De slimme thermostaat biedt extra inzicht, comfort en gemak

Een van de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is de slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kan zoveel meer dan enkel het instellen van de temperatuur. Er zijn verschillende thermostaten, maar de meeste zijn te verbinden met een smartphone of computer. Hierdoor zijn ze van afstand te bedienen en verschillende programma’s in te stellen. Daarnaast biedt het je inzicht en maakt het je bewust van je verbruik.

Energie besparen

Met de slimme thermostaat heb je via een app inzicht in je energieverbruik en de kosten daarvan. Het creëren van bewustzijn is daarbij één van de belangrijkste dingen. Zodra je je bewust bent van je energieverbruik, kun je aanpassingen doen. Het bijhouden van je energieverbruik kan ook helpen om manieren te vinden om te besparen. Bepaalde apparaten kunnen ongemerkt heel veel energie verbruiken wanneer ze standby staan, dit heet ook wel sluipverbruik. Een voordeel dat hieraan vast zit, is het besparen van energie. Doordat je inzicht in je verbruik krijgt met een slimme thermostaat weet je precies hoe vaak je de verwarming aan doet en wat dit dan kost. Daarnaast kun je met een slimme thermostaat verschillende tijdschema’s instellen zodat het huis enkel verwarmd is als je er ook echt bent. Zo kun je de verwarming laten aangaan een half uur voordat je thuiskomt uit je werk. Hierdoor is het heerlijk warm en comfortabel zonder dat de kachel de hele dag aan hoeft te zijn.

Smart home

Slimme thermostaten maken deel uit van het zogenoemde ‘smart home’ of ‘domotica’ concept; door communicatie en reactie geniet je van optimaal comfort en gemak. Apparaten die aangesloten zijn op slimme stekkers kun je ook op afstand bedienen en aan elkaar koppelen. Zo kun je de verlichting laten aangaan als de zon ondergaat. De temperatuur bepaalt een groot deel van het comfort in huis. Met een slimme thermostaat zet je een goede stap in de goede richting om energie te besparen, zonder in te leveren op comfort.

Maak ook jouw huis comfortabeler en energiezuiniger

Een slimme thermostaat is een waardevolle aanschaf om je huis slim te maken. Helemaal in combinatie met andere slimme apparaten kan het voordeel opleveren. Met een slimme thermostaat kunnen kosten en energieverbruik goed in de gaten gehouden worden. Daarnaast biedt het op afstand bedienen nog een ander voordeel. Wanneer je toch van huis gegaan bent en de verwarming niet omlaag hebt gezet, of de verlichting bent vergeten uit te doen is dit alsnog mogelijk via de app.

Review post