In Nederland heeft ongeveer 10% van de woningen zonnepanelen, en dit aantal blijft met de dag groeien. Indien u in zonnepanelen gaat investeren dan duurt het ongeveer zes tot acht jaar voor u deze investering eruit heeft. Na deze tijd heeft u feitelijk gezien gratis stroom vanaf uw eigen dak. Maar waar moet u allemaal op letten bij het kopen van zonnepanelen? In dit artikel gaan we hierop antwoord geven.
Waarom kiezen voor zonnepanelen kopen?
Zonnepanelen zijn panelen die elektrische energie opwekken uit zonlicht. De meeste energie wordt geleverd wanneer de zonnepanelen vol in de zon staan, echter leveren ze ook op een bewolkte dag energie op maar dan uiteraard minder.
In Nederland is het bereik van de hoeveelheid zonne-energie, groter dan het jaarlijkse stroomverbruik in Nederland. Aan zonnepanelen zitten de volgende voordelen;
- Ze leveren geld op wanneer u stroom gaat terugleveren.
- Het is erg gunstig voor het milieu
- U bent niet meer afhankelijk van uw energieleverancier, u wekt tenslotte uw eigen energie op.
- De waarde van uw woning gaat omhoog, doordat het energielabel van uw woning beter wordt.
De populariteit van zonnepanelen loopt met de jaren op. In 2017 waren er meer dan 650.000 woningen met zonnepanelen en in 2018 was dit al gegroeid tot 800.000 woningen.
Heeft u een geschikt dak voor het plaatsen van zonnepanelen?
Om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, zijn er richtlijnen opgesteld. Een aantal van die richtlijnen zijn:
- De hellingshoek van de panelen. Wanneer de panelen in een hoek van 35 graden staan is dat het meest optimale voor de opbrengst van energie. Echter is een plaatsing van 60 of 20 graden ook zeker rendabel.
- De richting van de zonnepanelen is het gunstigste naar het zuiden. Echter is zuid-oost en zuid-west met een gemiddeld verlies van 5 tot 15 procent nog steeds gunstig. Panelen die richting het noorden staan, hebben een langere terugverdienperiode, is sommige gevallen wordt deze plaatsing hierdoor afgeraden.
- Valt uw dak voor een deel in de schaduw, of zijn er panelen die in de schaduw vallen, dan zijn er andere mogelijkheden. In dit geval zouden een micro-omvormer of power optimizer de oplossing zijn.
- Door de ruimte van het dak kan het zo zijn dat de panelen dichter tegen elkaar aanliggen. Als blijkt dat uw dak niet de standaard panelen kwijt kan dan kan er ook gekozen worden voor een afwijkende afmeting. Op deze manier kunt u toch zonnepanelen plaatsen.
Indien uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, zijn er nog andere opties om toch bij te dragen aan groene stroom.
Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig op uw dak?
Om een gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van 3000 kWh zelf op te wekken heeft u 12 zonnepanelen van elk 290 wattpiek nodig. Let u er wel op dat dit een gemiddelde is tussen zowel grote en kleine huishoudens. Uw situatie kan dus afwijken van bovengenoemde situatie. Kiest u voor zonnepanelen met een hoger vermogen dan heeft u minder panelen nodig om het juiste aantal energie op te wekken.
Op het moment dat u beslist om voor zonnepanelen te gaan, moet u niet alleen kijken naar uw situatie op het moment van aanschaffen maar ook uw toekomstige situatie. Wordt uw huishouden groter of juist kleiner, dit heeft allemaal te maken met het aantal stroom u nodig heeft. Indien u veel stroom overhoudt dan is dit met de huidige salderingsregeling financieel veel minder aantrekkelijk, doordat u veel minder geld terug krijgt voor uw overtollige stroom. Let er wel op dat dit vanaf 2023 gaat veranderen, vanaf dan gaan ze namelijk de salderingsregeling afbouwen. Het is niet nodig om te wachten tot dit moment, u kunt nu ook al maximaal profiteren van de panelen.
Andersom kan uiteraard ook u gebruikt nu minder maar in de toekomst meer, in dat geval moeten er panelen bij geplaatst worden. Aan het bijplaatsen zitten behoorlijke kosten, dus voorkomen is altijd beter.
Zelf het aantal zonnepanelen berekenen
Gewenste jaarlijkse opbrengst | Aantal benodigde panelen | 270 | 300 | 330 |
---|---|---|---|---|
1.000 | 4 | 4 | 3 | |
2.000 | 8 | 7 | 7 | |
3.000 | 12 | 11 | 10 | |
4.000 | 16 | 15 | 13 | |
5.000 | 20 | 18 | 17 |
Welke zonnepanelen moet u kiezen
Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. De meest voorkomende zonnepanelen zijn de polykristallijne of ook wel de ‘poly’ en de monokristallijne ofwel de ‘mono’. De poly zijn de panelen die het meest blauw zijn, en goedkoper dan de meeste andere panelen. Kwa kwaliteit schelen de poly en de mono weinig.
Op het gebied van vermogen zit er wel een verschil, de mono panelen bieden het hoogste vermogen. Maar indien er sprake is van gelijk vermogen en gelijke product en vermogensgarantie, bieden de poly panelen u in sommige gevallen meer waar voor uw geld.
