Je bent bezig om je eigen ecologische voetafdruk te verminderen. Elke dag is het weer mogelijk om hierin een stap te zetten. Korter douchen, minder plastic verbruiken of al je huishoudelijke apparaten eens onder de loep nemen. Wat kan helpen in dit laatste geval is om je boiler ‘slim’ te maken of direct een nieuwe slimme boiler aan te schaffen. Hoe werkt dit en wat levert het op qua energieverbruik en voor de portemonnee?
Slim, slimmer, slimst
Als je het hebt over een slim apparaat, betekent dat niet dat je apparaat eerst dom was, maar de slimme versie biedt simpelweg meer inzicht in je energieverbruik. Voor het verwarmen van je water in huis zijn er verschillende mogelijkheden. Een voor de hand liggende methode is door middel van een boiler. De trend is om de boilers niet meer door middel van gas het water te laten opwarmen, maar door middel van elektriciteit.
Van gas naar elektriciteit
De meeste elektrische boilers hebben een inhoud van 80, 100 of 120 liter. En goed nieuws; het is goedkoper dan wanneer je je water opwarmt door middel van gas. Bovendien is de verwachting dat de prijs van gas zal blijven stijgen, terwijl elektriciteit op een steeds duurzamere manier opgewekt kan worden. Nog voordeliger wordt je boiler wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen. Goed moment om je energie aanbieder te vergelijken en kijken of je ergens anders goedkoper uit bent.
Slimme boiler
Je leeft in een interessante tijd waarin steeds meer apparaten het bijvoeglijke naamwoord ‘slimme’ krijgen. Een slimme meter, een slimme boiler. Dit houdt in dat apparaten steeds beter in staat zijn om zich aan te passen aan jouw leefritme. Een slimme boiler warmt je water niet op een willekeurig moment op. Wel wanneer er een overschot is aan zonne- en windenergie. Zo wordt voorkomen dat opgewekte duurzame energie niet verloren gaat. Beter voor jou en beter voor het milieu.
Wat kost dat?
Een slimme elektrische boiler kost gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro. Dit is inclusief installatie. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de grootte en van de capaciteit die uw huishouden nodig heeft. Na installatie hoef je hier zelf niet veel meer over na te denken, want een slimme boiler heeft een zelflerend vermogen.
Hierdoor houdt de boiler automatisch bij rond welk tijdstip hij doorgaans ingeschakeld wordt. Kies je ‘s ochtends permanent voor een koude douche, dan registreert de boiler dus dat het in de ochtend geen water hoeft te verwarmen.
Voetafdruk
Je voetafdruk verkleinen is heel eenvoudig en heel moeilijk. De moeilijkheid zit hem in dat we gewoontedieren zijn. Wanneer iets comfortabel voelt, dan voelen we niet zo de noodzaak om iets te veranderen. De eenvoud zit hem in de talloze opties die er zijn om minder energie te verbruiken. Denk aan de verwarming iets lager zetten, aan apparaten uitzetten wanneer je het huis verlaat en aan slimme apparaten die je huishouden helpen te verduurzamen, zoals een slimme boiler.
Wat ook helpt is om je meer bewust te zijn van je energierekening en om verschillende aanbieders op dit vlak met elkaar te vergelijken. Wanneer je elke maand minder hoeft te besteden aan energie en je ziet dat je er de vruchten van plukt, dan wordt het steeds leuker je voetafdruk te verkleinen.