Moderne tuinverlichting leg je eenvoudig zelf aan. Je gebruikt hierbij een transformator die via een stekker verbonden is met het stroomnet. Vanuit de transformator laat je een elektriciteitsdraad door de tuin lopen. Deze component eindigt niet in de transformator, wat het makkelijker maakt om deze door de borders van de tuin te leggen; de elektriciteitsdraad hoeft minder lang te zijn. Tot slot sluit je de verschillende soorten buiten verlichting met een speciale connector op de elektriciteitsdraad aan.
Een vraag die al snel opspeelt: wat is het energieverbruik van deze moderne tuinverlichting? Verbruikt het verlichten van de verschillende borders, je fruitbomen of bijvoorbeeld een afstapje in de tuin veel energie? In dit artikel lees je er meer over.
Verbruik van de transformator van tuinlampen
De transformator is voortdurend verbonden met het stroomnet. In de ruststand, dat wil zeggen in de stand waarbij de verlichting uitgeschakeld is, verbruikt deze circa 1,5 Watt. Zou je de tuinverlichting 3 uur per dag inschakelen, dan staat de transformator 21 uur in de ruststand. Dat betekent concreet dat deze op jaarbasis zo’n 12.000 Watt aan energie verbruikt. Bij een energietarief van 0,25 euro/kWh komt dat neer op 3 euro aan energiekosten.
Op de transformator wordt moderne led verlichting aangesloten. Deze verlichting verbruikt, net als vergelijkbare lampen voor in huis, relatief weinig energie. Het exacte verbruik is afhankelijk van het type buitenlamp dat je kiest. Sommige modellen hebben een vermogen van 1 Watt, terwijl andere led spots een vermogen hebben van 6 Watt. Ook een moderne wandlamp voor in de tuin heeft een vermogen van zo’n 6 à 7 Watt.
Energie besparen bij gebruik van tuinverlichting
Je kunt op verschillende manieren energie besparen, wanneer je de tuin van tuinverlichting wilt voorzien. Kies er bijvoorbeeld voor om de transformator te combineren met een lichtsensor. Pas wanneer het donker wordt, springt de verlichting aan. Stel de transformator daarbij zo in, dat de verlichting alleen brandt als je zelf nog op bent. Kijk daarnaast nog eens kritisch naar het aantal lampen dat je aansluit. Het maken van een lichtplan voor je tuin helpt hierbij. Op welke punten monteer je een buitenlamp?
In algemene zin is het interessant om elektrische installaties te combineren met zonnepanelen. Kies bijvoorbeeld voor een of meerdere panelen op een veranda of losstaand schuurtje in de tuin. Zo compenseer je het verbruik van de transformator en buitenlampen door het jaar heen.
Dit is het energieverbruik van moderne tuinverlichting
