Nieuw zakelijk energiecontract afnemen: dit moet je weten

Wanneer je net begint met ondernemen, is er een groot aantal zaken waar je aan moet denken. Zo heb je een contract omtrent energie zakelijk nodig wanneer je een zakelijk pand huurt of koopt, zoals een bedrijfspand, een kantoor of een magazijn. Het afnemen van een zakelijk energiecontract is niet heel moeilijk, maar vergt wel de nodige kennis. Het is immers wel de bedoeling dat je een contract kiest dat een goede match is bij je bedrijf. Ben je op zoek naar een nieuw zakelijk energiecontract en wil je weten waar je rekening mee moet houden? In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Vast of een variabel energietarief voor je zakelijke energie

Wat je in ieder geval moet weten, is of je voor een zakelijk energiecontract met een vast of een variabel energietarief gaat. Beide soorten contracten hebben hun voor- en nadelen, dus het is verstandig om deze tegenover elkaar te zetten wanneer je een keuze moet maken. Kijk hierbij niet alleen naar je eigen wensen en de behoeften van je bedrijf, maar ook naar de marktomstandigheden van dat moment. Bij een vast energiecontract leg je de energieprijzen voor een bepaalde tijd vast. Tijdens de looptijd van je contract kunnen de energietarieven niet worden gewijzigd, waardoor je van stabiliteit en zekerheid profiteert. Je weet immers precies wat je iedere maand gaat betalen. Het nadeel hiervan is dat je niet kunt profiteren van tarieven die ineens lager komen te liggen. Bij een variabel energietarief is die mogelijkheid er wel. Gedurende de looptijd van het contract kunnen de prijzen fluctueren, wat voor meer vrijheid en meer risico’s zorgt. De prijzen kunnen namelijk niet alleen goedkoper, maar ook duurder worden.

Ga je voor grijze of groene energie voor je bedrijf?

Een punt waar je ook over na moet denken bij het afnemen van een zakelijk energiecontract is of je voor standaard grijze energie gaat of dat je voor een groen zakelijk energiecontract kiest. Het is goed om te weten dat ondernemers in Nederland steeds vaker kiezen voor een groen energiecontract. Dat is niet voor niets het geval, aangezien deze vorm van energie een stuk beter is voor de wereld dan grijze energie. Bij de productie ervan komt namelijk veel minder CO2 vrij dan bij de productie van groene stroom. CO2 is ontzettend schadelijk voor het milieu en zorgt er onder andere voor dat we te maken hebben met klimaatverandering. Daarnaast wordt groene energie uit natuurlijke bronnen gehaald die onuitputtelijk zijn. Dat in tegenstelling tot grijze stroom die geproduceerd wordt uit fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool. Deze bronnen zijn niet onuitputtelijk en zullen dus op een dag op zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Kortom: kijk liever naar de groene energieleveranciers zakelijke markt dan grijze aanbieders om zo de beste keuze te maken.

Begin met zakelijk energie vergelijken voor de beste deal

Ook goed om te weten, is of je een kleinzakelijke energieverbruiker bent of een grootzakelijke. Je weet dit door de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen binnen het pand waar je werkt te meten. Is de capaciteit kleiner dan 3 x 40 Ampere, dan heb je een kleinzakelijk contract nodig. Wanneer de capaciteit juist groter is, betekent dit dat je een grootzakelijk contract moet hebben. Het is hierbij goed om te weten dat niet alle energieleveranciers dezelfde tarieven en voorwaarden aanbieden. Daarom is het essentieel om verschillende aanbieders van zakelijke energie met elkaar te vergelijken voordat je een besluit neemt. Dit doe je vandaag de dag gewoon online, namelijk met behulp van een zakelijke energievergelijker. Dat is een handige tool die voor jou op zoek gaat naar de beste match. Let bij het vergelijken overigens niet alleen op de prijs, maar ook op de bijkomende voorwaarden zoals informatie over opzegtermijnen en eventueel bijkomende kosten.

Review post