‘Slecht energielabel maakt woning straks onverkoopbaar’

De energiezuinigheid en het energielabel van de eigen woning wordt steeds belangrijker, ook bij de verkoop. Uit onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht blijkt dat rood (F en G) gelabelde woningen tegen een groeiende prijskorting worden verkocht. De onderzoekers bestudeerden NVM-data van ruim 450.000 woningtransacties sinds 2018 en vonden een prijskorting die voor een eengezinswoning in 2021 is opgelopen tot ruim 30.000 euro.

Groene premie verdwijnt in grote steden

Al jarenlang wordt het effect van het energielabel binnen het verkoopproces bestudeerd en net zo lang blijken gunstige groene energielabels (A en B) gepaard te gaan met een prijspremie bij verkoop. Dit jaar is dit energielabel vernieuwd, vandaar dat de onderzoekers ook de effecten van dit nieuwe label onder de loep namen. “Kopers kunnen dankzij het energielabel sinds 2008 vooraf al inschatten hoe duur de te koop aangeboden woning wordt om warm te stoken. Een zuinige A/B-labelwoning is dus voordeliger in stookkosten en sinds 2011 zien wij dan ook dat kopers bereid zijn om voor deze woningen iets meer te betalen bij de aankoop”, aldus prof. dr. Dirk Brounen (hoogleraar economie in Tilburg). Die zogenaamde groene premie varieert tussen de 3% en 6% van de verkoopprijs van eengezinswoningen. Behalve in de vier grote steden, daar was de groene premie altijd al kleiner en in 2021 is deze – ondanks de vernieuwingen in het label – zelfs geheel verdwenen. Zeer waarschijnlijk als gevolg van de overspannen woningmarkt in deze steden. “In de grote steden is een gunstig energielabel amper nog een troefkaart bij de verkoop. Daar wordt energiezuinigheid in de biedingsstrijd onder kopers nauwelijks nog op waarde geschat.”

Slecht energielabel maakt hypotheek onmogelijk

“Momenteel levert een ongunstig energielabel een lagere verkoopprijs van de woning op. Bij het geven van een overbruggingshypotheken houden geldverstrekkers hier nog geen rekening mee. Wel bieden verschillende banken, verzekeraars en regiepartijen een stuk korting op de rente. Deze duurzaamheidskortingen zijn in feite de wortel om consumenten in beweging te krijgen, aldus Alwin Langerak van Bliss Hypotheekadviseurs. Een aantal spelers in de hypotheekmarkt hebben al aangekondigd vanaf 2030 woningen met een slecht energielabel niet meer te willen financieren. Hierdoor kun je in feite spreken dat sommige woningen in de praktijk onverkoopbaar worden”

Rode korting wint aan terrein

Wanneer we de focus verleggen van de zuinigste naar de meest onzuinige woningen, zien wij dat kopers door de jaren heen steeds kritischer zijn geworden. Een koopwoning met een rood F/G-label wordt momenteel verkocht tegen een prijskorting van gemiddeld 6%. Deze rode korting tekent zich steeds duidelijker af in de transactieprijzen, zowel voor eengezinswoningen als voor appartementen, zowel op het platteland als in de grote stad. Bovendien is deze rode prijskorting ook aanwezig in de overspannen woningmarkt van 2021. “Het lijkt erop dat kopers de extra kosten van een rood energielabel steeds meer beginnen te vermijden. Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening lijken te gaan houden in hun aankoop”, aldus Linde Kattenberg (promovenda aan de Universiteit Maastricht). De onderzoekers betrokken in hun onderzoek de NVM-transacties tot juli 2021. De recent gestegen energieprijzen maken dus nog geen deel uit van dit onderzoek. Deze volgen in de 2022-editie van dit onderzoek.

Over de studie

Deze labelimpactstudie wordt jaarlijks uitgevoerd door een economisch onderzoeksteam van de universiteiten van Tilburg en Maastricht. De onderzoekers beschikken hiervoor over de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de energielabelinformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De prijseffecten worden grootschalig bestudeerd op basis van een gevalideerd onderzoeksmodel zoals beschreven in “On the economics of energy labels in the housing market” van Brounen en Kok en gepubliceerd in de Journal of Environmental Economics and Management 2011. Deze onderzoekslijn naar de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt wordt middels deze labelimpact studies geactualiseerd.

 

tabel bij persbericht rode energielabels
9.7/10 - (4 stemmen)