Als we kijken naar het uiterlijk van de panelen, dan zien we vooral een voorkeur voor de mono panelen. Met hun rustige zwarte uitstraling, vallen de panelen minder op. Indien u ook nog kiest voor de ‘all-black’ panelen, dan zijn ook de randen en de folie die aan de achterzijde van de panelen zit ook zwart. Voor het oog ziet het er allemaal heel strak uit, maar u levert wel iets in op het rendement van de panelen.
Gaat u echt voor strak en stijl, en maken de kosten u niets uit, dan zijn panelen zonder frame nog mooier. Een voordeel van dit soort paneel is dat er geen vuil op het frame kan ophopen.
De prijzen van zonnepanelen en de mogelijkheden voor subsidie
Voor het installeren van de zonnepalen spreken we over de zonne-installatie. Hieronder vallen de zonnepanelen, de omvormer en een monitoringssysteem die de opbrengst van de panelen registreert. Over het algemeen zit het monitoringssysteem inbegrepen bij de omvormer, maar vraag dit wel altijd even na.
Het uiteindelijke prijskaartje van de zonnepanelen, hangt samen met de grootte van de installatie. U kunt al een losse zonnepaneel laten plaatsen, echter is het pas financieel gunstig vanaf zes panelen. Als we uitgaan van een gemiddelde van 13 panelen dan moet u denken aan € 5.000,-. Wanneer we dit omrekenen naar de terugverdientijd dan staat dit gelijk aan 6 tot 7 jaar.
Indien u de zonnepanelen gaat aanschaffen moet u goed letten op de garantie op de panelen en de omvormer. Daarnaast moet u de installatiegarantie niet vergeten te checken. Kies altijd voor een leverancier waar u bij eventuele problemen terecht kunt.
De installatie van de zonnepanelen en goede installateur.
Voordat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden moet er bepaald worden waar dat de panelen zullen komen te liggen. Ook het aantal panelen moet berekend worden. Wanneer u gebruik maakt van een goede leverancier of een installatiebedrijf, kan op twee manieren het optimale ‘legplan’ worden bepaald.Dit kan met behulp van computers of op locatie gebeuren.
Indien u offertes gaat vergelijk is het belangrijk om niet alleen de prijzen te vergelijken. Onderzoek goed welk voorstel het beste is doordacht en welke aannames van installatie worden gebruikt. Controleer ook goed of in de offerte het aanbrengen van een extra groep in de meterkast is meegenomen.
Naast bovengenoemde punten is de aarding van de zonnepanelen ook erg belangrijk. U zit niet te wachten op lagere opbrengsten van de panelen en al helemaal niet op gevaarlijke situaties. Laat daarom altijd de zonnepanelen plaatsen door een vakkundig installateur.
Zelf verdienen aan de opgewekte stroom uit de zonnepanelen
Wanneer u zonnepanelen aanschaft doet u een investering in duurzaamheid voor nu en de toekomst. Vanaf de eerste dag dat u de panelen heeft bespaart u op uw energierekening. In de meeste gevallen kunt u met uw huidige energieleverancier een regeling maken waardoor uw voorschotnota wordt verlaagd, u voorziet natuurlijk uzelf van stroom. Op deze manier merkt u direct uw financiële voordeel in plaats van pas bij uw jaarrekening.
Wanneer u meer energie opwekt dan uw verbruik is, kan het zijn dat uw jaarrekening in de min gaat. U kunt hier een vergoeding voor krijgen, echter is dat wel per energieleverancier verschillend. Informeer hier naar om te weten hoe dit in uw situatie is.
Op het moment dat uw zonnepanelen energie leveren, wordt deze stroom direct gebruikt voor uw apparaten in huis. De hoeveelheid stroom die u gebruikt kunt u alleen terugvinden op uw monitoringssysteem die in verbinding staat met uw mobiel of computer. Alle stroom die u niet gebruikt maar wel opwekt wordt automatisch doorgeleverd aan uw energieleverancier. Deze aangeleverde energie wordt verrekend en noemen we salderen. Hier moet uw energiemeter wel geschikt voor zijn, controleer dit dus goed.
Let er goed op dat de salderingsregeling die er momenteel is, afgebouwd gaat worden vanaf 2023. Hou de ontwikkelingen dus goed in de gate.
Kwaliteit van de zonnepanelen
U mag verwachten dat de zonnepanelen een lange levensduur hebben met geen defecten. Het is belangrijk dat u bij de aanschaf goed op de hoogte bent van de garantie van de panelen en de omvormers.
Door zonnepanelen te gebruiken bespaart u veel energie wat positief is voor het milieu. Wanneer de panelen ook nog op een duurzame manier zijn geproduceerd, kunt u spreken van een duurzame investering.
Wat als uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen?
Is uw dak niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar heeft u er wel interesse in dan zijn er zeker nog opties open. De opties liggen van het kopen van panelen en laten plaatsen op een ander dak tot aan stroom afnemen bij consumenten die energie over hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om een investering te doen in een zonnepark. Op deze manieren bent u toch bezig met zonne-energie zonder dat de panelen op uw eigen dak staan.
Wanneer u voor een van de bovengenoemde opties gaat, moet u goed letten op de kleine lettertjes wanneer u een overeenkomst tekent.
Het kan ook zijn dat uw dak wel geschikt is, maar de investering in de panelen is niet mogelijk, of u heeft een huurhuis. In dat geval zijn ook hiervoor mogelijkheden