Eerste nettoverlies voor moederbedrijf Essent in zestig jaar

Het Duiste bedrijf RWE, moederbedrijf van Essent genaamd RWE heeft vorig jaar voor het eerst een nettoverlies geleden in zestig jaar tijd. Dit alles is het gevolg van grote afschrijvingen op zijn elektriciteitscentrales.

Dit werd eerder deze week door RWE bekend gemaakt.

In totaal boekte RWE in 2013 een nettoverlies van 2,8 miljard euro. Dit is het gevolg van de 4,8 miljard afschrijving die werd gedaan op de waarde van haar bezittingen. Na correctie van de eenmalige kosten zakte de terugkerende nettowinst met 6% tot 2,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde eveneens met 6% tot 8,8 miljard euro.

Eerder dit jaar gaf het Duitse bedrijf aan dat er 3,3 miljard euro moest worden afgeschreven op met namen gas en kolengestookte energiecentrales in europa. 1,5 miljard daarvan had betrekking op de centrales in de Benelux.

 

Moeilijke marktomstandigheden

Door de relatief lage vraag naar elektriciteit en de economische omstadnigheden kampt RWE al langere tijd met moeilijke omstandigheden bij de traditionele opwekking van energie. Door de verandering in opwekking van energie ziet RWE de concurrentie in windmolenparken en zonne-energie steeds verder toenemen.

In 2013 wekte RWE ten opzichte van 2012 al 5 procent minder elektriciteit op doordat de conventionele centrales werden stilgelegd. De productie uit duurzame bronnen nam echter wel toe. In totaal nam de totale verkoop van elektriciteit met 2 procent af. Ook dit jaar verwacht RWE een substantiƫle daling in de winst. De verwachting is dat de nettowinst uiteindelijk nog 1,3 tot 1,5 miljard euro zal bedragen.

In 2016 zal verwacht RWE voor 1,6 miljard euro in de kosten te hebben gesneden. De besparingen die de teruglopende inkomsten moeten compenseren lopen volgens RWE op schema.

4.5/10 - (4 stemmen)