Bijna 70 procent van de Nederlandse consumenten verwacht dat de huizenprijzen in 2017 zullen stijgen. Zij zijn positiever over de woningprijs dan consumenten in omringende landen. In het Verenigd Koninkrijk verwacht 56 procent van de Britten een prijsstijging in 2017, blijkt donderdag uit een onderzoek (pdf) van het economisch bureau van ING.
In Frankrijk is minder dan de helft (46 procent) ervan overtuigd dat woningen volgend jaar duurder worden. In België (65 procent) en Duitsland (61 procent) zijn consumenten iets optimistischer, maar niet net zo positief als in Nederland.
Ook zijn Nederlanders positiever over de huidige woningprijs. Iets minder dan de helft vindt koopwoningen nu te duur. In de andere landen ligt dit percentage hoger. In België is de ontevredenheid over de huidige prijs het grootst. Bijna driekwart vindt de prijs van een woning nu te hoog. Frankrijk (58 procent) en het Verenigd Koninkrijk (54 procent) volgen.
Crisis
De woningprijzen in Nederland zijn tijdens de kredietcrisis flink gedaald en hebben die het niveau van voor de crisis nog niet bereikt. “Dit is heel anders in de landen om ons heen. In Duitsland en België was er überhaupt geen sprake van dalende huizenprijzen”, aldus de onderzoekers van het economisch bureau.
In het Verenigd Koninkrijk zijn huizen na flinke prijsstijgingen weer flink duurder dan voor het uitbreken van de crisis. “Deze verschillen helpen verklaren waarom Nederlanders huizen in hun land relatief ‘minder duur’ vinden dan mensen in de landen om ons heen.”
Betaalbaar
Verder vinden relatief veel Nederlandse huizenbezitters de hypotheeklasten betaalbaar. Slechts 7 procent heeft moeite met het opbrengen van de maandlasten. Dit is het laagste aandeel van alle dertien door ING onderzochte landen.
In België (9 procent) en Duitsland (12 procent) hebben relatief meer huizenbezitters hier last van. Daarnaast hebben zo’n 15 procent van de Belgische en 18 procent van de Franse huizenbezitters moeite met het betalen van hypotheekrente.
Onder huurders is de groep die moeite heeft met het betalen van de woonlasten een stuk groter. Bijna een kwart (23 procent) kan de huur maar moeilijk opbrengen. Dit is vergelijkbaar met de percentages in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland (17 procent) is die groep veel kleiner.
Bron: NU.nl