Wanneer u zonnepanelen gaat installeren, moet er goed bepaald worden waar de panelen komen te liggen en hoeveel u er uiteindelijk kwijt kunt op uw dak. Naast deze twee zaken is het ook belangrijk waar de omvormer komt te hangen en hoe deze aangesloten gaat worden. Kortom er komt nog een hoop bij kijken. In dit artikel gaan we hier verder op in.
Opstelling bij installatie van de zonnepanelen
Zonnepanelen die op het zuiden liggen, leveren het meeste op. Niet elk dak die op het zuiden ligt is geschikt, het kan ook zijn dat de andere kant van uw dak gunstiger is, doordat u de meeste opbrengst uit uw dak kunt behalen.
Voor het leggen en installeren van de zonnepanelen wordt gekeken naar de volgende punten;
- wanneer meerdere stukken van uw dak geschikt zijn, dan kunt u meerdere zonnepanelen kwijt. U moet wel rekening houden met het feit dat er dan ook meer omvormers nodig zijn hiervoor.
- een schoorsteen zou een stoorzender kunnen zijn. Hij kan bijvoorbeeld meer schaduw veroorzaken waardoor u minder energie opwekt, of juist in de weg staan voor het plaatsen van een paneel. In dit geval zou een micro-omvormer of power optimizer geadviseerd worden.
- een zonnepaneel mag niet te dicht op de randen van het dak liggen. Dit heeft te maken met de gevaren bij storm.
- eventuele omliggende bomen of flatgebouwen kunnen schaduw veroorzaken op de panelen.
- wanneer u dakkapellen op uw woning heeft, kunt u deze minder belasten dan op een gewoon dak.
- Op een standaard dak passen er minder panelen op dan op een plat dak. Wanneer u een plat dak heeft kan het zijn dat deze anders komen te staan dan op het zuiden gericht omdat ze anders elkaars schaduw kunnen maken.
U leest dus dat het standaard neerleggen op het zuiden niet altijd geschikt is. Uiteindelijk zal er gekeken worden naar de beste oplossing gespecialiseerd op uw dak.
Bepalen van het legplan bij installeren zonnepanelen
Wanneer u een goede leverancier of installatiebedrijf laat komen, dan kunnen zij het beste ‘legplan’ bepalen. Zonnepanelen installeren, begint dan ook met een goed plan. Dit kan met behulp van geavanceerde computerprogramma’s waarin Google maps-achtige foto’s van je dak zitten, maar ook schaduwsimulaties over het hele jaar. Heeft u liever dat er iemand langskomt dan is dat uiteraard ook mogelijkheid. Een combinatie van beide is uiteraard ook mogelijk. U kunt dan direct de uitslagen bespreken.
Indakpanelen
Zonnepanelen werken minder goed wanneer deze te warm worden. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende ruimte tussen het dak en de panelen zit, dit zorgt voor een goede luchtdoorgang achter de panelen dus voor koeling.
Er zijn zogenoemde indakpanelen, deze worden steeds populairder. Deze zonnepanelen liggen niet op uw dak, maar in uw dak. Deze panelen hebben als voordeel dat ze stijlvol zijn, en kunnen erg gunstig zijn wanneer uw dak aan vervanging toe is. Aan elk voordeel zit een nadeel zo ook hierbij, ze leveren minder energie dan andere panelen omdat ze de warmte minder goed kwijt kunnen.
In 2018 zijn zonnepanelen niet positief in het nieuws geweest. Dit had te maken met een aantal woningbranden in onder andere nieuwbouwwoningen die nog niet opgeleverd waren. In deze gevallen ontstond de brand bij de zonnepanelen. Deze branden zijn hoogst waarschijnlijk ontstaan door niet goed passende elektrische aansluitingen, en heeft dus niets te maken met het type zonnepanelen of de benodigde dakconstructie. Echter ging het vaak om een indak-systeem. De reden hiervan zal te maken hebben gehad dat vonken of hitte door een niet goed passende elektrische aansluitingen, direct op het dak terecht zijn gekomen en niet op de dakpannen.
