Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Hoe energiezuinig is jouw woning? Het is iets dat wordt aangegeven met een energielabel. Er zijn echter manieren om dit label te verbeteren, wat scheelt in de maandelijkse kosten en ervoor zorgt dat je woning meer waard wordt. In dit artikel delen we een aantal praktische methodes, waarmee je het energielabel van je woning kunt opkrikken.

Isoleren

De beste manier is het isoleren van je woning, bijvoorbeeld door middel van isolatieplaten. Iets waarbij je de keuze hebt uit veel verschillende materialen, elk met eigen voor- en nadelen. Een materiaal dat vaak wordt gebruikt vanwege de vele toepassingen, is PIR. PIR staat voor polyisocyanuraat en het is een kunststof materiaal met een geweldige isolatiecapaciteit. Het voordeel is dat ook dunne platen goed isoleren, maar het heeft wel een duurder prijskaartje.

Een ander isolatiemateriaal dat je kunt gebruiken voor het isoleren van je woning en het verbeteren van je energielabel, is XPS. Dit materiaal is uitermate vochtwerend en wordt veel gebruikt voor daken. Je kunt XPS zowel van binnen als van buiten aanbrengen. Het is tevens geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van een kelder, waarvoor je overigens ook EPS (piepschuim) kunt gebruiken. 

Tenslotte bestaan er natuurlijk nog het bekende steenwol en glaswol. Beide geluids- en brandwerend. Beide isolatiematerialen zijn makkelijk te snijden, waardoor het ook een goede keuze is voor huiseigenaren die zelf hun woning willen isoleren. Het grootste verschil tussen deze twee materialen, is dat glaswol platen zachter zijn. Hierdoor is het makkelijker om ze aan te brengen op een onregelmatige ondergrond. 

Zonnepanelen

Naast het behouden van warmte in je woning (en het buitenhouden van de kou), zijn zonnepanelen een andere methode om je woning energiezuiniger te maken. Uiteraard een behoorlijke investering die vooral besparingen oplevert op de langere termijn. Helaas is er geen subsidie meer mogelijk voor het aanschaffen van zonnepanelen, iets dat nog wel mogelijk is voor de isolatie van woningen.

CV ketel vervangen

Bij een woning die al goed geïsoleerd is, kan het lastiger zijn om het energielabel te verbeteren. In dit geval kan het vervangen van de oude CV-ketel een goede keuze zijn, bijvoorbeeld door het plaatsen van een HR-combiketel of warmtepomp. De eerste optie is een stuk goedkoper, aangezien een warmtepomp toch al snel rond de 6.500 euro kost. Je kunt hiermee vervolgens je woning wel op een duurzame manier verwarmen en koelen. 

Een voordeel van een HR-combiketel is het feit dat deze duurzamer is dan een reguliere CV-ketel. De term “combi” slaat op het feit dat de ketel zowel de woning zelf, als het water verwarmt. Het is handig om te vermelden dan HR combi-ketels een eigen energielabel hebben, dat dus aangeeft hoe energiezuinig het apparaat is. Er bestaan zelfs modellen die tevens energie opwekken. 

Glas

Tenslotte de ramen van de woning, die je kunt verduurzamen door te kiezen voor HR dubbel glas. Kies bijvoorbeeld voor HR++ of HR+++, waardoor er nog minder warmte via de raampartijen de woning kan verlaten. Het vervangen van enkel glas in oudere woningen is dus zeker een methode voor het verbeteren van het energielabel. Echt het maximale halen uit de ramen in je woning, denk dan ook aan het toepassen van de juiste energiebesparende raambekleding. 

Review post