Energielabel mogelijk toch voordelig vanaf juli 2021

Het nieuwe energielabel is vanaf juli 2021 mogelijk toch voordelig online aan te vragen. Dit staat in een wetswijziging, aangenomen door de Tweede Kamer. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) onderzoekt de mogelijkheden voor dit plan. Vereniging Eigen Huis is er nog niet gerust op en roept huiseigenaren op om nog dit jaar een energielabel aan te vragen.

Vanaf 1 januari geldt het nieuwe, duurdere energielabel. Een energieadviseur komt thuis langs voor een woninginspectie en kent vervolgens het label toe. Deze expert rekent hiervoor vermoedelijk tussen de €200 en €300. Het huidige Vereenvoudigde Energie Label kost gemiddeld €7,50 en kunnen huiseigenaren online aanvragen. Hiervoor is geen inspectie thuis nodig.

Verhuisplannen? Vraag het energielabel vóór 2021 aan

Dankzij de Tweede Kamer is het nieuwe energielabel vanaf 1 juli 2021 mogelijk ook online aan te vragen, al dan niet met ondersteuning van een energieadviseur op afstand. De minister onderzoekt de komende maanden dit plan. Mogelijk wordt het label hierdoor goedkoper omdat er geen expert aan huis nodig is. Voor de eerste helft van 2021 geldt sowieso nog gewoon het duurdere label. Omdat er nog veel onzekerheid is over de periode daarna, herhaalt Vereniging Eigen Huis haar oproep aan huiseigenaren om nog voor 1 januari 2021 een energielabel aan te vragen op energielabelvoorwoningen.nl.

Standpunt van Vereniging Eigen Huis

De vereniging is teleurgesteld dat minister Ollongren vasthoudt aan de plannen voor het nieuwe label en maakt zich zorgen over de betaalbaarheid en de meerwaarde ervan. Vereniging Eigen Huis heeft eerder forse bezwaren geuit tegen het label. Het aangenomen amendement biedt een eerste perspectief, maar de uitwerking is nog onzeker. De vereniging houdt de ontwikkelingen rond het online aanvragen in de gaten en blijft pleiten voor een betaalbaar energielabel.

10/10 - (1 stemmen)