Werking van zonnepanelen bij hoge temperaturen
Zonnepanelen zijn niet dol op warmte. Bij het kopen van de zonnepanelen moet u goed letten op de temperatuurcoëfficiënt. Dit betekend dat u moet kijken naar de achteruitgang van het vermogen bij temperaturen boven de 25 graden. Het gaat hierbij om de temperatuur van de zonnecellen niet om de buitentemperatuur.
Op een hete zomerdag komen de temperaturen van de panelen zelf boven de 50 graden, dit is heel normaal en kunnen ze ook aan. Dat betekent dat het vermogen van een zonnepaneel met een temperatuur coëfficiënt van -0,5% per graden Celsius dan 12,5% lager dan het opgegeven vermogen van de panelen. Bij een temperatuur coëfficiënt van -0,2 % per graden Celsius bedraagt deze achteruitgang maar 5%. Deze presteert dus beter in de warme zomerse temperaturen die we tegenwoordig krijgen in Nederland
Vergelijken van offertes
Belangrijk bij het aanschaffen van zonnepanelen is dat u zich niet focust op de prijs. Voor de beste vergelijking van zonnepanelen moet u kijken naar;
- de uiteindelijk gemaakte keuze voor het legplan. Controleer of er met alle factoren zoals bovengenoemde rekening is gehouden.
- de opbrengsten per paneel
- de levensduur van de omvormer
- garanties
- de ontwikkelingen van de opgewekte elektriciteitsprijs
- bijkomende specificaties van de panelen.
Locatie van de omvormer en kabels.
De omvormer die bij de zonnepanelen werkt minder goed bij hitte. Het is dus erg belangrijk dat deze op een plek hangt waar hij goed kan ventileren, zodat de hitte weg kan. Een kleine afgesloten ruimte is dus niet geschikt.
Voor de plaatsing van de kabels die zowel tussen de panelen en de omvormer als omvormer naar meterkast zitten, gelden ook een aantal punten om rekening mee te houden. Zo is het bijvoorbeeld beter om de kabels zo kort mogelijk te houden. Op deze manier verliezen ze minder energie. Daarnaast is het niet onbelangrijk dat dit minder kosten kwa installatie met zich meebrengt. Een ander punt is dat de kabels geen lussen mogen bevatten. De bekabeling moet strak liggen op het dak. Besparen op bekabeling is ook zeer af te raden. U laat de panelen maar een keer plaatsen en dit moet dan ook goed gebeuren.
De kans dat een elektricien een extra groep moet aanleggen in de meterkast is zeer groot. Op deze groep worden de zonnepanelen aangesloten. Zo heeft u geen andere apparaten op deze groep staan, die voor problemen kunnen zorgen.
Installateur zonnepanelen
Een goede installatie is erg belangrijk. U voorkomt gevaarlijke situaties en lagere rendement met een verkeerde installatie. U moet dus goed onderzoeken of u een vakkundige installateur in de hand neemt. Bedrijven met het keurmerk Zonnekeur kunnen u garantie geven in het bedrijf. Helaas niet voor elke installateur geldt dat hij een ervaren zonne-energie-installateur is. In deze gevallen is het gunstig om te kijken naar de installatiegarantie is deze vijf tot tien jaar, dan is dit gunstig.
Laat uw dak controleren
Wilt u weten of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan kunt u op de website zonatlas in een oogopslag zien of u dak hiervoor geschikt is. U krijgt dan een inschatting van hoeveel panelen u kwijt kunt, welke kosten dit meebrengt en binnen welk termijn u dit terug zult verdienen.
U kunt ook altijd een installateur laten komen voor een inspectie van uw dak. U weet dan direct of u wel of niet aan zonnepanelen kunt beginnen.