Zo kun je als onderneming energiezuiniger worden

Als onderneming is het belangrijk om bewust om te gaan met energie. Zo kun je namelijk een steentje bijdragen aan een beter milieu. Ook kan het kosten besparen. Het heeft dus allerlei voordelen! In dit artikel delen we hoe je als onderneming energiezuiniger kan worden. 

Energiebesparende maatregelen

Een goede manier om minder energie te verbruiken is door te investeren in energiezuinige verlichting. Denk aan LED-lampen. Deze verbruiken minder energie dan traditionele lampen. Bovendien gaan ze langer mee en heb je er dus langer plezier van. Ook het regelmatig onderhouden en afstellen van verwarmings- en koelsystemen kan helpen om energie te besparen. Een andere goede manier om energiezuiniger te worden is door je gebouwen te isoleren. Je kan zo als bedrijf besparen op energiekosten, omdat er minder warmte verloren gaat. Door de isolatie blijft de warmte namelijk beter binnen in het gebouw. Tot slot kan het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand een duurzame manier om energie op te wekken.

Energie opslaan

Een belangrijk onderdeel van energiezuinigheid is het efficiënt omgaan met energie. Hierbij kan Energy Storage XXL een rol spelen. Dit maakt het mogelijk om energie op te slaan op grote schaal en dit later te gebruiken. Een voorbeeld is overtollige energie die opgewekt is door zonnepanelen maar dat je nu niet nodig hebt. Deze energie kun je opslaan en op een later tijdstip gebruiken. Ook kun je energie van het net afnemen op momenten dat er geen piek is in de afname van energie. Zo kun je goedkoper energie afnemen en opslaan voor later gebruik. 

Energiezuinige bedrijfsprocessen

Het is ook belangrijk om te kijken naar de bedrijfsprocessen zelf. Efficiëntie speelt hierbij een grote rol. Door processen te optimaliseren en te automatiseren kan een bedrijf energie besparen. Je kunt bijvoorbeeld slimme thermostaten toevoegen die de verwarming automatisch regelen. Dit doen ze op basis van het gebruik en de buitentemperatuur. Daarnaast kan het verstandig zijn om te investeren in energiezuinige apparatuur en machines. Moderne apparatuur is vaak veel energie-efficiënter dan oudere modellen. Zo kan een bedrijf zijn energieverbruik verminderen.

Bewustwording en betrokkenheid

Een belangrijk onderdeel van energiezuinigheid is bewustwording en betrokkenheid van medewerkers. Informeer medewerkers en geef ze informatie over energiebesparing. Ook is het belangrijk om ze bij het proces te betrekken. Zo kunnen ze actief meedoen aan het duurzamer maken van de onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van workshops over energiebesparing of het belonen van medewerkers die bijdragen aan het verminderen van energieverbruik. Ook kun je ervoor kiezen om een energiemonitoringssysteem toe te voegen. Hiermee kan je inzicht krijgen in het energieverbruik. Ook kun je dan zien waar je nog meer op zou kunnen besparen. Zo kun je gericht actie ondernemen. 

 

Review post