Energie besparen met deze 13 tips

Energie besparen gaat niet alleen om milieubewust bezig zijn, want energie besparen is ook een perfecte manier om geld te besparen. We weten allemaal dat we thuis energie kunnen besparen, maar waar beginnen we? Grote besparingen op energie vergt tijd en een investering, maar je kunt ook kleine veranderingen in je levensstijl toepassen waarmee je veel geld en energie kunt besparen. Met paar kleine aanpassingen aan je huis en levensstijl kan je op jaarbasis honderden euro’s besparen.

Energie besparen door over te stappen

 1. Gratis overstappen van energieleverancier

Het meest rendabele en eenvoudigste manier voor zowel de korte als lange termijn om geld en energie te besparen is overstappen van energieleverancier. Overstappen van energieleverancier kan hier gratis en je kan je tot wel 450 euro per jaar laten besparen.

Efficiënter met warmte omgaan

 1. Houd het warm en bespaar

Je thermostaat met 1°C verlagen kan je op jaarbasis al gouw zo’n 80 euro besparen. Het is ook energiezuiniger om de verwarming constant op een wat lager temperatuur te zetten in plaats van de verwarming uit en aan te zetten op een hogere temperatuur.

 1. Maak het gezellig

Een warme trui, sokken en pantoffels houden je lekker warm binnen het huis en met een winterdekbed tijdens het slapen zal er weinig verleiding zijn om de verwarming aan te zetten.

 1. Verlaag de waterdruk op de douche

Een opendeur tip voor de personen die va neen lange douche houden: Door de waterdruk met 25 procent te verlagen bespaar je…….25 procent water en gas op elke douchebeurt.

Efficiënter koken

 1. Bespaar tijd, bereid meerdere gerechten tegelijk

Als je een oven gebruikt, probeer dan optimaal gebruik te maken van de oven door alle ruimtes te vullen met maaltijden als dat mogelijk is. De oven geeft ons uiteindelijk geen keus om alleen gedeelte in de oven te verwarmen, dus waarom zou je hier geen gebruik van maken?

 1. Verwarm het huis met koken

Laat na het koken de oven opstaan zodat de hete lucht het huis kan verwarmen. De hete lucht uit de over kan net dat extra warmte geven waardoor je de thermostaat een graad naar benden kan stellen.

 1. Laat de vaatwasser het vieze werk doen

Vermijd het voorspoelen van de vaat met heet water. Bespaar water en energie door het vuil goed van het bord te schrapen.

 1. Houdt je koelkast en vriezer vol.

Een volle koelkast en hoeven minder ruimte te verkoelen waardoor de apparaten minder energie verbruiken. Dus lege ruimtes in de koelkast of vriezer is niet alleen zonde voor de onbenutte ruimte, maar ook de extra kosten die lege ruimtes met zich meebrengen.

Efficiënter wassen

 1. Niet je kleren verkleinen, maar de kosten op je energierekening

90 procent van de energie dat een wasmachine verbruikt gaat naar het opwarmen van het water, dus was je kleren op 30-40 °C en bespaar een significant verschil op de kosten van je energierekening.

 1. Hang je was op

Een droger verbruikt veel energie. Droog kleren daarom op een droogrek indien dat mogelijk is.

 1. Bespaar tijd met strijken

Als je dan toch de droger gebruikt, haal dan de kleren uit de droger terwijl de kleren licht klam zijn. Licht klamme kleren zijn eenvoudiger glad te strijken en je bespaart ook nog energie door de droger minder lang te gebruiken.

Efficiënter omgaan met huishoudelijke apparatuur

 1. Vermijd onnodig energieverbruik

Haal de stekker van apparatuur dat niet vaak wordt gebruikt uit de stopcontact. Ook ongebruikte apparaten verbruiken energie, zoals een telefoonoplader. Verder kan je energie besparen door de stand-by modus van apparaten uit te zetten.

 1. Gebruik gordijnen als isolatiemateriaal

Laat de warmte van de zon in je huis komen door de gordijnen wagenwijd te openen. Maar wanneer het koud is of de zon laat meer warmte naar binnen dan je lief hebt, kun je het best de gordijnen dicht doen om de koud en warmte buiten te laten.

4.6/10 - (7 stemmen)