Slimme manieren om te besparen op energiekosten

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met de stijgende energieprijzen is het slim om te kijken naar creatieve manieren om energie te besparen. In dit artikel kijken we naar verschillende methoden om je energieverbruik te verminderen, zonder in te hoeven leveren op wooncomfort.

Duurzaam douchen 

Een aanzienlijk deel van het energieverbruik in je huis gaat naar warm water, met name voor douchen. Hier is echter een goede oplossing voor: douches met warmteterugwinning. Deze douches gebruiken de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water voor te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om het water op temperatuur te brengen. Warmteterugwinning kan het energieverbruik voor douchen met wel 60% verminderen, zonder in te leveren op comfort. Check de website van Sparo.nl voor meer tips op het gebied van energiebesparing. 

Slim ventileren 

Om een fris huis te hebben moet je voldoende ventileren, maar dit kan ook leiden tot energieverlies. Er gaat namelijk warmte verloren wanneer je warme lucht afvoert voor frisse koude licht. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning biedt hiervoor uitkomst. Zo’n systeem gebruikt de warmte van de afgevoerde lucht om de binnenkomende koude lucht voor te verwarmen. Zo kun je energie besparen en toch frisse lucht hebben thuis. 

Energiezuinige verlichting 

Verlichting is een andere belangrijke factor met betrekking tot energieverbruik. Overstappen op energiezuinige verlichting zoals LED-lampen kan aanzienlijke energiebesparing opleveren. LED-lampen verbruiken tot 90% minder energie dan traditionele gloeilampen en hebben een veel langere levensduur. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende tinten en sterktes, waardoor je ze kunt gebruiken voor diverse toepassingen. Door over te stappen op LED-verlichting kan je het energieverbruik voor je verlichting drastisch verminderen.

Zonne-energie benutten

Het hebben van zonwering is een van de beste manieren om zonlicht buiten te houden, maar het kan je daarbovenop ook helpen om energie te besparen. Slimme zonwering, zoals automatische jaloezieën of zonneschermen, kan de binnentemperatuur namelijk koel houden door de hoeveelheid zonlicht te beperken. In de winter laat het juist meer zonlicht binnen voor natuurlijke opwarming. Door slimme zonwering te installeren kun je dus in alle seizoenen besparen op energie. 

Energiemonitoring met slimme meters 

Om effectief energie te kunnen besparen, is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in je energieverbruik. Hiervoor kun je het beste slimme meters gebruiken. Deze meters bieden real-time informatie over je elektriciteits- en gasverbruik. Door je verbruik te monitoren, kun je makkelijk pieken en verspilling identificeren. Slimme meters kunnen bovendien gekoppeld worden aan apps die inzicht geven in het verbruik per apparaat of tijdsperiode. Met deze informatie kun je gerichte maatregelen nemen om je verbruik te verminderen.

 

Review post