Aanpassingen aan de meterkast bij een nieuwe warmtepomp

Steeds meer Nederlandse gezinnen overwegen de investering in een hybride- of volledig elektrische warmtepomp. Recent gepubliceerde cijfers laten zien dat het aantal installaties de afgelopen jaren fors steeg. Dit past bij een breder beeld, waarbij huishoudens steeds meer aandacht besteden aan het op duurzame wijze omgaan met hun energieverbruik. Naast de investering in een warmtepomp is bijvoorbeeld ook de aankoop van zonnepanelen in trek. In het eerste half jaar van 2023 lag het aantal installaties van zonnepanelen bij kleinverbruikers tientallen procenten hoger dan in het tweede deel van 2022.

Wat komt er kijken bij de installatie van een warmtepomp? Is een nieuwe groepenkast samenstellen noodzakelijk? Moet ik van een 1-fase aansluiting over op een 3-fasen aansluiting? In dit artikel lees je er meer over.

Meterkast met een 3-fasen aansluiting plaatsen

Om een overbelasting van de stroomvoorziening in huis te kunnen voorkomen is een aanpassing aan de meterkast vaak noodzakelijk. Hierbij wordt de bestaande 1-fase aansluiting vervangen voor een 3- fasen aansluiting. In recent gebouwde woningen zit standaard een 3-fasen aansluiting. Heb je in zo’n huis nog geen warmtepomp? In dat geval is een aanpassing aan de meterkast mogelijk niet vereist
om de warmtepomp te kunnen plaatsen. Let erop dat de isolatiewaarde van je woning hoog genoeg moet zijn om een volledig elektrische warmtepomp te kunnen gebruiken.

Vraag subsidie aan voor aankoop warmtepomp
Je kunt bij de aankoop van een (hybride) warmtepomp gebruik maken van de ISDE-subsidie. ISDE staat hierbij voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Houd er rekening mee dat een nieuwe warmtepomp aan een aantal voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je er meer informatie over. Je kunt de subsidie als particulier aanvragen.

Bewuster omgaan met je energieverbruik

De investering in een (hybride) warmtepomp en zonnecollectoren op het dak van je woning zijn goede stappen richting een duurzame toekomst. Er is echter meer dat je kunt doen. Maak gebruik van een kWh meter om het stroomverbruik van individuele apparaten in huis te meten. Doe dit over een periode van bijvoorbeeld twee of drie weken. Past het verbruik van de apparatuur in jouw woning bij het gemiddelde dat je online vindt? Het kan een reden zijn om specifieke apparaten te vervangen voor een alternatief met een groener energielabel. Een kWh meter is heel eenvoudig te gebruiken; je bestelt deze gemakkelijk in een online webshop.

Review post