Besparen op gas? Tien handige tips!

Nederland moet in 2050 in het geheel van het gas af zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld al kiezen voor elektrisch koken en kunt u uw cv-ketel moderniseren. Wilt u graag besparen op gas? Dan kunt u de volgende tips doorlezen! Daarmee kunt u flink besparen.

Wat kan ik besparen op gas?

In Nederland moeten we massaal van het gas af. Gas is ook erg duur én schaars. Besparen op gas is daarom erg belangrijk. Veel Nederlanders betalen soms wel 1.000 euro per jaar aan gas. Als u daarop kunt besparen, kunt u een enorm bedrag besparen.

1. Een moderne hr-ketel

Met behulp van een moderne hr-ketel kunt u veel geld besparen. Cv-ketels van 15 jaar of ouder gebruiken namelijk ontzettend veel gas. Indien u investeert in een hr-ketel, verdient deze zichzelf wel weer terug. Ook is het verstandig om te controleren of er voldoende druk op de ketel staat. Als er te weinig waterdruk is, zal de verwarming minder efficiënt werken.

2. De cv-leiding isoleren

Niet-geïsoleerde cv-leidingen verliezen meer warmte wanneer deze door koude ruimtes lopen. U kunt cv-leidingen gelukkig eenvoudig isoleren. Het materiaal is namelijk verkrijgbaar in iedere bouwmarkt en het aanbrengen is ontzettend gemakkelijk.

3. Radiatorfolie

Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant. Een gedeelte van de warmte zal daardoor in de muur trekken. Om die reden kunt u radiatorfolie aanschaffen, zodat die warmte ook daadwerkelijk de warmte behoudt. Radiatorfolie kost circa zeven euro per vierkante meter, maar dat verdient u ook gemakkelijk weer terug.

4. Thermostaat

Hoe hoog staat uw thermostaat ingesteld? Kan deze misschien nog een graadje lager. U kunt zeven procent besparen op iedere graad dat u de thermostaat kouder instelt. Zet de thermostaat daarom lager, voordat u gaat slapen. Vijftien graden is meer dan genoeg op dat moment.

5. Waterbesparende douchekop

Wist u dat u met een waterbesparende douchekop ontzettend veel geld kunt besparen? De gemiddelde besparing betreft 45 euro per jaar, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal douchebeurten.

6. Dakisolatie

Warmte stijgt naar het plafond. Beschikt u thuis (nog) niet over kwalitatieve dakisolatie? Dan zal veel warmte verloren gaan. U zult daardoor ook meer moeten stoken om alles warm te krijgen én te houden. Om die reden is het ontzettend belangrijk om het dak goed te isoleren.

7. Tochtstrips

Veel warmte zal verloren gaan door kieren bij de deuren, ramen of bij de aansluiting van het dak. Tochtstrips zorgen ervoor dat er geen koude lucht naar binnen waait. Bovendien zorgt het er ook voor dat u de verwarming weer een graadje lager kan zetten. Tochtstrips zijn erg goedkoop, maar de besparing is enorm.

8. HR++ glas

Heeft u thuis nog enkel glas? Dan is het raadzaam om deze op termijn te laten vervangen door HR++ glas. Daarmee houdt u de kou buiten en kunt u de verwarming weer een graadje lager zetten. Vooral oudere woningen beschikken nog niet over HR++ gas.

9. Spouwmuren

Heeft u een relatief oude woning? Dan zult u waarschijnlijk nog geen isolatie hebben in de spouwmuren. Het is raadzaam om dit uit te besteden aan een bouwbedrijf. De besparing is enorm, maar u zult ook moeten investeren. U haalt deze investering er echter gemakkelijk uit binnen slechts enkele jaren.

10. Vloerisolatie

Tot slot kunt u ook vloerisolatie overwegen. Dit is niet alleen effectief, maar het verhoogt ook het leefcomfort. Huizen met vloerisolatie verliezen simpelweg minder warmte. Ook hierdoor kunt u de verwarming weer een graadje lager zetten! Dubbelop besparen dus.

Nóg meer besparen?

Met behulp van de bovenstaande tips kunt u gemakkelijk besparen op gas. Investeren is echter wel belangrijk. Wilt u ook nog eens besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook energieleveranciers vergelijken. Energie vergelijken loont altijd, indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Voer simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruiksgegevens in en u kunt direct controleren wat u kunt besparen. De Energiewijzer helpt u daar graag bij. Vergelijken is altijd onafhankelijk.

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie