Hoe werkt een slimme thermostaat?

Met behulp van een slimme thermostaat kunt u uw verwarming slim bedienen. Er zijn inmiddels talloze slimme thermostaten op de markt gebracht. Hoe werkt een slimme thermostaat precies? U leest het in dit artikel.

Wat is een slimme thermostaat?

Met behulp van een slimme thermostaat kunt u uw cv-ketel op afstand aansturen. Het digitale apparaatje geeft u direct inzicht op uw energieverbruik. Ook helpt de slimme meter u mee om energie te besparen. Zo bestaan er bijvoorbeeld zelflerende klokthermostaten, zelflerende thermostaten die uw leefpatroon bijhouden of thermostaten op basis van bewegingssensoren. Helemaal fraai zijn de slimme thermostaten die u op afstand kunt besturen met uw smartphone. Komt u bijna thuis? Zet de verwarming maar alvast een graadje hoger.

Energie besparen met een slimme thermostaat

Veel mensen kiezen voor een slimme thermostaat, omdat zij hier veel energie mee kunnen besparen. De meeste fabrikanten van dergelijke apparaten, beloven een besparing tot wel 20 procent. Voor veel huishoudens zal dit percentage echter niet reëel zijn. Een slimme thermostaat zal pas echt iets gaan opleveren, zodra u ook echt bewust omgaat met energie. Een slimme thermostaat helpt u daarbij.

Lagere stookkosten

Met behulp van een dergelijk toestel kunt u bepaalde kamers opwarmen en bepaalde kamers niet opwarmen. Daardoor kunt u in feite al energie besparen. In de ruimtes waar u zich niet begeeft, kunt u de verwarming automatisch lager (laten) zetten. Het is dan wel belangrijk dat u een model heeft die deze optie biedt. Daarom is het ook belangrijk om een goede vergelijking te maken.

Welke slimme thermostaten zijn er?

Er zijn tegenwoordig talloze slimme thermostaten op de markt. Enkele populaire modellen zijn:

  • Nest Learning Thermostaat;
  • Tado Slimme Thermostaat;
  • Honeywell Lyric T6;
  • Thermosmart Advanced;
  • Nefit ModuLine Easy;
  • Toon;
  • Anna;
  • Spider Connect;
  • Reemha eTwist thermostaat;
  • Honeywell EvoHome.

Waar moet ik op letten?

Als u een slimme thermostaat wilt kopen, is het belangrijk dat u let op verschillende punten. Het is natuurlijk belangrijk dat u een model kiest die echt bij u past. Zo kunt u bijvoorbeeld letten op zaken als: zelflerende eigenschappen, draadloze modellen, geofencing, bewegingssensoren of een zoneregeling.

Zelflerende eigenschappen

Verschillende slimme thermostaten hebben zelflerende eigenschappen. Dat wil zeggen dat een dergelijk apparaatje uw voorkeuren leert kennen. Bent u doordeweeks overdag altijd weg? Dan leert de thermostaat dit én weet het apparaatje dan dat het huis niet verwarmd hoeft te worden. Een bekend voorbeeld van een zelflerend model is, zoals de naam al doet vermoeden, de Nest Learning.

Draadloos model

Veel modellen zijn draadloos. Dat is handig, omdat deze dan op verschillende plekken in de woning kan worden geplaatst.

Geofencing

Geofencing wil zeggen dat u het thermostaatje kan verbinden met uw smartphone of tablet. U heeft dan de mogelijkheid om de slimme thermostaat op afstand te besturen. Ook kunt u instellen dat u de verwarming automatisch uitzet, zodra u verder dan drie kilometer van uw huis verwijderd bent. Nadert u uw huis weer? Dan zal de verwarming weer omhooggaan.

Zoneregeling

Een zoneregeling wil zeggen dat u de temperatuur per kamer in uw woning kunt regelen. Zo verwarmt u alleen de kamers waar u daadwerkelijk bent.

Bewegingssensoren

U kunt ook kiezen voor een model met bewegingssensoren. Bent u aanwezig in een bepaalde ruimte? Dan wordt de temperatuur automatisch omhoog gezet.

De kosten van een slimme thermostaat

De kosten per slimme thermostaat kunnen flink verschillen. Houd rekening met een aanschafprijs tussen 100 en 300 euro. U betaalt dit bedrag eenmalig. In sommige gevallen zult u ook nog een abonnementsprijs moeten voldoen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Toon van Eneco. Er zijn verder ook nog andere optionele opties. Zo kunt u bijvoorbeeld ook een rook- en koolmonoxidemelder erbij aanschaffen. Uiteraard zijn daar ook weer kosten aan verbonden. Ook schakelaars die u kunt aansluiten op het apparaatje kosten natuurlijk extra geld. Controleer daarom goed wat op u van toepassing is.

De voordelen van een slimme thermostaat

Hierboven werden al veel voordelen van de slimme thermostaat vermeld. Hieronder volgt nog een kort overzicht van de verschillende voordelen:

  • Energiebesparend bij goed gebruik;
  • Energiebesparing kan oplopen tot maar liefst 20 procent;
  • Een lagere energierekening;
  • Live uw energieverbruik inzien;
  • Tips voor besparingen;
  • Gemak.

Nadelen van een slimme thermostaat

We zullen niet ontkennen dat een slimme thermostaat ook nadelen heeft. Het is bijvoorbeeld geen garantie dat u ook daadwerkelijk een lagere energierekening krijgt. Anderen zeggen dat het apparaatje privacy zou schenden. En kan een slimme thermostaat bijvoorbeeld ook gehackt worden door kwaadwilligen?

Uiteraard kunt u zelf de voordelen tegen de nadelen opwegen. Op basis daarvan kunt u een goede keuze maken.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen van energieleverancier. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende energieleveranciers in Nederland. Veel van hen bieden een aantrekkelijke welkomstkorting. Wilt u graag energie vergelijken? Maak dan gebruik van onze energievergelijker en bespaar op uw energielasten!

4/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie