Ondertussen weten we allemaal wel dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu en dat we hiermee geld besparen. Maar het is natuurlijk niet zo dat elk zonnesysteem een gelijkwaardige stroomopbrengst en besparing oplevert. Dit kan verschillen op basis van het Wattpiek (Wp) vermogen van de zonnepanelen, de hellingshoek en de dakoriëntatie. Vandaag behandelen we het effect van de dakoriëntatie op de reële stroomopbrengst van jouw zonnepanelensysteem. We kijken welke richting de hoogste stroomopbrengst oplevert, maar ook welke richting de laagste stroomopbrengst oplevert. Vervolgens bespreken we per dakoriëntatie hoe hoog de opbrengst uitvalt ten opzichte van het maximale vermogen van je zonnepaneel.
De dakoriëntatie met de laagste stroomopbrengst is het noorden
Heb je een dak dat op het noorden gericht staat? Dit is het vlak waar je idealiter geen zonnepanelen laat plaatsen. Met zonnepanelen op het noorden gericht behaal je namelijk de laagste stroomopbrengst van alle dakoriëntaties. Hier kun je maximaal 75% van het maximale vermogen van je zonnepaneel gebruiken, nadat het is gecorrigeerd voor het Nederlandse klimaat. Dit betekent overigens niet dat zonnepanelen op het noorden niet uit kunnen.
Als je een zonnepaneel hebt met een vermogen van 450 Wp, dan is de maximale stroomopbrengst 450 kWh per jaar. In Nederland zijn de omstandigheden slechter dan de plek waar de zonnepanelen getest worden. Daarom moeten we het vermogen corrigeren met 0,88 voor het Nederlandse klimaat. Van de 450 Wp houden we in Nederland onder ideale omstandigheden (35 graden hellingshoek op het zuiden) dus 396 Wp over.
Helaas biedt het noorden geen ideale omstandigheden, waardoor je van dit vermogen maximaal 75% kunt gebruiken. Op het noorden is het bruikbare vermogen van een 450 Wp zonnepaneel dus 396 Wp x 0,75 = 297 Wp. De jaarlijkse stroomopbrengst per paneel is dus ongeveer gelijk aan 297 kWh. Dit is een gemiddelde en kan in werkelijkheid per jaar verschillen.
Een rendementspercentage van 75% op het noorden, kan alleen behaald worden met een hellingshoek van 15 graden. Bij een hellingshoek van 30 graden zal het rendement verder afnemen naar 60%. We raden niet aan om zonnepanelen op het noorden te plaatsen, tenzij je dak en de tuin niet anders toelaat. Kies dan wel voor een hellingshoek van 15 graden.
Welke dakoriëntatie heeft de hoogste stroomopbrengst?
De meeste mensen investeren in zonnepanelen om zoveel mogelijk geld te besparen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die het doen voor het klimaat of een combinatie van deze twee. In beide gevallen is de besparing op de energierekening en de CO₂ reductie het hoogste met zonnepanelen op het zuiden.
Op het zuiden behalen we namelijk de hoogst mogelijke stroomopbrengst met zonnepanelen in Nederland. Hoe meer stroom we opwekken, hoe meer geld we besparen en hoe meer CO₂ uitstoot we reduceren. Op het zuiden behaal je de beste balans tussen inkomsten en kosten met zonnepanelen.
Met zonnepanelen op het zuiden kun je een rendementspercentage van 100% behalen in Nederland. Dit houdt in dat we het Wp vermogen alleen hoeven te corrigeren voor het Nederlandse klimaat. Met een zonnepaneel van 450 Wp kunnen we dus maximaal 396 Wp van het vermogen voldoende benutten. Hiermee behalen we dus een jaarlijkse stroomopbrengst van 396 kWh. Onthoud wel goed dat we gemiddelden berekenen en dat de stroomopbrengst per jaar kan verschillen.
Op het zuiden kun je alleen een rendement van 100% behalen met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden.
Wat is het rendement van zonnepanelen op het oosten of westen?
Met zonnepanelen op het oosten of op het westen behaal je praktisch hetzelfde rendement. Het maximale haalbare rendement voor deze dakoriëntaties ligt op 85% met een hellingshoek van 15 graden.
Ook in dit geval kunnen we dus niet het volledige vermogen van de zonnepanelen benutten. We kunnen in totaal 450 Wp x 0,88 x 0,85 = 336,6 Wp van het vermogen gebruiken in Nederland. De gemiddelde jaarlijkse stroomopbrengst is dus gelijk aan 336,6 kWh per paneel op jaarbasis.
Als je kiest voor het oosten, dan zal de stroomopbrengst voornamelijk in de ochtend en aan het begin van de middag plaatsvinden. De zon komt immers op in het oosten en verplaatst zich dan naar het westen. Kies je voor het westen? Dan wekken de zonnepanelen voornamelijk stroom op in de avonduren. Daarom kiezen mensen ook vaak voor een combinatie van zonnepanelen op het oosten en het westen. De stroomopbrengst wordt dan netjes over de dag heen verspreid, waardoor je een groter gedeelte van je eigen stroom kunt gebruiken.
Wat zijn onze bevindingen?
Laten we onze bevindingen nog even kort samenvatten:
- Met zonnepanelen op het noorden behaal je van alle dakoriëntaties de laagste stroomopbrengst en het laagste rendement, met een rendementspercentage van 75%. Als de mogelijkheid zich voordoet, plaats de zonnepanelen dan in een andere richting
- Voor de hoogst mogelijke stroomopbrengst in Nederland plaatsen we zonnepanelen op het zuiden. Hier behalen we het beste rendement met een rendementspercentage van 100%. Hier zijn de besparingen op de energierekening en de reductie in CO₂ het hoogste van alle dakoriëntaties.
- Met een opstelling op het oosten of westen behalen we een rendementspercentage van 85%. Dit is een geschikte dakoriëntatie voor zonnepanelen met een goede stroomopbrengst. Door zonnepanelen zowel op het oosten als het westen te plaatsen, wek je stroom op in de ochtend en de avond. Dit stelt je in staat om zoveel mogelijk van je eigen stroom te gebruiken.