotheekrente in de toekomst afhankelijk van iemands persoonlijke situatie? Gaan we naar een situatie met individuele rentekortingen? Volgens de verwachtingen van Blis Hypotheekadviseurs gaan aanbieders op korte termijn veel meer onderscheid maken in aanvragen.

Persoonlijke hypotheekrente

Geldverstrekkers kunnen eigenlijk op basis van vier verschillende manieren komen tot een persoonlijke hypotheekrente door een rentekorting of juiste een opslag te geven aan consumenten. Dat kan om te beginnen op basis van de ‘lening’ (annuïteiten of aflossingsvrij, met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), hoogte van de hypotheek ten opzichte tot de waarde van de woning), ‘commercie’ (met of zonder betaalrekening, stallen van spaargeld, werkgeverskorting), ‘onderpand’ (duurzaamheid, nieuwbouw) en ‘inkomen’ (met of zonder verzekering voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid/werkloosheid of overlijden, jaarlijks informeren door consumenten over hun inkomensontwikkeling).

Lagere hypotheekrente bij zonnepanelen

Volgens de verwachting van Bliss Hypotheekadviseurs zal de categorie ‘onderpand’ door de grotere wordende belangstelling voor woningisolatie en zonnepanelen de komende jaren verder aan belang winnen, terwijl banken als gevolg van de Basel-regelgeving meer onderscheid zullen aanbrengen binnen ‘leningen’.

Vreemd genoeg is het onderdeel ‘inkomen’ de afgelopen jaren steeds minder belangrijk geworden. Dat komt door de beperkte schadelast bij geldverstrekkers vanwege werkloosheid of arbeidsongeschiktheid van klanten zich nauwelijks in rentekorting laat vertalen. Toch wordt voorzien dat deze categorie in de toekomst weer in betekenis zal toenemen, aangezien aanbieders meer dan nu het geval is, zullen worden aangesproken op hun zorgplicht.

Ook zullen meer geldverstrekkers zich willen onderscheiden met maatwerkacceptatie op inkomen van bijvoorbeeld zelfstandigen zonder persooneel en DGA’s. Door het toenemende gebruik van rentekortingen zal in de toekomst niet meer voor iedereen met hetzelfde leenbedrag hetzelfde rentetarief gaan gelden. Naar de verwachting van het landelijk opererende kwaliteitsnetwerk van onafhankelijke hypotheekadviseurs zal iemands persoonlijke situatie vaker dan in het verleden de hoogte van de hypotheekrente gaan bepalen. Een dergelijk methode wordt ook wel ‘Risk Based Pricing’ genoemd.

8.4/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie